Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 6. 2008,
21.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 14. 6. 2008, 21.11

8 let, 5 mesecev

Janša: Slovenija se razvija hitreje, kot je bilo predvideno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Slovenija se v zadnjih letih hitro razvija in dohiteva povprečno razvitost EU, je na slovesnosti ob 530. obletnici Višnje Gore dejal premier Janez Janša.

Po njegovem se Slovenija razvija hitreje kot je bilo predvideno v strategiji razvoja Slovenije, zaradi česar je Slovenija "čedalje bolj zasidrana v skupini najbolj inovativnih evropskih držav". V predsedovanje na poseben način vpeti tudi Višnjani Ob tem je Janša tudi spomnil, da Slovenija EU predseduje kot prva izmed novih članic, ki so se pridružile EU. V predsedovanje so po njegovem mnenju na poseben način vpeti tudi Višnjani.

"Ne vem, če veste, ampak grafična podoba, po kateri Slovenijo v zadnjem času prepoznavajo evropski politiki, novinarji in tudi širša evropska javnost, se je rodila prav v Višnji Gori. To grafično podobo slovenskega predsedstva je sestavil prav Višnjan Robert Kuhar," je dejal predsednik vlade.

Hrastov list predstavlja trdnost, vztrajnost in neuničljiv karakter Slovencev Dodal je, da je treba znak razumeti kot hrastov list, ki predstavlja trdnost, vztrajnost in neuničljiv karakter Slovencev, "ki je miren pod pritiski in razumen ob sprejemanju svojih odločitev". Lahko pa se ga razume tudi kot kombinacijo petih osnovnih elementov - ognja, zemlje, zraka, vode in vetra, je še pojasnil Janša.

Višnja Gora je po besedah slavnostnega govornika v "tej polovici tisočletja, odkar je pridobila mestne pravice", šla skozi različna obdobja, vendar kljub temu ostaja kraj z dušo.

Ni treba zardevati, ko poveste, od kod prihajate "Kraj, ki ima z svojimi naravnimi lepotami in ljudmi prav poseben življenjski utrip. Višnjanom ni treba zardevati, ko poveste, od kod prihajate. Zgodovina vam pritrjuje v tem vašem ponosu," je dejal Janša in izrazil prepričanje, da bodo Višnjani znali izkoristiti "vse izzive, ki jih prinaša prihodnost".

Spregovoril tudi župan občine Ivančna Gorica

V kulturnem programu je sicer poleg predsednika vlade spregovoril tudi župan občine Ivančna Gorica Jernej Lampret, v kostume tedanjega časa oblečeni igralci pa so prebrali razglas, s katerimi je mesto pred 530 leti dobilo mestne pravice.

Mestne pravice iz leta 1478 so bile ukinjene leta 1955 Kot navaja spletna stran KS Višnja Gora, je cesar Friderik III. Višnji Gori mestne pravice podelil 9. julija 1478. Kraj je v času Avstroogrske in pozneje v Kraljevini Jugoslaviji dobil tudi status mestne občine, ki pa je bil ukinjen leta 1955.

Od leta 2000 ima Višnja Gora ponovno status mesta

Da je Višnja Gora mesto, je 29. februarja 2000 ponovno spomnil in določil državni zbor, ki je s sklepom objavljenim v uradnem listu določil kraje, ki imajo status mesta. To je poleg Ajdovščine, Bleda, Velenja, Vrhnike, Zagorja ob Savi in Žalca tudi Višnja gora. Mesto ima danes 2200 prebivalcev in je del občine Ivančna Gorica.

Ne spreglejte