Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 5. 2008,
19.02

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 5. 2008, 19.02

8 let, 5 mesecev

Karel Erjavec napovedal prekinitev pogajanj glede klirinškega dolga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Nato je obrambni minister sejo, na kateri so se seznanili tudi s poročilom o še nepojasnjenem katapultiranju vojaka iz letala pilatus PC-9, protestno zapustil.

Zoper pilota ni bil uveden disciplinski postopek Po dosedanjih ugotovitvah pri izrednem dogodku 10. marca ni bilo tehničnih napak, zato se preiskuje človeški dejavnik, je izpostavil minister za obrambo. Tedaj se je iz vojaškega letala pilatus PC-9 namreč izstrelil drugi pilot. Erjavec je še povedal, da zoper slednjega ni bil uveden disciplinski postopek. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) Albin Gutman je odbor seznanil z nekaterimi podrobnostmi o tem dogodku. Med drugim je povedal, da se je "izredni dogodek" zgodil na višini treh kilometrov, po izstrelitvi pa je kandidat na tleh pristal brez večjih poškodb. Natančnejše informacije bodo znane, ko se bo pilot vrnil z bolniškega staleža in bo glede tega dogodka podal tudi izjavo, je še zagotovil Gutman.

Ali Slovenija spet kupuje predrago vojaško opremo? Člani odbora so nato razpravljali o postopku zaprtja klirinškega dolga z Rusijo. Kot je poudaril Erjavec, bi ta dolg lahko zaprli z prevzemom ruske bojne topnjače - ladje, ki pa bi bila po njegovih besedah poleg vojaških nalog lahko uporabna tudi za opravila zaščite in reševanja. Cena takšnega plovila bi bila 34,9 milijona dolarjev, pri čemer bi država morala investiciji dodati 12,5 milijona dolarjev. Kot je prepričan, ladjo tipa svetjak, ki jo Ruska federacija sicer uporablja za potrebe obalne straže, Slovenija potrebuje.

Poslanec Zares Matej Lahovnik je zatrdil, da so podatki o tovrstnem ladjevju zapisani tudi na svetovnem spletu in da je za isto ladjo denimo Šrilanka plačala le dobrih 18 milijonov dolarjev. Cena, ki jo namerava za plovilo prispevati Slovenija, torej za polovico presega ceno primerljivih plovil, je poudaril Lahovnik in spomnil na zaplete v primeru nakupa oklepnikov 8X8.

Erjavec je protestno zapustil sejo Erjavec je pojasnil, da se ladje izdelujejo po naročilu. "Ne verjamem, da bi vse to lahko našli na spletni strani, in ne verjamem, da so objavljene cene za posamezne oborožitvene sisteme," je dejal. Kasneje pa je minister predlagal umik točke dnevnega reda, ki se je nanašala na razpravo o klirinškem dolgu. Po njegovih besedah namreč nekateri poslanci menijo, da se pri nakupih orožja "dogaja samo korupcija". Spomnil je na Lahovnikove pomisleke glede cene ladje in nakupa oklepnikov 8X8 in dejal, da ne bo vnaprej poslušal "neutemeljenih lažnivih očitkov".

Minister je še napovedal, da bo pogajanja z Rusko federacijo prekinil, nato pa je sejo protestno zapustil.

Ne spreglejte