Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2008,
17.05

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 8. 4. 2008, 17.05

8 let, 6 mesecev

LDS najprej za vračilo vojne škode fizičnim osebam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Jožef Školč in Aleš Gulič (LDS) sta ministru za pravosodje Lovru Šturmu predstavila pomisleke in predloge glede predloga zakona o povračilu premoženjske škode iz časa 2. svetovne vojne.

Poslanci LDS od pomislekov in predlogov v zvezi z delovnim osnutkom predloga zakona ne odstopajo. V LDS so predlagali, da se najprej zakonsko rešijo zahtevki fizičnih oseb, saj tem po dolgih letih pričakovanj pripada pravična odškodnina. Želijo tudi jasno zagotovilo, da bo vlada čim prej odprla vprašanje neplačanih reparacij s strani Zvezne republike Nemčije, kar naj bi jim zagotovil tudi pravosodni minister.

Kot oborožene sile zgolj okupacijske sile

Poslanci LDS so še predlagali, da se v delovnem osnutku kot oborožene sile definirajo zgolj okupacijske sile, da so v predlogu zakona kot upravičenci zapisane zgolj fizične osebe oz. njihovi dediči prvega kolena in da se vprašanje vračila vojne škode pravnim osebam uredi v drugem zakonu. Ob tem so se zavzeli tudi za razmislek glede najvišjega možnega zneska in načina povračila. Če gre za fizične osebe, ki so bile neposredno oškodovane in še živijo, je po njihovem sprejemljivo povračilo v gotovini, za ostala vračila pa pridejo v poštev druge opcije.

Kot so dodali, je minister Šturm za nekatere njihove predloge dejal, da je o njih mogoče razpravljati oz. bi lahko bili sprejemljivi.

Ne spreglejte