Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
13.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 13.12

8 let

Komisija pozvala k strpni razpravi o družinskem zakoniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Komisija za peticije je obravnavala predlog družinskega zakonika, pestra razprava se je vnela glede posvojitve otrok s strani istospolnih.

Država sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je uvodoma pojasnila, da je zakonik odraz družbenih razmer. Izpostavila je številne rešitve, ki jih zakonik prinaša v korist otrok, pri čemer navaja tudi možnost posvojitve otrok s strani istospolnih partnerjev. Blažič: Zakon bo odpravil sistemsko diskriminacijo V kampanji Za vse družine zakonik podpirajo, saj bo po besedah vodje Mitja Blažiča odpravil sistemsko diskriminacijo, ki je pri nas uzakonjena v številnih zakonih. Kot je pojasnil, se je kampanja v aktivnostih odločila za pristop z argumenti, z znanostjo, s stroko, "ker se nam zdi v današnji družbi to edini mogoč pristop, ki presega ideologije, strahove, predsodke in stereotipe". Cukjati: Tako spreminjanje pojma družine je protiustavno France Cukjati je dejal, da se v SDS strinjajo z izenačitvijo zakonske zveze moškega in ženske z istospolnimi kar zadeva medsebojnih odnosov. Najbolj sporno po njegovem pa je, da zakonik črta uzakonjeno definicijo družine, da je pomen zakonske zveze v zasnovanju družine. Tako dramatično spreminjanje pojma družine je protiustavno, ocenjuje. Ob tem sprašuje, zakaj potem postavljati omejitve le na osnovi spolne usmerjenosti in ne bi denimo "štirje strastni igralci taroka osnovali svoje partnerske skupnosti".

Predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je poudarila, da sama ne nasprotuje istospolnim partnerjem, moti pa jo način sprejemanja dokumenta. Po njenih besedah se namreč pod pretvezo dobrih rešitev zakonika vpeljuje elemente, ki jim večinska javnost ni naklonjena.

Predlogi Irglove zavrnjeni Kot predsednica komisije je predlagala sklep, da komisija meni, da odklonilna stališča v javni razpravi do popolne pravne izenačitve skupnosti moškega in ženske z istospolnimi odražajo vrednostni sistem večine državljanov.

Predlagala je še, da se komisija zavzema za to, da se istospolnim zagotovi enakopravnost v vseh pravicah, ki izhajajo iz medsebojnega partnerskega razmerja, ima pa zadržke do reševanja tega v zakoniku v okviru instituta zakonske zveze. Komisija ni podprla niti prvega niti drugega predloga.

Ne spreglejte