Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2019,
11.21

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

gasilci

Sreda, 11. 9. 2019, 11.21

4 leta, 7 mesecev

Litijski gasilci zaradi neplačil grozijo s prekinitvijo gasilske službe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Litija so v torek zagrozili, da bodo zaradi "neporavnanih obveznosti Občine Litija in neaktivnega reševanja problematike delovanja gasilske enote Litija" zamrznili pogodbo o opravljanju javne gasilske službe. Tako naj bi jo v četrtek prenehali opravljati.

V PGD Litija so v torkovi objavi na družbenem omrežju Facebook opozorili še, da občina ne zagotavlja osnovnih sredstev za delovanje gasilskega društva. Napovedali so predvsem neizvajanje gašenja in reševanja v primeru požarov, reševanja v primeru naravnih in drugih nesreč ter prevozov pitne vode.

Nimajo sredstev za gorivo in elektriko

Namestnik poveljnika PGD Litija Primož Kokovica je pojasnil, da bodo zaradi neizpolnjevanja finančnih obveznosti občine in zaradi neodzivnosti pri reševanju problematike, ki se vleče že vrsto let, zamrznili pogodbo. Dodal je, da gre za pomanjkanje sredstev za redno delovanje gasilske enote, kot so sredstva za gorivo, elektriko, komunalo in vzdrževanje opreme. Prav tako naj ne bi bili izpolnjeni minimalni pogoji glede voznega parka.

Občina naj ne bi želela urediti nadomestila za gasilce

Kokovica je poudaril, da imajo največje težave v dopoldanskem času, ko je veliko njihovih sodelavcev v službah in ne morejo na intervencijo. Kot je dejal, so za pomoč prosili občino. Dogovorila naj bi se z delodajalci v občini, da bi svojim zaposlenim, ki so tudi gasilci, omogočili sodelovanje v intervencijah. Občina pa bi po besedah Kokovice morala tudi urediti nadomestila za primer izpada dohodkov, za kar pa na njeni strani naj ne bi bilo resnega posluha.

Občini so po besedah Kokovice poslali že vrsto dopisov, s katerimi so jih opozarjali na različne težave, a ni bilo nobenega konkretnega odgovora.

V pogovoru z županom občine

Na to temo so se danes sestali z vodstvom občine na čelu z županom Francijem Rokavcem. Kot je dejal župan, so razpravljali zlasti o vprašanjih novega gasilskega doma, zagotavljanja stalne prisotnosti oziroma pripravljenosti na posredovanje v dopoldanskem času, pa tudi o modelu oziroma kriterijih financiranja.

Ob vprašanju pripravljenosti na posredovanje tako Rokavec razmišlja o možnosti, da bi z gospodarskimi družbami in subjekti v Litiji sklenili dogovore o zagotavljanju prisotnosti operativnih gasilcev na intervenciji. K izboljšanju položaja bi po njegovem prepričanju sicer lahko pripomogle tudi bolj jasne rešitve na področju delovnopravne zakonodaje, morda tudi kakšna oblika subvencije delodajalcem.

gasilci | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Je pa župan priznal, da gasilsko društvo deluje v neprimernih prostorih in je v prostorski stiski. Zatrdil je, da so že doslej in da bodo tudi v prihodnje iskali rešitve, podobno po njegovih besedah velja tudi za vozni park. Finance medtem po njegovih besedah sicer ne pomenijo bistvenega vprašanja za delovanje društva. Kot je pojasnil župan, so gasilcem zagotovili, da bodo v tem letu izvedene in poravnane vse obveznosti po pogodbi. 

Občina odgovarja, da so večino obveznosti rešili

Na Občini Litija so sicer v torek na svojih spletnih straneh zagotovili, da so večino odprtih finančnih obveznosti do litijskega PGD rešili. Zato pričakujejo, da bo društvo "v dobrobit občanov" spoštovalo pogodbene obveznosti o opravljanju gasilske službe. "Tudi če je občina res nakazala določena finančna sredstva, to zadeve ne rešuje celostno," pa je opozoril Kokovica.

Navedel je tudi njihove ocene, da je na letni ravni za delovanje gasilske enote, vzdrževanje opreme, redne stroške in drugo potrebnih med 60 in 70 tisoč evrov, trenutno pa dobijo med 20 in 25 tisoč evrov. Občina naj bi v letošnjem proračunu tudi "zmanjšala sredstva ravno na tisti postavki, ki je najbolj pomembna za operativno delo oziroma izvajanje intervencije", je dodal.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto:

Medtem pa je župan izrazil upanje, da bo v prihodnje Slovenija izkoristila možnost črpanja evropskih sredstev za investicije na tem področju. Sredstva iz požarnega sklada, ki jih zagotavlja država, so namreč po njegovem mnenju minimalna. O osnutkih dogovorov, o katerih so govorili na današnjem sestanku, bo po njegovih pričakovanjih že danes na izredni seji upravnega odbora razpravljalo in odločalo tudi društvo.

Za druga gasilska društva, ki so vključena v Gasilsko zvezo Litija, v PGD Litija sicer nimajo informacij, predvidevajo pa, da se soočajo s podobnimi težavami. Je pa Kokovica še pojasnil, da imajo v PGD Litija več intervencij, višji rang enote in zaradi tega tudi več stroškov.

Druga društva težav nimajo

A kot je povedal predsednik zveze Igor Cividini, druga gasilska društva načeloma nimajo podobnih težav. "Nobeno drugo društvo se ne pritožuje," je zatrdil.

Na težave litijskih gasilcev se je na današnji seji odbora za obrambo odzval tudi obrambni minister Karl Erjavec. Kot je pojasnil, gre za javno službo, ki jo financira občina. "Verjamem, da vedno zmanjkuje denarja, ko gre za občinske proračune," je dejal. Se pa večina županov po njegovih izkušnjah zaveda pomena prostovoljnih gasilskih društev in župani po navadi znajo odmeriti ustrezna proračunska sredstva.

Interpelacija Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA ,

Ministrstvo za obrambo sicer po njegovih besedah deloma lahko sofinancira njihovo delovanje. Prek požarnega sklada tako na podlagi razpisov lahko sofinancira gasilska vozila in drugo opremo. V okviru uprave za zaščito in reševanje pa poskušajo gasilcem priskrbeti tudi osebno opremo.

Spomnil je še, da se sredstva za zaščito in reševanje povečujejo, in sicer letos za pet odstotkov v primerjavi z letom 2018. Erjavec je zagotovil, da bodo sredstva za ta segment povečevali tudi v prihodnjem letu. Opozoril pa je tudi na potrebo po prenovi zakonodaje, povezane s statusom prostovoljnih gasilcev.

Ne spreglejte