Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 9.48

8 let

Ljudmila je vrgla rokavico Janezu. Kam to pelje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
NSi se je na kongresu na Vrhniki osvobodila od SDS, kot bi rekel Matej Tonin. A zaradi dobre četrtine delegatov, ki so glasovali za Aleša Hojsa, bo morala Ljudmila Novak na svobodi paziti, kaj dela.

Seveda 29. november, nekdanji dan republike, sproža asociacije na socialistično Jugoslavijo. Tisto, v kateri Jože Malek, junak znamenitega filma Moj ata, socialistični kulak, v bravurozni interpretaciji Poldeta Bibiča opozori, da je treba biti po osvoboditvi previden z besedami. Seveda so v krogih, naklonjenih SDS Janeza Janše, za blatenje "sestrske" NSi izkoristili tudi datum kongresa krščanskih demokratov.

Nepazljiva Ljudmila Novak A morda prav izbira datuma kongresa, ki bi se mu lahko krščanski demokrati izognili, če bi bili pazljivi kot Jože Malek v filmu Matjaža Klopčiča, ilustrira novo samozavest stranke, ki želi prevzeti primat na desnici. Ljudmila Novak jo je demonstrirala z ostrim odzivom na napade Janeza Janše na Lojzeta Peterleta in NSi na začetku kongresa ter s pozivom Janši k dialogu po ponovni izvolitvi za predsednico stranke.

NSi na čelu z mlado gardo krščanskih demokratov, med katerimi je javno najbolj izpostavljen Matej Tonin, politiko odmika od SDS vodi že nekaj let. Lanski kongres na Vranskem z delno spremembo imena (NSi –krščanski demokrati) je bil prvi večji korak, a še vedno negotov.

Prelom v rojstnem kraju Ivana Cankarja Po kongresu na Vrhniki, rojstnem kraju socialdemokrata Ivana Cankarja, bi lahko rekli, da se je zgodil prelom, a Ljudmila Novak s svojo spretno retoriko vendarle pušča odprta vrata za dialog z opozicijo v stranki in na desnici.

Bo veljala beseda Aleša Hojsa? Zaveznik Janeza Janše Aleš Hojs je brez posebne znotrajstrankarske in medijske kampanje dosegel soliden rezultat. A težko je verjeti, da bi si ob sklicevanju na nekdanji volilni slogan stranke Beseda velja lahko privoščil ustanavljanje strankarske alternative NSi, kar je sicer zanikal. Navsezadnje je pred kongresom dejal, da se mora poraženec v kongresni bitki umakniti v ozadje.

Tudi ustanavljanje strank s krščanskodemokratskim predznakom v zadnjih letih ne vliva poguma morebitnim "zarotnikom". Nezadovoljni člani NSi so leta 2008 ustanovili Krščansko demokratsko stranko. Dobili so 0,45 odstotka glasov.

Kaj lahko ponudi nova desnica? Morebitna nova stranka na desnici bi težko ponudila kakšno alternativo, ki bi presegala domet satelita SDS oziroma ponudila kaj bistveno drugačnega, kar že ponuja NSi. Zdi se tudi, da bodo v prihodnjih volilnih ciklusih nove stranke težko prepričale tudi zaradi usode, ki jo zdaj doživlja Stranka Mira Cerarja.

Cerarjevo ekspresno strmoglavljenje Stranka predsednika vlada je v volilni kampanji "visela" predvsem na levo, a je koketirala tudi s sredino. Po volitvah jo je zaneslo še proti desnici oziroma ekonomskemu liberalizmu NSi. Rezultat? V le nekaj mesecih po volitvah je v javnomnenjskih raziskavah strmoglavila kot še nobena zmagovalka volitev v zgodovini samostojne Slovenije.

Prihodnost NSi je odvisna tudi od SMC, ki je stranko Ljudmile Novak neuspešno snubila v vladno koalicijo. Manj ko bo uspešna vlada Mira Cerarja, več možnosti imajo krščanski demokrati, da se ponudijo kot alternativa za vodenje Slovenije.

NSi je pokazala, da se je sposobna dvigniti z dna, ko se je leta 2011 vrnila v parlament. A pot do volilnih odstotkov, ki lahko stranki prinesejo resno vlogo na slovenskem političnem prizorišču, je še daleč. Napredovanje za odstotno točko na vsakih naslednjih volitvah in vržena rokavica Ljudmile Novak Janezu Janši ne bosta dovolj.

Stranska igralka v filmih Brez prehitevanja SDS in preskoka na več kot deset odstotkov na prihodnjih volitvah bo NSi stranka, ki bo ostala stranska igralka v filmih, ki jih režirajo drugi.

Ne spreglejte