Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 5. 2012,
8.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 5. 2012, 8.32

7 let, 12 mesecev

Hodim, da pomagam – za cepljenje otrok proti KME

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gorenjska je najbolj ogroženo območje z največ obolelimi za klopnim meningoencefalitisom (KME), zato bo sobotni dobrodelni pohod trojk v nordijski hoji več kot dobrodošel za nakup novih doz cepiva.

Hodim, da pomagam – gibanje v zdravem okolju je dobrodelni pohod trojk, ki ga že tretje leto zapored organizira humanitarno društvo Lions klub Brnik v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno varstvo Kranj, Občino Cerklje na Gorenjskem in Agencijo RS za okolje, vsa štartnina pa je namenjena cepljenju gorenjskih otrok proti klopnemu meningoencefalitisu. O prireditvi, ki sicer diši po tekmovanju, a je največja zmaga sodelujočih zbran končni znesek, smo se pogovarjali z organizatorjem Slavkom Dolinškom. Še je čas, da se pridružite dobrodelni karavani!

Kakšna je izpostavljenost gorenjskih prebivalcev KME v primerjavi z drugimi slovenskimi regijami?

Obolevnost za KME na Gorenjskem je 2,4-krat večja, kot je povprečna obolevnost v Sloveniji.

Kaj je bil ob dejstvu o največji izpostavljenosti tveganju za KME povod, da na dobrodelni prireditvi zbirate sredstva za cepljenje gorenjskih osnovnošolcev?

Povod je bil finančni vidik, saj si socialno šibkejše, velike družine z več otroki cepljenja ne morejo privoščiti.

Sredstva, zbrana v preteklih dveh letih, ste namenili cepljenju otrok z osnovnih šol Davorina Jenka Cerklje, Poljane in Gorenja vas. Koliko otrok iz socialno šibkejšega zaledja ste cepili?

V letih 2010 in 2011 smo skupajz Zavodom za zdravstveno varstvo Kranj cepili 203 otroke, letos pa 600 otrok z dvema dozama cepiva.

Kako so vašo dobrodelno gesto sprejeli starši in zaposleni na šolah? Starši in zaposleni so našo gesto sprejeli zelo pozitivno. Zadovoljni so bili, da je izbor otrok izvedla socialna služba na šolah in da je cepljenje potekalo ob sobotah, pozdravili pa so tudi odločitev, da je cepljenje potekalo na šoli v domačem okolju.

Po kakšnem ključu izbirate šole in katera je letošnja izbranka?

Ključ izbora šol je preprost. Kot pilotno šolo smo izbrali šolo Davorina Jenka v Cerkljah, kjer ima Lions klub Brnik sedež. Nadaljevali smo na za KME najbolj ogroženih območjih Gorenjske – škofjeloško območje in Kranj.

Kakšen odziv je akcija Hodim, da pomagam doživela v preteklih letih? Kakšni ljudje prisluhnejo tej prireditvi?

Letošnja akcija Hodim, da pomagam je že tretja po vrsti. Udeležencev je vsako leto več, letos je prijavljenih že 50 trojk (150 udeležencev). To je prijeten dogodek, ki vključuje zabavno, pohodniško tekmovanje in družabno srečanje. Glede na to, da je pot primerna za vse starosti, so udeleženci zelo različni, od otrok do tistih v najlepših letih, od članov kluba LK Brnik in članov drugih slovenskih klubov do prijateljev in znancev. Veseli smo, da so udeleženci vsako leto zelo zadovoljni, zato imamo stalne udeležence, vsako leto pa je vse več novih obrazov.

Se lahko dobrodelnega pohoda trojk udeležijo tudi tisti, ki še niso podkovani v nordijski hoji?

Prireditev je predvsem zabavna, čeprav jo imenujemo tekmovanje. Zato tudi merimo čas in ocenjujemo pravilnost hoje, najhitrejši in najlepši dobijo simbolne nagrade. Naziv nordijska hoja je bolj zaradi poudarka na tem, da je treba hoditi in da je hoja s palicami še bolj zdrava in koristna. Ali je stil hoje nordijski ali samo pohodniški, pa ni pomembno.

Se Slovenci dovolj zavedamo izpostavljenosti tveganju okužbe s KME?

Slovenci se premalo zavedamo izpostavljenosti tveganju okužbe s KME. Namen naše dejavnosti je tudi ozaveščanje prebivalstva.

Ne spreglejte