Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 4. 2008,
16.53

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 4. 2008, 16.53

8 let, 6 mesecev

Golob Brezigarja obtožuje zavajanja javnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Diplomat Peter Golob je predstavnika zunanjega ministrstva Bojana Brezigarja obtožil, da je v svoji izjavi za javnost 8. aprila grobo zavajal slovensko javnost.

Zavajal je glede njegovega primera, čeprav je zunanje ministrstvo v tej zadevi že pravnomočno izgubilo tri sodne postopke, je povedal golob. "Pripombe je imel Andrej Šter" Kot navaja Golob v izjavi, je Brezigar v svoji izjavi, da naj bi bil Golob premeščen, ker so se "pojavile pripombe glede poslovanja konzularnega oddelka veleposlaništva", zamolčal, da so te pripombe prišle s strani sedanjega državnega sekretarja na MZZ Andreja Štera.

Kot je zapisal, je takrat namreč zavrnil Šterovo protizakonito vmešavanje v vizumski postopek in zahteval, naj mu Šter svoje zahteve, ki so bile v nasprotju z navodili MZZ o teritorialni pristojnosti predstavništev v tujini, sporoči pisno. Šter mu je zato očital, da nestrokovno obravnava prosilca za vizum iz BiH in predlagal njegovo premestitev. Ta je bila kasneje sodno razveljavljena.

Virant je opozoril Rupla Kot navaja Golob, je tedanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Gregor Virant zunanjega ministra Dimitrija Rupla v pismu 29. januarja 2004 opozoril, da diplomati pri odločanju v vizumskem postopku niso vezani na navodila nadrejenih in da tedanji generalni sekretar MZZ Borut Trekman tega noče upoštevati. Rupla je, kot navaja Golob, tudi izrecno opozoril, da MZZ ravna "v nasprotju s temeljnimi načeli delovanja državne uprave" in da gre "za nedopustne pritiske na uslužbenca in s tem kršitev načela samostojnosti pri odločanju". Podobno opozorilo je podal tudi Mihael Brejc v svojem poslanskem vprašanju 26. januarja 2004, kjer ugotavlja, da je MZZ ravnal nezakonito, ker je vztrajal, da Golob stori nekaj, kar je v nasprotju s predpisom.

Golob kot zavajajočo označuje tudi trditev Brezigarja, da se "ni zglasil na delu" in da mu je zato prenehalo delovno razmerje na MZZ. Kot pojasnjuje Golob, je februarja 2002 prejel pravnomočno začasno odredbo višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je zadržala ministrovo odločbo o njegovi razporeditvi, zato je pravilno še naprej hodil na delo na veleposlaništvo v Zagrebu.

"MZZ mi ni plačalo vsega" Največje sprenevedanje pa je po oceni Goloba trditev Brezigarja, da je MZZ "izpolnilo vse obveznosti" in da mu je "izplačalo razliko v plači". Kot navaja, bi mu MZZ moralo obračunati razlike v plačah, ki jih je prejemal v Zagrebu, dejansko pa mu je obračunalo tiste, ki bi jih prejemal v Ljubljani.

Kot pojasnjuje, iz obeh pravnomočnih sodb delovnega sodišča jasno izhaja, da je bila ministrova razporeditvena odločba z 20. novembra 2001 nezakonita, tista z dne 12. februarja 2002 pa nedokončna. Oboje ima za posledico, da ostaja še naprej v veljavi zadnja razporeditvena odločba MZZ z dne 5. oktobra 2000, ki ga razporeja na veleposlaništvo v Zagrebu.

"Ali je Slovenija sploh pravna država?" Razporeditvena odločba, ki jo je 1. avgusta 2007, ob pozivu Golobu na delo, izdal Andrej Šter, pa teh v sodbah ugotovljenih dejstev ponovno ne upošteva, zato je že v presoji na delovnem sodišču, je še zapisal Golob. Ob tem dodaja, da se ob takšnem ravnanju MZZ oziroma dolgoletnih sodnih postopkih, po katerih se pravnomočne sodbe ne spoštujejo, lahko vprašamo, ali je Slovenija sploh pravna država in ali zagotavlja "ustrezno in učinkovito zaščito" prijaviteljem nepravilnosti in korupcije, kot ji nalagata obe ratificirani konvenciji Sveta Evrope o korupciji.

Ne spreglejte