Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 7. 2008,
21.36

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 6. 7. 2008, 21.36

7 let

Janša na POP TV napovedal, da bo dan žalovanja zelo verjetno v torek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predsednik vlade Janez Janša je v današnjem TV klubu na POP TV dejal, da je četrtkova nesreča na Savi velika tragedija.

Dan žalovanja bo po njegovih besedah zelo verjetno v torek, ko bo tudi žalna seja državnega zbora in pogreb nekaterih žrtev nesreče. "Reševanje je bilo zelo profesionalno" Še posebej je to velik udarec za Sevnico, delno tudi za Krško, je dejal premier. Vsem, ki so izgubili najdražje, je še enkrat izrekel iskreno sožalje. Znova je poudaril, da je reševanje po nesreči potekalo zelo profesionalno, zato gre pohvala policistom, gasilcem, civilni zaščiti, potapljačem, reševalcem, ekipam prve pomoči.

"Pred volitvami nikogar ne izkjučujemo vnaprej" V nadaljevanju je premier odgovarjal na vprašanja o nekaterih drugih aktualnih zadevah. Glede morebitnega povezovanja po volitvah je dejal, da vnaprej ne izključujejo nikogar in so pripravljeni sodelovati na podlagi programskih koalicij.

"Sodelovanje s Pahorjem je zastalo zaradi Ropa" Sodelovanje s predsednikom SD Borutom Pahorjem v smislu, kot je potekalo v okviru Partnerstva za razvoj, ni zastalo, ker so njim ankete začele dobro kazati, ampak ker ga je Pahorjeva desna roka Anton Rop "obtožil nacionalnega izdajstva, dogovorov o incidentih v Piranskem zalivu s predsednikom vlade sosednje države".

"SD smo vprašali za kandidate za veleposlanike" Vendar tudi to po njegovih besedah nekega normalnega sodelovanja z opozicijo ni zavrlo. Tudi ob zadnjih razpisih, na primer za veleposlaniška mesta, so povprašali največjo opozicijski stranko, če predlaga koga izmed kariernih diplomatov, je pojasnil.

"Številnim smo podaljšali mandat zaradi predsedovanja" Glede imenovanja novih veleposlanikov je sicer pojasnil, da bi vlada nekatere teh postopkov morala opraviti že lani, a so številnim veleposlanikom mandat podaljšali zaradi predsedovanja EU. Dogovor, tudi z njimi osebno, je bil, da se takoj po koncu predsedovanja ti postopki speljejo.

"Gre za karierne diplomate" Ko se je predsedovanje končalo, je vlada to naredila, je dejal premier, ki pri tem ne vidi nobenih spornih zadev. "Ni še nobene volilne kampanje. V prejšnjih mandatih se je to delalo v sami volilni kampanji, nazadnje celo dva dni pred volitvami," je še dodal. Poleg tega gre po njegovih besedah za karierne diplomate. Zanikal pa je, da bi bil med kandidati za veleposlanike sedanji zunanji minister.

"Pošiljamo prošnje za soglasja, a oni vedo, da predsednik ne bo podpisal" Največja pomanjkljivost ali potencialna slaba stran dogajanja v zvezi z imenovanjem veleposlanikov je po njegovih besedah v tem, "da pošiljamo prošnje za soglasja v države, kamor bodo napoteni, tam pa vedo, da je pri nas tisti, ki na koncu podpiše imenovanje, se pravi predsednik republike, dejal, da tega v tem času ne bo naredil".

"Zmeda, ne pa tragedija" To lahko povzroči nekaj zmede zunaj, pravi premier, a dodaja, "da to ni kakšna velika tragedija". V imenovanje veleposlanikov je vključenih več dejavnikov, predsednik pride na koncu in v tem trenutku noben od teh postopkov še ni tako daleč, da bi predsednik imel na mizi predlog.

"Nismo imenovali nikogar, ki ne bi bil iz diplomacije" Janša je ob tem poudaril, da v tem mandatu niso imenovali nikogar, ki ne bi bil iz diplomacije ali ne bi imel tovrstnih izkušenj. Kritizirajo pa jih tisti, ki so v preteklosti šli iz poslanskih vrst direktno na veleposlaniška mesta.

"Bavčarja se potiska v ospredje, da se prikrije večje ribe" Povprašan je bil tudi glede načina lastninjenja Igorja Bavčarja v Istrabenzu. Med drugi je dejal, da so sporni vsi načini lastninjenja, ki niso v skladu z zakonodajo in neko običajno, normalno poslovno moralo, ne glede na to, kdo jih izvaja. Dejal pa je, "da se včasih poskuša nekoga potisniti v ospredje, da se zakrije večje ribe in tisti, ki so med ostalimi spornimi postopki lastninjenja polastninili tudi slovenske medije, to zelo uspešno delajo".

"Sodstvo stavka, ko je treba preganjati gospodarski kriminal" Na vprašanje, ali bodo primeri spornih postopkov lastninjena prišli pred sodišče in bo prišlo do obsodilnih sodb, je dejal, da je težko reči, "kakšne bodo sodbe v državi, ki ima sodstvo, ki stavka". Še posebej, je dodal, "če stavka takrat, ko je treba začeti ali pa nadaljevati odločno akcijo pregona gospodarskega kriminala". V vsakem primeru pa mora sporne postopke pravna država razčistiti in odgovorni zanje morajo biti kaznovani.

Ne spreglejte