Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 5. 2015,
17.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 20. 5. 2015, 17.11

7 let, 12 mesecev

Jambrek: Temeljev slovenske ustavnosti se ne da odstraniti niti z ustavno večino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izraz kapitalizem je po mojem zunajustavna kategorija. Je pa ustavna kategorija socializem. V smislu tega, da je protiustaven, je na predstavitvi knjige Ustava in svoboda dejal pravnik Peter Jambrek.

V torek so na Evropski pravni fakulteti v Ljubljani predstavili knjigo Petra Jambreka Ustava in svoboda, ki se poleg umestitve nastanka slovenske ustave v širši kulturni in zgodovinski okvir posveča splošnemu konceptu in načelom slovenske ustavnosti.

Računali smo delo zidarja "Nismo sklepali pogodb in pisali projektov. Bilo je kot v udarniških, prelomnih časih, ko se usedeš in svoje delo opraviš. Brez velikega pompa. Ko smo končali, je profesor Jambrek dejal: 'No, čisto zastonj je ne bomo naredili, ampak bomo računali delo zidarja.' Če bi jo pisali dlje, bi morda še kaj naneslo, a smola je bila v tem, da smo ustavo napisali v enem tednu," nastanek ustave anekdotično opisuje pravnik Franc Grad, ki je prepričan, da imamo kljub naglici, v kateri je bila napisana, dobro ustavo.

"Ta ustava je zelo veren in posrečen izraz duha tistega časa," je dejal Jambrek. V ljudskih glasovanjih o slovenski samostojnosti ter o vstopanju v evropske in evroatlantske povezave Jambrek vidi dve močni sidri slovenske ustavnosti, ki ju nobena politična odtujenost ne bo mogla odpraviti. "To je slovenska ustavna identiteta," je prepričan. "Na političen način se je ne da več odstraniti. Niti z ustavno večino."

Ustave nismo ponotranjili Pravniki so se strinjali, da ustave v Sloveniji nismo ponotranjili. "Sistem politične odgovornosti in vrednostni sistem, kakršnega izraža ta ustava, nista bila vzpostavljena," meni Grad. "To je začaran krog. Ker ni vrednostnega sistema, ki bi zagotavljal normalno ravnanje, smo prisiljeni v čedalje večje normiranje. Čedalje več normiranja ruši vrednostni sistem," je pojasnil.

"Ideja ponotranjenosti ustave je od dejstva njene ponotranjenosti v družbenem okolju iz dneva v dan bolj oddaljena. Ta granitni zid se debeli. Vsaj 12 metrov ga je že," meni Andraž Teršek. Rešitev morda vidi v tem, da bodo kmalu nekateri mlajši pravniki dopolnili 40 let, ko bodo lahko postali ustavni sodniki.

Teršek: Gospodje, ki so pisali ustavo, so zlata generacija slovenskih pravnikov Teršek se je zavzel za podaljšanje mandata ustavnih sodnikov, saj si Slovenija devetletnega mandata v teh okoliščinah in pri tem odnosu do prava naj ne bi mogla privoščiti, ker "ima vsa država le tri habilitirane profesorje ustavnega prava, ki se ukvarjajo z ustavnostjo. In še nekaj sladokuscev. Za druge je ustava bolj ali manj znanstvena fantastika," meni Teršek.

Slovenska ustava je izrazito liberalna z močnim socialnim dodatkom Sogovorniki so se dotaknili tudi v naslovu knjige omenjenega razmerja ustava in svoboda. Strinjali so se, da je slovenska ustava izrazito liberalna. "Ta ustava je pisana tako, da dopušča pravo, v liberalnem smislu poimenovano svobodo posameznika s tistim nujnim dodatkom in ta dodatek je socialnost," je dejal Teršek.

Socializem je protiustaven "Izraz kapitalizem je po mojem zunajustavna kategorija. Je pa, če sem nekoliko oseben, ustavna kategorija socializem. V smislu tega, da je protiustaven. Socializem šteje za sistem, ki je globoko protiustaven in v nasprotju s katerimkoli poimenovanjem svobode," je prepričan Jambrek.

Ustava in svoboda je ena od petih knjig v zbirki avtorja Petra Jambreka z naslovom Slovenija 1945–2015. V zbirki, ki obravnava ključne koncepte obstoja slovenske države in naroda, so še knjige Theory of rights (Teorija pravic), Nation's transitions (Narodova tranzicija), Ženska taborišča ter Demokracija in država. Zbirko sta izdali Evropska pravna fakulteta ter Fakulteta za državne in evropske študije.

Ne spreglejte