SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Informacijska pooblaščenka odločila, da je bila objava avtorskih honorarjev zakonita

3

termometer

Objavljanje podatkov o prejemnikih avtorskih honorarjev v Supervizorju ni nezakonito, saj gre za informacije javnega značaja, je v inšpekcijskem nadzoru ugotovila informacijska pooblaščenka.

Je pa informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik ugotovila nekatere nepravilnosti pri pridobivanju transakcijskih računov prejemnikov, ki so bile odpravljene že med postopkom.

Informacijski pooblaščenec je namreč ugotovil, da je bila pravna podlaga za pridobivanje transakcijskih računov prejemnikov vzpostavljena šele 4. marca letos, ko je KPK začel sistemsko preiskavo izplačil honorarjev. Od uprave za javna plačila pa bi takrat lahko prejel le podatke od 4. marca 2005 naprej, saj je rok hrambe podatkov pri upravi 10 let. Zato je moral KPK med postopkom aplikacijo prilagoditi tako, da podatkov pred omenjenim datumom ne objavlja več. Ostajajo pa javni vsi podatki po 4. marcu 2005.

Na splošno pa informacijski pooblaščenec ugotavlja, da je KPK z objavo podatkov prejemnikov honorarjev in avtorskih in podjemnih pogodb v aplikaciji Supervizor zasledoval zakoniti namen preglednosti delovanja javnega sektorja, pri tem pa ravnal tudi v skladu z načelom sorazmernosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin