Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2011,
16.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Milan Kučan meja

Petek, 13. 5. 2011, 16.31

8 let

Kučan: Ob pomanjkanju volje za ureditev vprašanja meje je arbitraža prava pot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Bizeljskem so priredili 11. športno srečanje Društva slovensko hrvaškega prijateljstva Sotla - Sutla Bizeljsko 2011, ki so se ga udeležila številna imena slovenske in hrvaške politike.

Med njimi tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki je menil, da je pri reševanju vprašanj ob slovensko-hrvaški meji arbitraža najbrž prava pot.

Nesposobnost in pomanjkanje volje Kot je poudaril Kučan, za komentarje glede vprašanja slovensko-hrvaške meje sicer ni pristojen, njegovi osebni pogledi na to, kako se bodo urejali odnosi med Slovenijo in Hrvaško pa so bili nekoliko drugačni od sedanjih. Potem, ko se je pokazala nesposobnost in pomanjkanje volje, da se vprašanje meje uredi na dvostranski osnovi, pa je najbrž arbitraža prava pot, je dejal.

Dodal je, da se je srečanja udeležil predvsem zaradi njegovega pobudnika, gostilničarja Sineta Šekoranje, ki se vrsto let trudi, da bi v praksi dokazal, da se imajo ob slovensko-hrvaški meji radi in da ni treba, da je ozračje zmeraj po nepotrebnem zastrupljeno s politiko.

Kučan si želi, da bi glede omenjenega vprašanja čim prej prišlo do odločitve in da bi ta problem spravili z dnevnega reda, je še povedal.

Največjo oviro predstavlja schengenska meja Po napovedi bi se moral popoldanskega srečanja udeležiti tudi nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić, ki se je namesto tega na Bizeljskem oglasil že dopoldne. Kot je pojasnil Šekoranja, bi radi s tradicionalnim srečanjem slovenskih in hrvaških politikov dobre volje utrdili prijateljstvo, ki je ob slovensko-hrvaški meji že tako dobro, je ocenil.

Največja ovira pri življenju na Bizeljskem je schengenska meja, vendar se kljub tej trudijo, da bi uredili skupne vinske ceste, okrepili lokalni turizem z gostinstvom in vsesplošno sodelovanje. Srečanje prirejajo na nestrankarski osnovi, skozi leta pa se je med njegovimi udeleženci spletlo marsikatero prijateljstvo, je še povedal Šekoranja.

Ne spreglejte