Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2013,
14.59

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 3. 2013, 14.59

8 let, 5 mesecev

Grilc je prejel podporo odbora DZ-ja za kulturo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kandidat za ministra za kulturo Uroš Grilc se je v DZ-ju uspešno predstavil matičnemu odboru za kulturo. Poslanci so ga podprli z 11 glasovi za, sedmih članov odbora Grilc ni prepričal.

Kulturi moramo vrniti ugled, razumljena mora biti kot dejavnik razvoja, ne pa kot nepotreben strošek, je bil eden od poudarkov iz predstavitve kandidata za kulturnega ministra Uroša Grilca.

Kot je dejal, namerava v dveh mesecih po izvolitvi dati v javno razpravo osnutek krovnega zakona v kulturi in osnutek Nacionalnega programa za kulturo v letih od 2013 do 2016. Zadnjega Grilc vidi kot temeljni strateški dokument kulturne politike, ki določa cilje in ukrepe ter kazalnike in pričakovane učinke. Osnutku, ki je trenutno v javni razpravi, očita, da se je skrčil zgolj na določanje ciljev in navajanje ukrepov, manjkajo pa mu časovne opredelitve in finančni vidik.

Grilc: Kultura mora biti dostopna povsod po državi Grilc je med drugim napovedal, da se bo v kratkem posvetil zakonu o varstvu kulturne dediščine in zakonu o arhivih ter v šestih mesecih preveril potrebo po oblikovanju področnih zakonov, med drugim na področju uprizoritvenih umetnosti ali muzejev.

V svojem nastopu je Grilc opozoril na pomen priznavanja različnih estetskih praks in dejavnikov v polju kulture in pomembnost dostopnosti kulture na vsem območju Slovenije.

Javna agencija za knjigo potrebuje več strokovnjakov Dotaknil se je tudi problematike Javne agencije za knjigo RS (JAK), v svetu JAK bi morala biti močneje, kot je zdaj, zastopana stroka, meni. V povezavi z JAK in Slovenskim filmskim centrom se mu zdi nujna tudi sprememba zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je s tem, ko je omejil finance in zaposlovanje na obeh agencijah, povzročil težave v njunem delovanju.

Položaj samozaposlenih v kulturi se ne sme poslabšati Zakon o varstvu kulturne dediščine je potreben sprememb na področju premične dediščine, zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo pa je doslej sicer po Grilčevih besedah "dobro opravljal svoje delo", toda nujno je, da Slovenija pride do sodobne kulturne politike. Sicer pa je po Grilčevih besedah ključnega pomena kakovostna komunikacija z javnostjo, poleg tega je treba vsem producentom v kulturi določiti status, pri čemer se položaj samozaposlenih ne sme poslabšati.

Grilc bi več denarja za kulturo Proračun za kulturo je po Grilčevih besedah znan, a bi si kot minister prizadeval za to, da bi se okrepil. Poleg tega se mora kultura povezovati tudi z drugimi resorji in tako povezovati vire financiranja.

Problematike RTV Slovenija, medijev in še nekaterih drugim tem pa se, kot je pojasnil Grilc, v svojem programu ni dotaknil, saj sprememba z njimi povezane zakonodaje bistveno presega leto dni, kolikor časa naj bi minilo, da gre morebitna nova vlada po zaupnico v parlament.

Po predstavitvi so poslanci za Grilca, kot rečeno, sklenili, da je ustrezen kandidat, prepričal pa jih je z izčrpnostjo programa in s poznavanjem kulture v ključnih segmentih.

Ne spreglejte