Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 11. 2012,
18.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 27. 11. 2012, 18.42

8 let, 5 mesecev

Ljubljano obvarovali pred poplavami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Mestna občina Ljubljana (MOL) je v obdobju od zadnjih katastrofalnih poplav septembra 2010 do danes izvedla vrsto ukrepov za povečanje poplavne varnosti na območju MOL.

S tem je MOL obvaroval svoje meščane pred nedavnimi uničujočimi poplavami, ki so zajele nekatere občine, so zapisali v sporočilu za medije. Poplave, ki so leta 2010 prizadele Ljubljano, so potrdile pravilnost ocene poplavne ogroženosti MOL, posledice poplav (ocena škode na območju mestne občine znaša več kot 30.000.000 evrov) pa so tako od države kot lokalne skupnosti zahtevale pripravo ukrepov za povečanje poplavne varnosti ter njihovo uresničevanje. MOL je k reševanju te problematike pristopil aktivno. Ukrepi so se nanašali na čiščenje cestnih propustov, čiščenje obcestnih jarkov, vzdrževanje odvodnavanj, obrezovanje vejevja in grmičevja ter odstranjevanje grmičevja in dreves. Za te ukrepe je MOL namenil 492.000 evrov, so še zapisali na občini. Poleg tega so 1.875.280 evrov namenili za finančno pomoč prizadetemu prebivalstvu v poplavah leta 2010, 1.594.817 evrov je bilo namenjenih za sanacijo lokalne javne infrastrukture ter 912.885 evrov za sanacijo vrtcev. Skupaj je torej Mestna občina Ljubljana za ukrepe za povečanje poplavne varnosti v obdobju od oktobra 2010 do danes namenila 4.874.982 evrov. Država je MOL povrnila finančna sredstva v vrednosti 196.000 evrov ter v tem obdobju na območju MOL financirala 1.043.384 evrov za sanacijo in vzdrževanje vodotokov iz državne pristojnosti.

Zadnji ukrepi za povečanje poplavne varnosti na območju MOL so bili na zahtevo MOL izvedeni septembra 2012. Takrat je MOL financiral izvedbo dodatnega čiščenja Malega grabna skladno s študijo Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, so še sporočili.

Ob tem na MOL poudarjajo, da je občina izčrpala svoje možnosti in da so zdaj na vrsti večji posegi, ki bodo še izboljšali poplavno varnost na tem območju, zato je nujno potrebno hitro ukrepanje države. To pomeni čim hitrejši sprejem Državnega prostorskega načrta (DPN) za zagotavljanje poplavne varnosti JZ dela Ljubljane ter predvsem izvedbo ukrepov, ki so predvideni v njem. MOL bo izpolnil vse obveznosti, ki jih bo predpisal DPN, to so zamenjava mostu, dveh brvi ter prestavitev kanalizacije. Na občini ocenjujejo, da je ta hip na območju MOL v porečju Gradaščice in Malega grabna poplavno ogroženih okoli 5.000 objektov, so v sporočilu za javnost še zapisali na občini.

Ne spreglejte