Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 6. 2008,
13.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 6. 2008, 13.36

8 let

Informacijski pooblaščenec lani izdal 83 odločb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Informacijski pooblaščenec je izdal poročilo za leto 2007 in ga predal DZ. Na področju dostopa do informacij javnega značaja je pooblaščenec lani izdal 83 odločb.

Na področju dostopa do informacij javnega značaja je pooblaščenec v poročilu izpostavil najpomembnejše odločbe, izdane v letu 2007, in sicer po posameznih izjemah od prosto dostopnih informacij. Informacijski pooblaščenec je v letu 2007 izdal 83 odločb, od tega je v 46 primerih rešil zadevo v korist prosilcev, v 24 primerih je pritožbo zavrnil, v devetih primerih delno odobril, v štirih primerih pa je zadevo vrnil v ponovno odločanje prvostopenjskemu organu, je v sporočilu za javnost zapisala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Pritožbe prosilcev zaradi zavrnitve dostopa do informacij javnega značaja so zadevale predvsem zavezance, ki predstavljajo večje institucije, od tega se kar 35 pritožb nanaša na ministrstva ali organe v njihovi sestavi.

Težje zadeve

Med najtežjimi zadevami je pooblaščenec izpostavil odločbo, s katero je Centru za socialno delo Maribor naložil posredovanje anonimiziranih podatkov, ki so se nanašali na značilnosti in pogoje življenja rejencev in rejnikov. Prelomen je med drugim tudi primer, v katerem je pooblaščenec ugodil pritožbi prosilca zoper Zdravniško zbornico Slovenije, in tej naložil posredovanje seznama zdravnikov in zdravnic splošne in družinske medicine, katerim je bila podeljena koncesija v letu 2006.

Še vedno preslaba seznanjenost Preko izvajanja pritožbenega postopka informacijski pooblaščenec ocenjuje, da so tako organi zavezanci kot tudi prosilci še zmeraj premalo seznanjeni s primarnim načinom dostopanja do informacij javnega značaja. V letu 2007 je bilo mogoče zaznati tudi velik porast zaračunanih stroškov za posredovanje informacij javnega značaja.

Enake ali podobne kršitev kot v preteklem letu Informacijski pooblaščenec je v letnem poročilu opozoril na največje kršitve pri obdelavi osebnih podatkov, pri čemer so ugotovljene kršitve in nepravilnosti večinoma enake ali zelo podobne ugotovljenim kršitvam v preteklih letih.

Ne spreglejte