Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
24. 7. 2012,
20.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 24. 7. 2012, 20.50

7 let, 12 mesecev

Goršek o Jankovićevi vožnji: Divjanje po avtocesti je nesprejemljivo

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Policija v zvezi z Jankovićevim divjanjem ugotavlja pogoje za začetek postopka o prekršku. Če pa je bil Janković prehiter na odseku, kjer stoji radar, je prekrškovni postopek stekel samodejno.

Pred dnevi se je v medijih pojavil videoposnetek, ki prikazuje divjo vožnjo ljubljanskega župana in prvaka Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića na avtocesti med Koprom in Ljubljano. Ta je potekala pred okoli enim mesecem in je večkrat presegla 200 kilometrov na uro kljub ponekod predpisanim omejitvam hitrosti med 110 in 130 kilometrov na uro. Divjanje Zorana Jankovića pomeni kršitev zakona o pravilih cestnega prometa, ki za takšno dejanje predvideva takojšen odvzem vozniškega dovoljenja, posledično prepoved vožnje motornih vozil in denarno kazen 400 evrov. Toda policija je sporočila, da "morajo biti meritve hitrosti v cestnem prometu, na podlagi katerih je mogoče izpeljati prekrškovni postopek, izvedene z merilniki hitrosti, ki so tipsko odobreni in izpolnjujejo meroslovne in z njimi povezane tehnične zahteve." Če ni tako, policija ali drugi nadzorni organi "nimajo zakonske podlage za ukrepanje". Policija bo po potrebi pridobila tudi posnetke nadzornih kamer A zadeva kljub vsemu še ni končana. Iz policije so nam sporočili, da na podlagi 50. člena zakona o prekrških v povezavi s tem primerom zbirajo obvestila in ugotavljajo pogoje za začetek postopka o prekršku. "Če bo ugotovljeno, da so podani pogoji za začetek postopka, bo na podlagi 51. člena zakona o prekrških zbrala dodatna obvestila in dokaze o prekršku (po potrebi tudi posnetke nadzornih kamer)," pojasnjujejo. Ob tem dodajajo, da policija lahko začne postopek o prekršku po uradni dolžnosti ali z vložitvijo pisnega predloga oškodovanca, državnega tožilca ali državnega organa, nosilca javnih pooblastil ali samoupravne lokalne skupnosti. "Če policija začne postopek o prekršku po uradni dolžnosti na podlagi posnetka, mora zbrati dodatna obvestila in dokaze, saj samo posnetek običajno ne zadošča za dokončanje postopka," dodajajo. Goršek: Policija divjanje obsoja Za komentar smo prosili tudi generalnega direktorja policije Janka Gorška, ki nam je pojasnil, da je divjanje po avtocesti, kakršnega prikazuje posnetek, vsekakor nedopustno in nesprejemljivo, še posebej zato, ker je prav neprilagojena hitrost še vedno eden glavnih razlogov za najhujše prometne nesreče, ki se zgodijo na naših cestah.

"A v pravni državi obstajajo predpisani postopki za ugotavljanje kršitev hitrosti, zato so rezultati meritev hitrosti zakonsko veljavni in uporabni le takrat, ko je hitrost merjena z merilniki, ki so tipsko odobreni in hkrati izpolnjujejo meroslovne in z njimi povezane tehnične zahteve. A pri svojem delu mora upoštevati zakonsko določene predpise, to je navsezadnje tudi standard zaščite posameznika," je poudaril.

Kot je zatrdil, na avtocestnem omrežju policija uporablja deset stacionarnih merilnikov hitrosti, med drugim tudi na odseku, ki se v povezavi z Jankovićevo prehitro vožnjo omenja v medijih. Merilniki hitrosti samodejno zaznavajo prehitro vožnjo vozil, na podlagi katerih steče prekrškovni postopek. Če je Janković na odseku, kjer stoji radar, vozil prehitro, je po Gorškovih besedah prekrškovni postopek torej stekel samodejno.

"Policija si na različne načine prizadeva izboljšati varnostne razmere na naših cestah, tudi z akcijami poostrenega nadzora hitrosti, kakršno je izvajala konec tega tedna. Vsako divjanje po slovenskih cestah predstavlja veliko varnostno tveganje tako za voznika kot druge udeležence v prometu, zato ga policija obsoja in kadar obstajajo za to zakonsko izpolnjeni pogoji, tudi sankcionira," je sklenil.

Dars posnetkov Jankovićevega divjanja morebiti sploh več ne hrani Na Darsu so nam pojasnili, da so nadzorne kamere nameščene praktično na vseh "kritičnih" točkah na celotno trasi avtoceste med Ljubljano in Koprom in da so vsi predori 100-odstotno pokriti z videonadzornimi kamerami, pred predorom Kastelec, skozi katerega je peljal Janković, pa je v smeri Kopra po njihovih besedah nameščeno tudi ohišje, v katerega lahko policija namesti stacionarni radar.

Pojasnili so, da sme Dars posnetke izročiti samo na pisni zahtevek policije, sodišča ali davčnega urada. Tako so ravnali tudi leta 2008, ko so policistom na njihovo zahtevo izročili posnetke v primeru nepravilnega ustavljanja vozil v času toče. A v Jankovićevem primeru se pojavi problem. Kot pravijo na Darsu, posnetke nadzornih kamer namreč hranijo le nekaj dni, odvisno od gostote prometa, kar pomeni, da posnetkov Jankovićevega divjanja morebiti sploh več ne hranijo.

Na vprašanje, ali posnetki nadzornih kamer omogočajo identifikacijo registrskih tablic, so nam odgovorili: "Čeprav so nadzorne videokamere na avtocestah in hitrih cestah zelo pogoste, jih Dars, d. d., uporablja za nadzor in spremljanje prometa, ne pa za iskanje kršiteljev. Tako so tudi projektirane in nameščene. Kamere, ki jih upravlja Dars, d. d., omogočajo spremljanje prometa, redko pa tudi prepoznavo registrskih tablic in oseb v vozilih."

Jankovićevi redarji pri kaznovanju brez milosti Če jo bo Janković morebiti celo odnesel brez kazni, pa na drugi strani Mestna občina Ljubljana, ki jo vodi, pri izrekanju glob ne pozna milosti. Občani tako dobivajo položnice mestnega redarstva za prekrške, ki so jih storili pred več kot letom dni, pri čemer so kazni včasih visoke tudi več tisoč evrov. Na MOL-u v zapoznelem kaznovanju ne vidijo nič spornega, nekateri strokovnjaki pa opozarjajo, da gre za brutalno in nesmiselno kaznovanje.

Ne spreglejte