SiolNET. Novice Slovenija
4,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švarc Pipanova: Cilj vlade je, da vračanje glob in stroškov poteka čim bolj enostavno in centralizirano

4,57

termometer

Dominika Švarc Pipan | "Postopek vračanja glob in stroškov postopka se bo vodil po uradni dolžnosti, ne da bi prizadeti posamezniki morali kakorkoli ukrepati sami. Cilj te vlade je, da vračanje glob in stroškov poteka čim bolj enostavno in centralizirano," je povedala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. | Foto: Vlada RS
"Postopek vračanja glob in stroškov postopka se bo vodil po uradni dolžnosti, ne da bi prizadeti posamezniki morali kakorkoli ukrepati sami. Cilj te vlade je, da vračanje glob in stroškov poteka čim bolj enostavno in centralizirano," je povedala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Foto: Vlada RS

Vlada je na današnji seji sprejela dva odloka za pomoč kmetijskemu sektorju. Prvi je namenjen živinorejskim kmetijam zaradi izpada krme v letu 2022 in predvideva za 4,5 milijona evrov pomoči, drugi pa sektorju čebelarstva, ki bo prejel slaba dva milijona evrov sredstev, je na novinarski konferenci po seji dejala kmetijska ministrica Irena Šinko. Vlada je danes sprejela izhodišča za pripravo normativnih rešitev za vračilo plačanih glob in stroškov prekrškovnih postopkov zaradi kršenja covidnih pravil, pa je povedala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Kot je pojasnila ministrica, odlok o finančni pomoči zaradi izpada krme leta 2022 prinaša pomoč živinorejskim kmetijam, ki redijo najmanj dve glavi velike živine, in sicer ob pogoju, da sami zagotavljajo pridelavo krme za lastne živali z minimalno obtežbo 0,9 glave živine na hektar. Pogoja sta še, da so te kmetije prijavile škodo v letošnjem letu in da so vpisane v register kmetijskih gospodarstev.

Pomoč je, tako Šinko, razdeljena v dve kategoriji. Prva kategorija je namenjena tistim, ki imajo od 30 do 60 odstotkov škode, druga pomoč pa tistim s škodo nad 60 odstotki.

Skupaj bo pomoč živinorejskim kmetijam znašala 4,5 milijona evrov, "namenjena pa je predvsem temu, da zaradi visokih cen krme in pomanjkanja krme ne bi prišlo do zmanjšanja osnovne črede oziroma staleža živali".

Odlok o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, ki se porabi v čebelarskem sektorju, medtem prinaša pomoč sektorju čebelarstva. Pomoč se predvideva za vse čebelarje, ki imajo vsaj štiri čebelje družine, povprečen znesek pomoči na čebeljo družino pa je postavljen pri 10 evrih," je rešitve predstavila ministrica.

Skupen znesek pomoči je po njenih besedah postavljen pri nekaj manj kot dveh milijonih evrov.

Čebelarska zveza Slovenije se je pri tem zavezala, da ne bo zviševala cen medu, razen za stopnjo inflacije. "Na ta način želimo uravnotežiti inflacijo," je še pojasnila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

"Cilj vlade je, da vračanje glob in stroškov poteka čim bolj enostavno in centralizirano"

Vlada je danes sprejela izhodišča za pripravo normativnih rešitev za vračilo plačanih glob in stroškov prekrškovnih postopkov zaradi kršenja covidnih pravil. Po besedah pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan se bo postopek vračanja glob in stroškov postopkov vodil po uradni dolžnosti, sredstva pa se bodo zagotovila iz državnega proračuna.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica, bo poseben zakon pripravljen najpozneje do konca januarja, lahko pa že prej. Zakonsko bodo uredili podlago za vrnitev vseh plačanih glob, stroškov prekrškovnih postopkov in stroškov postopkov prisilne izterjave v zvezi s tistimi prekrškovnimi postopki, ki so bili v času epidemije uvedeni na temelju nezakonitih ali neustavnih pravnih podlag.

Tekoči prekrškovni postopki se bodo ustavili, prav tako se bodo ustavili postopki v zvezi z opravljanjem dela v splošno korist, postopki izvrševanja nadomestnega zapora oz. postopki prisilne izterjave globe ter postopki izterjave stroškov prekrškovnega postopka.

Postopek vračanja glob in stroškov postopka se bo po besedah ministrice vodil po uradni dolžnosti, torej avtomatično, ne da bi prizadeti posamezniki morali kakorkoli ukrepati sami.

Cilj vlade pa je, da vračanje glob in stroškov poteka čim bolj enostavno in centralizirano, tako da bodo prizadeti posamezniki avtomatično dobili izračun, ki mu bodo lahko ugovarjali, je pojasnila Švarc Pipan. Avtomatizirano bo nato tudi samo izplačilo plačanih glob in stroškov, kar bo po besedah ministrice potekalo podobno kot pri izračunu in vračilu preplačane akontacije dohodnine.

Finančna sredstva v ta namen se bodo v celoti zagotovila iz državnega proračuna. V prekrškovnih postopkih je bilo po navedbah ministrice naloženih za nekaj čez pet milijonov evrov glob, doslej prostovoljno plačanih jih je bilo okoli 1,7 milijona evrov. In približno na toliko je po besedah ministrice ocenjen tudi znesek, ki ga bo treba vračati.

Ministrica je dodala, da je to približno 30 odstotkov vseh izrečenih glob, k temu pa je treba prišteti še stroške samih postopkov. Ostalo so zneski glob, ki so še v postopkih prisilne izterjave. Z uveljavitvijo zakona pa bo dana zakonska podlaga, da se tudi ti postopki prisilne izterjave ustavijo, je še pojasnila.

Konrad Kuštrin Novice Fides: Do torka pričakujemo dogovor, sicer zaostrujemo sindikalne aktivnosti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin