Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2008,
12.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 24. 6. 2008, 12.42

8 let, 5 mesecev

Konec šolskega leta, začetek poletnih počitnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
S podelitvijo spričeval se za večino osnovno- in srednješolcev končuje šolsko leto in začenjajo poletne počitnice. Poslavljata pa se osemletka in splošni učni uspeh.

Za okoli 200.000 osnovnošolcev in srednješolcev, z izjemo tistih, ki jih čaka popravni izpit, se danes končuje šolsko leto. Nekateri bodo imeli le še posamične popravne izpite, ki se začnejo prihodnji teden. Konec osemletke Dokončno pa se izteka osemletni osnovnošolski program, tako bodo od jeseni vse osnovne šole izvajale le devetletni šolski program, ki so ga oblasti s številnimi popravki uvajale devet let.

Poslavlja se tudi splošni učni uspeh Učitelji so osnovnošolcem od četrtega razreda naprej letos še zadnjič v spričevala vpisali učni uspeh: odlično, prav dobro, dobro oziroma zadostno. Gre za mejnik pri ocenjevanju, pravi minister. Doslej so namreč učenci dobili neko generalno oceno uspešnosti v šoli, kar v modernih evropskih šolskih sistemih ni več navada; tudi v Sloveniji bo ocenjevanje poslej drugačno, številčno le po predmetih, vsak pa bo seveda zase lahko potegnil neko splošno generalno oceno, je pojasnil minister Milan Zver.

Spričevala v modri in zeleni barvi Poleg že omenjenih novosti, pa osnovnošolce in dijake čaka še ena – nova spričevala z enotno podobo. Na modri in zeleni podlagi so natisnjeni slovenski državni simboli.

V šolo ponovno 1. septembra Učenci in dijaki se bodo poletnih počitnic lahko veselili do 1. septembra, ki letos pade prav na ponedeljek. Po statističnih podatkih se bo prihodnje leto v prvi razred vpisalo 17.769 učencev, kar je za 59 učencev več kot letos. Zadnji razred devetletke v šolskem letu 2008/2009 pa bo predvidoma končalo le 81 učencev več kot v tem letu.

Drugi tuj jezik, brezplačna izposoja učbenikov, brezplačno varstvo… Minister za šolstvo in šport Milan Zver je ob zadnjem šolskem dnevu učencem in dijakom zaželel prijetne in varne počitnice. Hkrati je omenil nekatere novosti, ki se jih v prihodnjem šolskem letu obeta kar nekaj. Kot je pojasnil, so novosti posledica sprejetja novel treh zakonov - o vrtcih, o osnovni šoli ter o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Med novostmi je omenil poskusno uvedbo drugega tujega jezika v zadnji triadi osnovne šole, možnost brezplačne izposoje učbenikov iz učbeniških skladov za vse učence osnovne šole, pa tudi brezplačno varstvo za učence do vključno petega razreda osnovne šole.

Za večjo kakovost šolskega sistema Poleg tega so po njegovih besedah predvidene še nekatere druge novosti, povezane z uvajanjem kakovosti v šolstvo, ki bodo še dodatno spodbudile kakovost slovenskega izobraževalnega sistema. Za slednjega lahko, sodeč po mednarodnih evalvacijah, rečemo, da je med boljšimi na svetu, tudi v okviru držav OECD, je poudaril minister Zver, ki se tudi sam pridružuje ocenam, da je slovenski šolski sistem dober.

Ob poskusni uvedbi drugega tujega jezika v zadnji triadi osnovne šole minister Zver pravi, da je večjezičnost izjemno pomemben segment, Evropa temelji na večjezičnosti in prav je, da se šolski sistemi temu prilagajajo.

Šole bodo same izbrale kateri tuj jezik bodo poučevale Na razpis se je prijavilo 68 šol, ki so morale pridobiti tudi soglasje staršev. Izbranih je bil 48 šol, ki bodo imele že v sedmem razredu (začetku zadnje triade) drugi tuj jezik. Pri tem je prepuščeno šolam, da drugi tuj jezik izberejo glede na možnosti, ki jih imajo. Kot pravi minister, se bosta na prvih dveh mestih več ali manj izmenjevali angleščina in nemščina, pa tudi španščina in francoščina. Želel pa bi si, da bi bil bolj prisoten tudi kakšen slovanski jezik, denimo ruščina.

Ne spreglejte