Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
17.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 17.05

7 let, 12 mesecev

Gantar ima velik posluh za romsko skupnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik DZ Pavel Gantar je po srečanju s predstavniki Sveta romske skupnosti Slovenije dejal, da so ga predstavniki romske skupnosti predvsem seznanili s položajem romske skupnosti.

Gantar je povedal, da so ga predstavniki romske skupnosti opozorili na nacionalni program, "ki še ni pripravljen, in seveda tudi na to, da še ni poročila o uresničevanju zakona o Romih". Po njegovih besedah so predstavniki romske skupnosti tudi želeli, da bi imeli tiste pravice, ki jim jih daje zakon, tudi pri obravnavi predlogov v DZ, ki se nanašajo na Rome.

Gantar: V prvi polovici 2009 bomo pregledali napredek "To sem jim tudi zagotovil," je poudaril predsednik DZ in nadaljeval, da se bo v prvi polovici naslednjega leta znova srečal s predstavniki romske skupnosti. Na tem srečanju naj bi ugotovili, ali je pri izvrševanju zakona in pri uveljavljanju zakonskih določb prišlo do kakšnega napredka.

Gantar: Konkretnih dogovorov nismo sprejemali

Predsednik DZ je tudi pojasnil, da na sestanku niso sprejeli nobenih konkretnih dogovorov. Pri tem je poudaril, da je DZ s sprejetjem romskega zakona svoje delo v veliki meri opravil. "Bolj pomembni bodo zdaj dogovori in konkretne zadeve, ki jih bodo sprejeli z ministri za okolje, za delo, družino in socialne zadeve, uradom za narodnosti in tako naprej," je sklenil.

Horvat Muc, sicer tudi predsednik Zveze Romov Slovenije, pa je povedal, da so Gantarja predvsem opozorili, da naj državne inštitucije in DZ pri obravnavi vprašanj, povezanih z romsko skupnostjo, upoštevajo tudi stališča in mnenja sveta romskih skupnosti. Kot je dodal, so predsednika DZ tudi opozorili, "da je treba nacionalnemu programu dodati finančno in časovno vrednost".

Muc: Določenim romskim naseljem še vedno manjka infrastruktura

"Drugače pa smo se pogovarjali o tem, kakšne so razmere v določenih krajih v Sloveniji in da je v slovenskem prostoru še vedno treba urediti romska naselja, predvsem z infrastrukturo, tj. z vodo in elektriko," je pojasnil.

Muc: Več pozornosti bi potrebovala tudi urbana središča Po besedah Horvata Muca so Gantarja opozorili tudi na to, da je treba v urbanih središčih, kot so Ljubljana, Maribor in Velenje, predvsem na stanovanjskem področju "zagotoviti normalno bivanje tudi za prebivalce romske skupnosti". Dodal je, da so predsednika DZ zaprosili, naj jih naslednje leto na svetovni dan Romov, 11. aprila, obišče in jim spregovori kot slavnostni govornik.

Poleg Horvata Muca sta se srečanja udeležila tudi podpredsednik sveta romske skupnosti in Zveze Romov Slovenije Bojan Tudija ter član sveta romske skupnosti Fatmir Bečiri.

Ne spreglejte