Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
22.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 22.50

8 let

FJK bo v Rimu posredovala za vrnitev denarja slovenski manjšini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Deželna vlada Furlanije-Julijske krajine bo pri italijanski vladi posredovala, da se slovenski manjšini vrne milijon evrov sredstev, ki je zmanjkal v predlogu državnega proračuna za leto 2010.

To izhaja iz srečanja predsednikov krovnih organizacij Slovencev v Italiji z deželnim odbornikom za šolstvo in kulturo Robertom Molinarom. Srečanja na sedežu odborništva za šolstvo in kulturo v Trstu, na katerem bi moral sodelovati tudi predsednik deželne vlade Furlanije-Julijske krajine (FJK) Renzo Tondo, ki pa ga zaradi drugih obveznosti ni bilo, sta se udeležila Rudi Pavšič za Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (SKGZ) in Drago Štoka za Svet slovenskih organizacij (SSO), poleg njiju pa še deželna poslanca slovenske narodnosti Igor Gabrovec (Slovenska skupnost - SSk) in Igor Kocijančič (Stranka komunistične prenove - SKP), ki sta dala pobudo za današnje srečanje. Do tega je prišlo, potem ko sta Pavšič in Štoka v pismu opozorila Tonda na finančno situacijo manjšine spričo krčenja sredstev. Uradno bodo opozoril rimsko vlado na težave manjšine Molinaro, ki je imel Tondovo pooblastilo, je sogovornikom obljubil, da bo predsednik deželne vlade FJK uradno opozoril rimsko vlado na finančne težave slovenske manjšine. Slednja je letos prejela okoli pet milijonov evrov na podlagi državnega zaščitnega zakona št. 38 iz leta 2001, predlog proračuna za leto 2010 pa predvideva krčenje sredstev za približno milijon evrov. Po Molinarovih zagotovilih bo Tondo posredoval, da bi italijanska vlada v začetku prihodnjega leta manjšini dodelila tudi manjkajoči milijon.

Novosti se napovedujejo tudi na področju porazdelitve državnih sredstev, ki jo je pripravila deželna vlada FJK. Slednja je pred nedavnim v predlogu za deželni proračun za prihodnje leto upoštevala krčenje državnih sredstev iz zaščitnega zakona in predlagala porazdelitev vsote štirih milijonov evrov tako, da bi vse organizacije slovenske manjšine prejele manj sredstev z izjemo Slovenskega stalnega gledališča (SSG).

Za bolj smotrno porazdelitev sredstev Ta bi za razliko od letošnjega leta, ko je prejelo 484.800 evrov, v prihodnjem letu prejelo 700.000 evrov. Nedavni ukrepi za reševanje hude finančne krize SSG pa bodo po Molinarovem prepričanju omogočili znižanje vsote v razpredelnici (od 700.000 na 500.000 evrov) in posledično drugačno porazdelitev sredstev, pri čemer deželna uprava od manjšine pričakuje predloge za preureditev notranje organiziranosti, da se sredstva porazdelijo bolj smotrno.

Molinaro ni izključil možnosti za financiranje sklada Beseda je tekla tudi o deželnem skladu za slovensko manjšino, ki je bil ustanovljen na podlagi deželnega zakona za Slovence iz leta 2007 in je letos štel 230.000 evrov, v predlogu proračuna za prihodnje leto pa je deželna vlada izničila njegovo dotacijo. Molinaro sicer ni izključil možnosti za ponovno financiranje sklada, vendar je opozoril, da je ta možnost vezana na proračunsko situacijo, ki je trenutno zelo slaba. Po besedah deželnega odbornika za šolstvo in kulturo dežela FJK tudi podpira čezmejni projekt Jezik-Lingua, pri katerem sodelujeta slovenska manjšina v Italiji in italijanska manjšina v Sloveniji.

Ne spreglejte