Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
8.58

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 8.58

8 let, 2 meseca

Janša zavrnil očitke glede prodaje Sija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Premeir Janez Janša je zavrnil očitke o domnevnih nepravilnostih pri odprodaji 55 odstotkov Slovenske industrije jekla (Sij) ruski poslovni skupini Koks.

Nas čaka ustanovitev še ene preiskovalne komisije?

Janša je v DZ tudi zavrnil očitke o oškodovanju malih delničarjev pri omenjeni odprodaji. V odgovoru na vprašanje poslanca Zaresa Mateja Lahovnika premier Janša ni nasprotoval morebitnemu vpogledu poslancev v dokumentacijo, povezano z omenjeno odprodajo.

Po mnenju vodje poslanske skupine Zares Lahovnika je pri prodaji Sija ruskemu kupcu Koks prišlo do vrste spornih zadev, oškodovanja malih delničarjev, vlada naj bi družbo prodala pod tržno ceno, "za malo več kot znaša letni denarni tok Sija". Lahovnik je tudi postregel z nasprotujočimi si podatki, v skladu s katerimi naj bi kupec trdil, da je plačal 300 milijonov evrov, vlada pa, da je družbo prodala za 105 milijonov evrov. Če ne bo razkrita pogodba in ne bo omogočeno pričanje vseh vpletenih v posel pred pristojno državnozborsko komisijo za nadzor javnih financ, Lahovnik ne izključuje možnosti, da bodo poslanci Zares podprli pobudo SD za ustanovitev preiskovalne komisije za preučitev okoliščin omenjene prodaje.

Janša: Ne vidim razlogov za slabo voljo glede te prodaje Predsednik vlade Janša je v odgovoru na poslansko vprašanje med drugim poudaril, da je bila cena tržna in zelo blizu zgornje meje razpona cen in tudi malim delničarjem je bilo omogočeno, da pod enakimi pogoji prodajo svoje deleže. Ne vidim razlogov za slabo voljo glede te prodaje, je dejal premier, ki tudi nima nobenih zadržkov, da ne bi poslanci videli vseh dokumentov, povezanih z odprodajo. Vladi je najmanj v interesu, da bi karkoli skrivala, še dodaja. Zato ne vidi potrebe za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki se bo komaj lahko konstituirala do izteka mandata.

"Vsakega lahko vabite, vse pogodbe lahko vpogledate"

"Kar se tiče sodelovanja tistih, ki so operativno sodelovali pri izvedbi tega dela privatizacije, ni nobenega problema, vsakega lahko vabite, vse pogodbe lahko vpogledate in tudi ni nobene potrebe, da bi seje zapirali za javnost," je dejal Janša.

Država je ohranila kontrolni delež Kupec je bil izbran na podlagi najboljše ponudbe po predhodno izvedenem mednarodnem razpisu. Kupec ni nikoli zatrdil, da je bila cena drugačne od tiste, ki jo je plačal, je dejal Janša. Ob tem je še poudaril, da je država ohranila kontrolni delež in na ta način še vedno lahko vpliva na kupca, da se drži danih obvez. Kupec je namreč zagotovil, da bo v naslednjih letih v Sij investiral 250 milijonov evrov in ne bo odpuščal delavcev.

Število zaposlenih se je povečalo za 250

In teh dogovor se kupec drži, nadaljuje Janša, število zaposlenih se je tako povečalo za 250, podjetje posluje pozitivno, kar pomeni, da cena delnic raste in delničarji so tega lahko samo veseli. Med drugim se je ponudnik zavezal, da bo ves dobiček prvih treh let vlagal v razvoj podjetja, kar pomeni, da dobiček ne šel izven Slovenije, je še odvrnil Janša na očitek opozicijskega poslanca o odtekanju dobička v Rusijo.

Ne spreglejte