Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 3. 2008,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 21. 3. 2008, 14.23

8 let

Lipa: Odpokličite slovenskega veleposlanika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Joško Joras je na okrajno sodišče v Piranu vložil tožbo, v kateri zahteva, da sodišče ugotovi, da je prodajna pogodba med občino Buje in Urbanom Cerarjem glede vseh parcel nična.

"Če napadaš pogodbo, moraš tožiti tako prodajalca kot kupca," je pojasnil Jorasov odvetnik Daniel Starman. Odvetnik meni, da se sklad kmetijskih zemljišč in gozdov kot lastnik in neposredni posestnik zemljišč (Joras je posredni posestnik), ni nameraval odločiti za tožbo, saj naj bi skladno z mnenjem ministrstva za zunanje zadeve tudi sklad razumel, da pogodba med Urbanom Cerarjem in mestom Buje ne obstaja. "Cerar pa je prav na podlagi te pogodbe zahteval, da se Joras odstrani z zemljišč," je dejal.

Je Cerar storil kaznivo dejanje napada na neodvisnost RS?

"Kar se je v četrtek zgodilo z dvema medijskima hišama, je samo dokaz, da imajo Joras in njegovi sokrajani prav, ko pravijo, da Hrvaška že vsa leta izvaja fizično oblast na tem teritoriju," je dejal Starman. Ker naj bi imel po Starmanovih besedah v celotni zgodbi že vsa leta Cerar posebno vlogo, je Starman preučil tudi vprašanje njegove kazenske odgovornosti.

"Po našem mnenju gre za kazniva dejanja napada na neodvisnost države," je dejal in pojasnil, da 350. člen kazenskega zakonika pravi, da kdor poskuša spraviti Republiko Slovenijo v odvisnost ali podrejenost naproti tuji državi, stori kaznivo dejanje, za katero je zagrožena kazen od enega do 10 let zapora.

"Tožilci naj pravno očistijo Republiko Slovenijo"

Naznanitev suma storitve kaznivega dejanja za Cerarja so Joras in civilna družba za mejo v Istri naslovili na urad generalne tožilke Barbare Brezigar. Starman je tudi osebno pozval vodjo skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala Harija Furlana, naj se temu primeru posebej posveti in "v stilu čiste lopate", tudi na tem območju, na levem bregu Dragonje, pravno očisti Republiko Slovenijo in državljanom omogoči normalno življenje.

Zrelostni test za slovenske tožilce? Po Starmanovih besedah so tožilci skupaj s policijo poklicani za varovanje premoženja in pravic oseb. "Če bo prišlo do ignorance te naznanitve, bomo videli, da v Sloveniji nimamo pravih državnih tožilcev," je še dejal Starman.

OZP: Hrvaška krši načelo dobrososedskih odnosov

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko je sprejel sklep, s katerim odločno protestira proti protipravnim aktom Hrvaške v zvezi z zemljišči na levem bregu Dragonje ter na območju Pinc. Kot je ugotovil OZP, navedena enostranska dejanja, kot tudi vsa predhodna enostranska dejanja po 25. juniju 1991, pomenijo kršitev mednarodnega prava, kršitev načela spoštovanja stanja na dan 25. junij 1991 ter kršitev načela mirnega reševanja odprtih vprašanj.

Hrvaška krši tudi načelo dobrososedskih odnosov, ki je bistveni del procesa približevanja Evropski uniji. Zato lahko tovrstna enostranska dejanja vplivajo na pogajanja za pristop Hrvaške k uniji, še izhaja iz sklepa, ki ga je pripravil OZP.

OZP: Vlada naj zaščiti slovenske interese

Nadalje OZP ugotavlja, da je Hrvaška v obdobju po 25. juniju 1991 pogosto izvajala politiko izvršenih dejstev, s čimer poskuša prejudicirati bodoči potek meje in predstavlja protipravno upravljanje in prilaščanje premoženja na slovenskem ozemlju.

OZP vladi zato predlaga, da za zaščito legitimnih interesov, ozemlja in meja Slovenije ter za odpravo posledic protipravnih enostranskih dejanj Hrvaške po 25. juniju 1991 dosledno uporablja vse legitimne poti.

Lipa predlaga začasen odpoklic slovenskega veleposlanika v Zagrebu

Predstavniki poslanske skupine Lipa pa so danes ponovili stališče, da bi morala Slovenija kot predsedujoča EU ustaviti pristopna pogajanja Hrvaške z unijo. Kot so pojasnili, Hrvaška kljub večkratnim opozorilom slovenske diplomacije in celo EU nadaljuje z neupravičenimi ozemeljskimi zahtevami in agresijo v Sloveniji.

Po mnenju Saša Pečeta zahteva tovrstno početje od uradne slovenske politike konkretne ukrepe zaščite nacionalnih interesov, med njimi tudi odpoklic veleposlanika v Zagrebu. "Skladno z zakonom o zunanjih zadevah naj zunanji minister nemudoma pripravi predlog za odpoklic, čemur naj sledi ravnanje predsednika vlade," je dejal Peče.

Lipa: So incidenti zrežirani?

"Ne glede na to, da so incidenti ob Dragonji morda tudi zrežirani, saj se vedno pojavljajo v predvolilnem času," v Lipi zahtevajo, da vlada slovenskega veleposlanika nemudoma odpokliče iz Zagreba. Odpoklic bi moral po mnenju Lipe veljati, dokler ne bodo hrvaške oblasti začele spoštovati suverenosti slovenskega ozemlja in bodo omogočile slovenskim državljanom neomejeno in nemoteno gibanje po slovenskem ozemlju.

Golobič: Stranke bi morale biti glede Hrvaške bolj državotvorne

Predsednik Zares Gregor Golobič je glede odprtih vprašanj s Hrvaško menil, da bi se stranke "lahko začele obnašati državotvorno v smislu, da ko gre za reševanje odprtih vprašanj z drugimi državami, razumejo, da tu ne more ali ne sme biti nobenih strankarskih igric". Iz premierovega kabineta so v zvezi s tem sporočili, da od Golobiča pričakujejo udeležbo na četrtkovem sestanku.

Predsednica LDS Katarina Kresal je medtem danes izjavila, da so v njeni stranki glede Hrvaške večkrat poudarili, da bi se bilo treba še večkrat pogovarjati. "Zato sem zadovoljna, da sem danes dobila klic iz kabineta predsednika vlade, da pripravljajo skupen sestanek," je dodala.

Ne spreglejte