Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
20.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 20.06

7 let, 12 mesecev

Ljubljana v program prodaje vključila delež v Termoelektrarni Toplarna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljubljanski svetniki so med drugim potrdili sklep, da se v program prodaje kapitalskih naložb občine za letos doda tudi prodaja 35,43-odstotnega deleža v Termoelektrarni Toplarna.

Omenjeni delež je vreden okoli 14,3 milijona evrov. Delež naj bi kupila Energetika Ljubljana in po menjavi deleža v Geoplinu Ljubljana postala večinska lastnica Toplarne.

Istenić: Ljubljančani bodo v prihodnje plačevali višje položnice Kot je ob obravnavi predloga prodaje poudaril svetnik Gregor Istenić (SD), je bistvo prodaje deleža Termoelektrarne Toplarne (TE-TOL) očem skrito. Navzven je videti, da gre za poenostavljanje postopkov pridobivanja premoženja skladno z načrtom prodaje oziroma menjave, v bistvu pa gre za zagotavljanje sredstev za mestno blagajno. Dolgoročno izčrpavanje Energetike jo bo po njegovem mnenju oslabilo, tako da ne bo mogla več financirati svojih predvidenih investicij, kar pa lahko pripelje do tega, da bodo Ljubljančani v prihodnje plačevali višje položnice za toploto.

Nekateri svetniki za dokapitalizacijo Prav tako kot Istenić in nekateri drugi svetniki se je tudi Franc Slak (NSi) spraševal, kaj bo, če Energetika v prodaji na prostem trgu občinskega deleža Toplarne ne bo uspela kupiti. Po mnenju nekaterih svetnikov bi bila za to boljša dokapitalizacija, s katero bi zagotovili neposredno povezavo Energetike in Toplarne.

Janković: Lahko se odločimo in deleža ne prodamo Župan Zoran Janković na to odgovarja, da imajo vedno možnost, da se odločijo in deleža ne prodajo. Se je pa Janković strinjal s samostojnim svetnikom Janezom Kopačem, ki je dejal, da je dolgoročno edina prava pot združitev Energetike in TE-TOL v eno pravno osebo z dvema organizacijskima enotama.

Ob tem je Istenić poudaril, da tudi sam podpira združitev, a se boji, da s sprejetim postopkom tega ne bodo mogli doseči. Po Jankovićevih besedah pa tega ne bi mogli doseči brez sprejetega predloga prodaje. Kot je še dodal, bodo prodajo izpeljali transparentno.

Sedanji večinski družbenik v Termoelektrarni Toplarna (TE-TOL) je Republika Slovenija s 64,57-odstotnim deležem, ki pa je zainteresirana za menjavo deleža v TE-TOL z deležem Energetike Ljubljana v družbi Geoplin Ljubljana, za kar je lani že sprejela program prodaje in menjave kapitalske naložbe, piše v gradivu za sejo. Energetika bo tako s prodajo občinskega deleža vstopila v lastništvo TE-TOL, v nadaljevanju pa je predvidena menjava deležev države v TE-TOL in Energetike v Geoplinu, po kateri bo postala Energetika večinska lastnica v TE-TOL.

Načrt o oblikovanju lokalnega središča v Rožni dolini Med drugimi prostorskimi akti so svetniki na seji sprejeli tudi dopolnjen osnutek odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje v Rožni Dolini, kjer je predvidena izgradnja dveh objektov, ki bosta z javnim programom v pritličju in ureditvijo zunanjih površin oblikovala lokalno središče v Rožni dolini. V nadstropjih objektov bo 28 stanovanj, v pritličju pa trgovina in slaščičarna. Parkiranje bo urejeno pretežno v kletni etaži.

Ne spreglejte