Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 10. 2012,
7.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 10. 2012, 7.00

8 let, 5 mesecev

Janša: Slovensko vojsko lahko preoblikujemo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predsednik vlade Janez Janša je prvič v tem mandatu obiskal ministrstvo za obrambo (Mors) in se tam srečal z ministrom Alešem Hojsom ter predstavniki ministrstva in Slovenske vojske.

Janša meni, da so cilji transformacije vojske uresničljivi Premiera sta minister za obrambo Aleš Hojs in generalštab seznanila s stanjem v slovenski vojski. "Pogovarjali smo se o tem, kako nekatere cilje, predvidene za prihodnji dve leti, prolongirati na prihodnja leta," je po končanem srečanju novinarjem povedal Janša.

Razgovori med predsednikom vlade in vrhom slovenske vojske so se dotaknili tudi vprašanja, kako naj Slovenija ob manj sredstvih, ki so na razpolago, še naprej ostane enako varna država, je dejal Janša. Po njegovih besedah so s sogovorniki razpravljali tudi, kje so še kakšne rezerve in kje jih ni več, ter kaj storiti, da bo slovenska vojska v prihodnje vitkejši sestav.

Cilji preoblikovanja vojske so ustrezni, uresničljivi in realni, ekipa, ki jih je predstavila, pa je jih je sposobna izpeljati, je prepričan Janša.

Da bi bila vojska vitkejša, je treba okrepiti operativo, meni Janša, ob tem pa opozarja, da je bilo doslej preveč napol izvedenih organizacij. Po njegovem ima obrambno ministrstvo natančno vizijo, kako doseči zadane cilje.

Tudi drugi sistemi v državi morajo pričakovati varčevanje, opozarja Janša Janša se je na kratko dotaknil tudi drugih področij v javnem sektorju, kjer je predvideno varčevanje. Tudi drugi sistemi v državi se morajo pripraviti na varčevanje, je med drugim dejal Janša. Težava je v vedno manj sredstvih, je dejal. "Možnosti zadolževanja so vse bolj omejene," opozarja Janša.

Vlada je ob proračunski razpravi v državnem zboru naložila vodjem sistemov in podsistemov odgovornost za zmanjševanje poraba, je povedal premier. Kot je dodal, so predlagani ukrepi vlade, pri tem je izpostavil proračun za leti 2013 in 2014, naleteli na pozitivne odmeve, negativno pa se je mednarodna skupnost po njegovih besedah odzvala na najave blokad, da se predlagani ukrepi realizirajo.

Hojs ne izključuje možnosti zmanjšanja števila pripadnikov vojske Minister za obrambo je ravno pred nekaj dnevi napovedal, da prihodnje leto načrtujejo reorganizacijo Slovenske vojske. Z njo želijo izboljšati strukturo vojske, ohraniti sodelovanje v Natu, obenem pa zamejiti število pripadnikov glede na sredstva, namenjena obrambi. Zato Hojs ne izključuje niti možnosti zmanjšanja števila pripadnikov Slovenske vojske.

Iz zdajšnjih 7500 vojakov bo številko spustili nekje na 7100 ali 7200 vojakov? Ali in koliko ljudi bo ostalo brez službe, je verjetno odvisno tudi od tega, kako se bo ministrstvo odločilo ravnati ob napovedanem petodstotnem zmanjšanju mase za plače v javnem sektorju. Ob neki drugi priložnosti prejšnji teden pa je Hojs omenil načrt, po katerem bi iz zdajšnjih 7500 vojakov številko spustili nekje na 7100 ali 7200 vojakov, a nikakor ne v tistih formacijah, ki predstavljajo bojno moč Slovenske vojske. O rezervni sestavi pa je dejal, da je sprejel odločitev, da tudi na tem področju ne bodo podaljševali določenih pogodb.

Na ministrstvu računajo, da bi predlog reorganizacije lahko pripravili do konca leta. Tako bi se lahko začela izvajati prihodnje leto, predlog pa bo usklajen tudi s srednjeročnim obrambnim programom za obdobje od leta 2013 do 2018.

Janša si bo v družbi ministra Hojsa sicer ogledal tudi Združeni operativni center pri poveljstvu sil na Vrhniki in radar na Ljubljanskem vrhu.

Ne spreglejte