Četrtek,
1. 6. 2023,
16.35

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

Natisni članek

Svet RTV RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough

Četrtek, 1. 6. 2023, 16.35

11 mesecev

Grah Whatmough sklical prvo sejo novega sveta RTV Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49
Andrej Grah Whatmough | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je za ponedeljek sklical prvo sejo novega sveta RTVS.

V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je na podlagi 18. in 23. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija v zvezi s sklepom Ustavnega sodišča U-I-479/22-63 sklical prvo sejo Sveta RTV Slovenja, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Seja bo v ponedeljek, 5. junija 2023, ob 18. uri v sejni sobi 52/V na Kolodvorski 2, Ljubljana.

Ustavno sodišče je dopustilo, da so bili kljub februarskemu zadržanju že izbrani člani novega sveta RTVS. Vanj je bilo izvoljenih pet predstavnikov zaposlenih na javni radioteleviziji, in sicer Gregor Drnovšek, Sašo Hribar, Boštjan Ogris, Robert Pajek in Luka Zebec, svet delavcev RTVS pa je v ta organ izvolil Ilinko Todorovski.

Andrea Bartole in Robert Požonec sta v novem svetu RTVS predstavnika italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na podlagi poziva verskim skupnostim izbrala predstavnico Evangeličanske cerkve Klaudijo Sedar, Varuh človekovih pravic pa direktorja Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Gorana Forbicija. 

Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) je na predlog znanstvenoraziskovalnega sveta v svet imenovala filozofa Tadeja Troho, Informacijski pooblaščenec je imenoval novinarko Špelo Stare, ki jo je predlagalo Društvo novinarjev Slovenije, Olimpijski komite Slovenije pa nekdanjega kajakaša Andraža Vehovarja. Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja je imenoval direktorico okoljske nevladne organizacije Umanotera Gajo Brecelj, Nacionalni svet za kulturo novinarja Igorja Prassla in režiserja Aleša Novaka, Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije pa Andrejo Trtnik.

Naše prve naloge usmerjene v prihodnost

Kot je v izjavi za javnost nedavno zapisalo 11 članov novega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), je ta z odpravo zadržanja novele zakona o RTVS in uveljavitvijo tega zakona pripravljen prevzeti svoje naloge. "Člani sveta RTV Slovenija smo od imenovanja pozorno spremljali dogajanje v osrednjem slovenskem javnem mediju, ki je tudi največja slovenska kulturna ustanova. Naše prve naloge bodo usmerjene v prihodnost, v zagotavljanje najvišjih standardov v programih in storitvah javne radiotelevizije," obljubljajo.

Novela zakona o RTVS sicer določa, da svet RTVS najpozneje v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave.

RTV Slovenija
Novice Ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje vladnega zakona o RTV Slovenija
Andrej Grah Whatmough
Novice Vodstvo RTV zoper vlado vložilo 24-milijonsko tožbo #video
Andrej Grah Whatmough
Novice Vodstvo RTVS na Evropsko komisijo naslovilo prošnjo za srečanje