Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 7. 2012,
7.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 7. 2012, 7.26

7 let, 12 mesecev

Janša o izbrisanih: Treba bo ločiti upravičene od neupravičenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Prvi primer izbrisanih se je pojavil po letu 1994, ko je bilo jasno, da bo življenje v Sloveniji boljše kot v državah, ki so ostale na ozemlju bivše Jugoslavije," je povedal premier Janša.

Poslanko Pozitivne Slovenije (PS) Tamaro Vonta je namreč v okviru poslanskih vprašanj, ki jih premieru in ministrom danes postavljajo poslanci, zanimalo, kako bo država uresničila odločbo Evropskega sodišča za človekove pravice o izbrisanih. Slednje je šestim izbrisanim določilo po 20.000 evrov odškodnine, hkrati pa je naši državi naložilo, da v roku enega leta vzpostavi sistem, ki bo sistemsko uredil izplačilo odškodnin vsem izbrisanim.

Janez Janša: Slovenija bo sodbo morala izvršiti "Sodba o izbrisanih je pač logična posledica odločitev različnih organov, različnih vej oblasti v Sloveniji in tam so ugotovitve preprosto prepisali. Kdorkoli bi tukaj za odškodnine krivil evropsko sodišče, bi meril na napačno tarčo. Slovenija bo sodbo morala izvršiti. Treba bo vzpostaviti sistem, ki bo dovoljeval posamično presojo primerov izbrisanih, do odškodnin pa bo očitno vseeno prihajalo," je odgovoril premier Janša. Pri tem je dodal, da ga žalosti, da predlagateljev tega projekta ne skrbi, kje bomo dobili denar za te odškodnine, saj "žepi davkoplačevalcev niso brez dna".

"Številni primeri, ko bi morala država izplačati odškodnine, še vedno niso rešeni, za primer naj izpostavim samo oškodovance iz druge svetovne vojne, ki še vedno niso dobili odškodnine", je še dodal.

"Celo takratni predsednik Kučan je govoril, da izbrisanih ni bilo" "Ko se je prvič začelo govoriti, da naj bi ta problem obstajal, je celo takratni predsednik Milan Kučan govoril, da izbrisanih ni bilo. Potem je stališče spremenil in enako so naredili tudi nekateri drugi. Slovenija je pravzaprav edina država, ki je nastala na novo in ki je brez kakršnikoli omejitev ponudila državljanstvo vsem tistim, ki so ga želeli in so živeli v Sloveniji," je še dodal Janša.

Vonta je ob tem Janši še dejala, da upa, da se zaveda, da je s tem dejal, da Evropsko sodišče za človekove pravice mlati prazno slamo.

Poslanec SD Janko Veber je premiera vprašal, kako bo vlada zaščitila negotov položaj delavcev v podjetjih, ki so se znašla v težavah, ter s katerimi ukrepi bo pomagala posameznim panogam, ki so ključne za oživitev gospodarstva.

"Odkar ta vlada deluje, se trudi za izboljšanje pogojev gospodarjenja" "Od februarja, ko je prisegla ta vlada pa do danes, beležimo približno ničto rast zaposlovanja, kar pomeni, da je približno toliko, kolikor jih izgubi službo, tudi zaposlenih. Žal pa smo v prejšnjih treh letih izgubili več kot 100.000 delovnih mest. V času Pahorjeve vlade so propadala gradbena podjetja. Kljub temu, da ni bilo investicijske aktivnosti, pa se je Slovenija enormno zadolževala. Odkar ta vlada deluje, se trudi za izboljšanje pogojev gospodarjenja s končnim ciljem povečanja delovnih mest v gospodarstvu in vsako novo delovno mesto je majhen, vendar pomemben korak za izhod iz krize," je odgovoril premier. Opozoril je, da če bi del milijard, s katerimi smo podvojili državni dolg, namenili za investicije, večina gradbenega sektorja gotovo ne bi propadla.

Poslanko Barbaro Žgajner Tavš je zanimalo, kateri so tisti pozitivni učinki zakona za uravnoteženje javnih financ, ki državi zagotavljajo hitrejši izhod iz krize in obenem ohranjajo ustavno zagotovljene postulate slovenske države.

"O varčevalni histeriji govorijo predvsem tisti, ki jim nič ne manjka" "Tisti, ki so na robu preživetja, v glavnem razumejo, da je treba zategniti pas," je opozoril premier in dodal, da tisti, ki so zaradi varčevalnega zakona sprožili postopke na ustavnem sodišču, niso med njimi. "Odkar je zakon uveljavljen, o varčevalni histeriji govorijo predvsem tisti, ki jim nič ne manjka. Če zakona za uravnoteženje javnih financ ne bi sprejeli, Slovenija ne bi več dihala normalno," je dejal.

Janša se je odgovoril tudi na vprašanje o znižanju pokojnin: "Vlada upokojencem ni naredila krivice. vlada je znižala zgolj prejemke, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih."

Iz vrst koalicije je vprašanje zastavil Mihael Prevc (SLS), ki so ga zanimali ukrepi vlade na področju gospodarskega kriminala, korupcije in finančnih prevar. Premiera je vprašal, kaj lahko pričakujemo pri spremembah zakonodaje s področja pravosodja, da bodo omogočeni hitrejši in učinkovitejši postopki.

V odgovoru na to vprašanje je Janša spomnil na prvo sanacijo bank v začetku 90-ih let, ko so v slovenskih bankah manjkale milijarde. Takrat so po njegovem mnenju to pokrili davkoplačevalci iz lastnega žepa. Janša je mnenja, da smo danes ponovno pred to situacijo. Dodal je še, da je večina ljudi, ki je povzročila tisto luknjo, še naprej vedrila v slovenskih bankah, nihče pa ni odgovarjal. Povedal je še, da imajo banke velik del slabih kreditov, ker so številna podjetja, ki so jih najela, propadla. Veliko kreditov je bilo podeljenih tudi na podlagi poznanstev, klientelizma, posojila pa tudi niso bila zavarovana. Predsednik vlade je zato mnenja, da morajo pristojni organi te primere resno in prioritetno obravnavati.

Ne spreglejte