Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 5. 2010,
7.14

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 5. 2010, 7.14

8 let, 3 mesece

Komisija za nadzor javnih financ brez odgovora o Stožicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Komisija DZ za nadzor javnih financ ni odgovorila na vprašanje, ali so se banke v državni lasti odločile za financiranje projekta Stožice in predvsem, ali so jih pri tem vodili politični motivi.

Širitev dnevnega reda seje z obravnavo financiranja projekta so podprli le poslanci SDS in SNS. Vizjak: Očitno je na voljo ogromno kreditov za vprašljiv projekt Razpravo o financiranju projekta športnega parka Stožice s strani bank v večinski državni lasti v času najhujšega kreditnega krča v Sloveniji je zahtevala poslanska skupina SDS. Medtem ko se dostopnost kreditov za mala in srednje velika podjetja zmanjšuje, pa je po drugi strani očitno na voljo ogromno kreditov za vprašljiv projekt, je pojasnil Andrej Vizjak (SDS). Od bank pričakujejo podatke o morebitnem financiranju Čeprav so se člani komisije strinjali, da verjetno ne bodo dobili odgovora, pa so na predlog Zvonka Černača (SDS) sprejeli sklep, da od NLB, NKBM in SID banke v petih dneh pričakujejo podatek o tem, ali, v kakšni višini in pod kakšnimi pogoji sodelujejo pri financiranju športnega parka Stožice. "Ne vem, če so odobrili kredit, to želim izvedeti," je dejal Vizjak.

"NLB je tik pred tem, da zabrede v ta projekt" Če NLB prevzame določene naloge financiranja, potem lastnik nosi določeno odgovornost, je Vizjak spomnil na dejstvo, da je največja slovenska banka v solastništvu države in s tem davkoplačevalcev. "Ko se bo bojazen, da gre za ekonomsko neupravičen projekt, čez čas lahko izkazala za utemeljeno, bo banka prišla pred DZ z zahtevo po dokapitalizaciji," je opozoril. NLB je po njegovih besedah tik pred tem, da "zabrede v ta projekt", in v interesu davkoplačevalcev je, da so s tem seznanjeni.

Zaradi pomanjkanja zasebnih investitorjev raste pritisk na državo V SDS sicer ne nasprotujejo gradnji športnega parka Stožice. A problem je nastal z izstopom najpomembnejšega investitorja gospodarskega dela projekta, srbske Delte, zaradi česar se je ob pomanjkanju zanimanja med zasebnimi investitorji, ki je posledica krize, povečal pritisk na državo za sodelovanje. Banka v pretežni državni lasti si lahko privošči manj upravičene naložbe kot zasebni kapital, je dejal Vizjak.

Vizjak: Odsotnost Jašoviča potrjuje sum o nepravilnostih Predsednik uprave NLB Božo Jašovič se ni odzval vabilu na sejo komisije, kar po Vizjakovih besedah le potrjuje sum o nepravilnostih. Bežanje NLB pred odgovori državnemu zboru je skrb vzbujajoče, je izraz arogance ter dodatno krepi sume, da gre v tem primeru za tipičen političen in ne gospodarski projekt, je menil.

Zalokar Oražmova: Politične pritiske izvaja SDS Cveta Zalokar Oražem (Zares) se je strinjala, da gre za politične pritiske, a te po njenih besedah izvaja stranka SDS, in sicer v luči lokalnih volitev. "Vi želite, da se vodstva bank ne bi odločila za financiranje, kajti doslej se še nihče ni odločil," je očitala predlagateljem ter menila, da jih vodi le nevoščljivost, ne pa skrb za javne finance.

Ne spreglejte