Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 1. 2009,
13.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 16. 1. 2009, 13.06

8 let

Golobič: Sodba sodišča glede Nove univerze pritrjuje vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je prejela sodbo upravnega sodišča, ki je po mnenju ministra Golobiča pritrjuje vladi glede Nove univerze.

Sočasnost odločitve vlade in sodišča, ki sta prišla do enakega sklepa, pa kaže na "ločene postopke institucij", je dodal minister. Golobič: Tukaj ni nobene politike Minister tako poudarja, da "tukaj ni nobene politike", kot se je namigovalo. Vlada je, kot je spomnil Golobič, pooblastila državno pravobranilstvo, da zavaruje pravni interes s sproženjem postopkov pred upravnim sodiščem. Sam akt vložitve tožbe v upravnem sporu s strani pravobranilstva je sicer, kot spominja Golobič, pomenil, "da odločba o vpisu ni pravnomočna, proučitev vse dokumentacije pa nam je odprla tudi druge vidike spornosti te odločitve".

Nedoslednosti predlagateljev?

Četrtkovo odločitev vlade pa je Golobič utemeljil tudi z razpisom prostih vpisnih mest za prihodnje študijsko leto. Ob vpisu Nove univerze v razvid bi morali namreč spremeniti tudi status vpisa visokošolskih zavodov, ki so bili vključeni v načrt Nove univerze, kar je po Golobičevo "odpiralo pravna vprašanja, povezana s samim razpisom vpisnih mest na te fakultete". V tem primeru fakultete ne nastopajo samostojno, ampak preko univerz, v primeru Nove univerze pa ni bilo tako, kar Golobič šteje za nedoslednost predlagateljev Nove univerze.

Golobič pa je napovedal tudi nov postopek, v katerem bodo odpravljali vse pomanjkljivosti oz. pridobivali odgovore predlagateljev Nove univerze, sveta za visoko šolstvo in senata za akreditacijo.

V tem sklopu naj bi razčistili tudi dileme glede prostorov, selitve sedeža in "drugih vidikov, ki so bili tu nedosledni". "Konkretna pogodba o zagotovitvi prostorov za Novo univerzo namreč ni bila podpisana" oz. ni vsebovala podpisa najemojemalca prostorov univerze, v tem primeru tedanjega rektorja Lovra Šturma, zato je bila v tem oziru nična, je dodal Golobič.

Mojca Kucler Dolinar: Razlogi za razveljavitev vpisa politični, ne pa strokovni Nekdanja ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar je dejala, da so razlogi za razveljavitev vpisa Nove univerze politični, ne pa strokovni. Kucler Dolinarjeva je tudi menila, da "je dejansko politikanstvo nadvladalo nad stroko". Ob tem je poudarila, da je bil postopek vpisa izveden v skladu s predpisi "in tako kot pri drugih vpisih v razvid".

Ne spreglejte