Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 3. 2008,
16.04

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 3. 2008, 16.04

8 let, 6 mesecev

Je bila hrvaška policija obveščena o prihodu slovenske uradnice?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Upravnica sklada kmetijskih zemljišč za Primorsko Sonja Lukin je želela obiskati Joška Jorasa, da bi preverila škodo, ki naj bi jo Jorasu povzročal sosed, solastnik casinoja Mulino Urban Cerar.

Pri tem jo je pričakal hrvaški policist, ki ji prehoda na Jorasovo ozemlje ni dovolil. Ker naj bi Lukinovo hrvaški policist pričakal že na mostu, Joras sklepa, da so jo policaji pričakovali. Obveščena pa je bila lahko samo s strani Cerarja, on na takšen način pomaga, da se uzurpacija ozemlja nadaljuje," je dejal Joras. "Hrvaška je ozemlje že anektirala" Joras meni, da je Hrvaška ozemlje že anektirala, saj uradnim slovenskim organom ne dovoli več prečkati ozemlja. "Prvič so to storili že pred štirimi leti, ko so prehod preprečili sodnemu izvedencu, danes pa so to ponovili pri uslužbenki sklada kmetijskih zemljišč iz Sežane, ki so ji ovirali pot in zato ni mogla opraviti svojega dela," je dejal.

Policist je po Jorasovih besedah preveril dokumente Lukinove, jo zadržal v pisarni približno pol ure, nato pa ji prehoda na Jorasovo ozemlje ni dovolil, češ da kot uradna oseba na levem bregu Dragonje nima kaj iskati.

Upravnica ni mogla ugotoviti ali je Cerar že saniral odpadno vodo ali ne Po njegovih besedah je prišla upravnica ugotovit, če je Cerar, ki po Jorasovih trditvah zliva vse odpadne vode na kmetijska zemljišča, ki jih ima Joras v najemu, zadevo že saniral ali ne, a tega ni mogla ugotoviti. Po njegovih besedah naj bi se tam iztekale kemikalije in motna voda, vplive na okolje pa naj bi pokazali rezultati analize vode, ki naj bi jih že naročil.

Lukinovi so prepovedali vstop na Hrvaško za najmanj dva dni

S sklada kmetijskih zemljišč in gozdov so še sporočili, da so hrvaški policisti po legitmiranju od Lukinove zahtevali, naj gre z njimi v pisarno, kjer je obrazložila namen svoje službene poti. Predstavnika hrvaške policije sta ji po opravljenem telefonskem klicu prepovedala nadaljevati pot. Prepoved so uradno dokumentirali, in sicer z uradnim dokumentom, ki Lukinovi prepoveduje vstop na Hrvaško za najmanj dva dni. Prepoved vstopa so ji odtisnili tudi v potni list, so še sporočili s sklada. Ob tem so na skladu napovedali še, da bodo v prihodnjih dneh znova opravili nadzor stanja na zemljiščih v slovenski lasti, ki jih ima v zakupu Joras.

Šinkovec ostro protestiral zaradi incidenta ob Dragonji

Državni sekretar Matjaž Šinkovec je zaradi omenjenega incidenta ostro protestiral. "Ponovno poudarjam, da je to ozemlje slovensko državno ozemlje. Zato je ravnanje hrvaških organov nesprejemljivo in nedopustno," je v pogovoru s hrvaškim veleposlanikom Mariom Nobilom zatrdil Šinkovec.

Šinkovec: Hrvaška je kršila stanje na dan 25.6.1991, brionsko izjavo in načelo dobrososedskih odnosov Kot je poudaril, je Hrvaška s takšnim ravnanjem ponovno kršila stanje na dan 25. junija 1991 in brionsko izjavo o izogibanju incidentov. Kršila je tudi načelo dobrososedskih odnosov - eno temeljnih načel, ki jih mora spoštovati vsaka država, ki želi postati članica EU, je še dejal Šinkovec. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo hrvaška stran spoštovala brionsko izjavo o izogibanju incidentov in se v skladu z obveznostjo spoštovanja stanja na dan 25. junija 1991 vzdržala vseh dejanj, ki posegajo na državno območje Republike Slovenije, so še sporočili z MZZ.

"DZ naj določi, o čem se bomo sploh pogajali" V poslanski skupini SLS pa so mnenja, da bi državni zbor moral sprejet zavezujoč akt o meji s Hrvaško, ki bo določal, o katerih vprašanjih se Slovenija pogaja in o katerih ne. Tudi v ta namen je poslanska skupina pred dnevi vložila zahtevo za sklic izredne seje odbora DZ za zunanjo politiko (OZP).

"Treba je sprejeti sklepe, ki nas bodo obvezovali v prihodnje" "Po našem mnenju nihče ne sme in ni pristojen za kakršne koli spremembe državne meje ali celovitosti slovenskega ozemlja, ki bi dejansko odstopale od zgodovinskih dejstev in stanja na dan 25. junija 1991," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal poslanec Josip Bajc (SLS).

"Zato menimo, da mora državni zbor sprejeti nek dokument, ki se mu bo reklo resolucija, ali določene sklepe, ki bodo obvezovali naše pogajalce v prihodnje," je še dejal poslanec SLS.

"Prodaja slovenskih zemljišč je zgolj pika na i"

V SLS so se sicer za zahtevo za sklic izredne seje OZP po Bajčevih besedah odločili zaradi dejstev, ki so se ponavljala praktično od osamosvojitve Slovenije in "ki so vsakokratno doprinesla k izvršenemu dejstvu s strani Hrvaške in z naše strani eventualno samo h kakšni protestni noti ali klicanju na razgovor hrvaškega veleposlanika v Sloveniji".

Pika na i pa se je zgodila s hrvaško prodajo slovenskih zemljišč na slovenskem ozemlju na levem bregu Dragonje, so pojasnili v stranki.

SD: Ali bodo odnosi s Hrvaško znova eno od vprašanj predvolilne kampanje?

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je v odzivu na zahtevo SLS izrazil pričakovanje, da se bo do vseh strankarskih, zlasti pa koalicijskih pobud, opredelila vlada, kajti samo na ta način odnosi s Hrvaško ne bodo znova eno od vprašanj predvolilne kampanje brez odgovornosti in zagotovil za rešitev.

V SD pričakujejo konkretne predloge za rešitev vprašanja meje s Hrvaško, ne pa ponavljanje znanih političnih stališč, je zapisal Potrč in spomnil, da je predsednik SD Borut Pahor že pred dvema tednoma predlagal srečanje predsednikov parlamentarnih strank na temo odprtih vprašanj s Hrvaško, da bi skupaj ocenili možne rešitve. "Dokler niso izpolnjeni ti pogoji, je sklicevanje seje državnega zbora le neobvezujoče notranjepolitično tekmovanje," je še menil Potrč.

Ne spreglejte