Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 2. 2008,
21.23

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 29. 2. 2008, 21.23

8 let, 6 mesecev

Maribor dobil proračuna za leti 2008 in 2009

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mariborski mestni svet je na izredni seji po opravljeni drugi obravnavi sprejel predloga proračunov za leti 2008 in 2009, ki sta skupaj vredna dobrih 222 milijonov evrov.

Na dnevnem redu seje je bil tudi predlog za imenovanje varuha bolnikovih pravic. Šestletni mandat je mestni svet že drugič zapored zaupal Magdi Žezlina.

"Uspelo nam je pripraviti razvojno in investicijsko naravnano proračunsko gradivo" Proračunsko gradivo so podprli svetniki uradne koalicije s pomočjo kolegov iz SDS in nekaterih manjših list. V svetniški skupini SD so se vzdržali glasovanja, pet svetnikov Liste za pravičnost in razvoj pa je bilo proti. Po besedah župana Franca Kanglerja je mestni upravi uspelo pripraviti razvojno in investicijsko naravnano proračunsko gradivo. Kot je poudaril, so preučili vse pripombe, ki so bile podane ob prvi obravnavi, ter jih v največji meri skušali tudi upoštevati.

Letošnji proračun znaša 115 milijonov evrov

Zaradi večjih davčnih prihodkov, transfernih sredstev in prenosa 20 milijonov evrov sredstev iz minulega leta je letošnji proračun mestne občine Maribor težak 115 milijonov evrov, kar je dobrih pet milijonov evrov več kot v predlogu za prvo obravnavo. Proračun za leto 2009 je višji za 3,5 milijona evrov in znaša skoraj 107 milijonov evrov. Med največjimi načrtovanimi investicijami so lutkovno gledališče, cesta Kamnica-Kungota, kompostarna in Naskov dvorec.

Večino opozicijskih amandmajev so predlagatelji tik pred glasovanjem umaknili Mestna uprava je sicer prejela okoli 30 dopolnil, od tega več kot polovico s strani Liste za pravičnost in razvoj. Svetniki so po pričakovanju podprli t.i. županov uskladitveni amandma, ki je vključeval 21 dopolnil, med njimi tudi nekatere opozicijske predloge. Večino opozicijskih amandmajev pa je uradna koalicija s podporo SDS zavrnila oziroma so jih predlagatelji tik pred glasovanjem umaknili.

Lani smo uspeli pridobiti 3,1 milijona evrov evropskih sredstev

Kangler je posebej poudaril, da bosta županstvo in mestna uprava storila vse, kar je v njuni moči, da bi mariborska mestna občina "počrpala" čim več evropskih sredstev. Kot je pojasnil, so lani uspeli pridobiti 3,1 milijona evrov. Za letos pa načrtujejo 4,1 milijona evrov, kar je po besedah župana več, kot je prejšnja mestna oblast uspela zagotoviti v osmih letih svojega mandata.

Kangler podpira Magdo Žezlina za varuha človekovih pravic Razpis za imenovanje varuha bolnikovih pravic je bil objavljen v začetku novembra lani. V 15-dnevnem razpisnem roku so se prijavili trije kandidati. Kot je dejal Kangler, je v celoti soglašal z mnenjem pristojne komisije, da je Magda Žezlina s prizadevnim delom v šestletnem mandatnem obdobju postavila močne temelje za učinkovito in uspešno delovanje instituta varuha bolnikovih pravic.

Ne spreglejte