Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 6. 2008,
18.22

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 17. 6. 2008, 18.22

8 let, 5 mesecev

Finski kriminalisti naj bi se v ponedeljek sestali s člani t. i. Cviklove komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predsednik preiskovalne državnozborske komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov patria, Milan M. Cvikl, je napovedal, da bo v ponedeljek sklical sestanek s predstavniki finskih preiskovalnih organov.

Sestanek bo potekal v prostorih državnega zbora, in sicer na obojestransko pobudo, je dejal Cvikl. Iz službe za odnose z javnostmi državnega zbora so danes sporočili, da bo predsednik komisije Cvikl predvidoma v ponedeljek, 30. junija, sklical sejo komisije, na kateri naj bi bili prisotni tudi predstavniki finskih preiskovalnih organov. Javnosti bodo vrata zaprta Cvikl je pojasnil, da gre za "obojestransko pobudo" za sestanek. Po telefonu so že "izmenjali informacije", vendar pa slednje ni zadostovalo, zato so se dogovorili, da se bodo sestali, je dejal Cvikl. Kot je še pojasnil, bo sestanek "interne narave", potekal bo v prostorih državnega zbora, za pred javnostjo zaprtimi vrati, najverjetneje v varovanem območju. Kot je zagotovil, bo na sestanek povabil vse člane državnozborske komisije, podobno kot ob sestanku s predstavniki finske Patrie.

Cvikl je še dejal, da so se tokrat odločili, da bodo o sestanku obvestili vse medije. Sestanka naj bi se želeli udeležiti tudi predstavniki slovenskih preiskovalnih organov. "O tem se bodo pogovarjali v naslednjih dnevih, ali bodo zraven ali ne," je dejal Cvikl.

"Predstavili jim bomo vzorec obnašanja, ki je enak tistemu iz obdobja 1991 - 1993" Na vprašanje, o čem bo tekla beseda na tem sestanku, je Cvikl dejal, da se bodo pogovarjali o vsebini "njihovega in našega dela". "Predstavili jim bomo vzorec obnašanja, ki se pojavlja pri tem poslu, ugotovljene zlorabe slovenske zakonodaje in načel dobrega gospodarjenja in vzorec obnašanja, ki se v tem poslu ugotavlja in je enak vzorcu obnašanja iz obdobja 1991 - 1993, ko se je kršila zakonodaja pri trgovini z orožjem," je dejal poslanec Socialnih demokratov Cvikl.

Spomnimo: Finska policija je 14. maja sporočila, da so dan prej, 13. maja, prijeli dve osebi v okviru preiskave domnevnega podkupovanja uradnikov za pridobitev poslov s Slovenijo in Egiptom. Finski preiskovalni organi naj bi ključne informacije za začetek preiskave dobili iz "tretje države" in ne iz Slovenije. Okrožno sodišče v Helsinkih na Finskem je 2. junija podaljšalo pripor uslužbencu finskega podjetja Patria, predstavniku Patrie za Slovenijo in Hrvaško, osumljenega sodelovanja v domnevnem podkupovanju pri prodaji oklepnikov Patria v Sloveniji. S finske policije so nato 3. junija v okviru preiskave tega primera napovedali možnost prihoda finskih kriminalistov v Slovenijo, kjer bi opravili tudi zaslišanja.

O prihodu finskih kriminalistov, ki preiskujejo domnevno korupcijo pri nakupih oklepnikov Patria, v Slovenijo, je poročal POP TV 15. junija in navedel, da bodo finski kriminalisti obiskovali tožilstvo, slovensko policijo in komisijo za preprečevanje korupcije.

V konkretni zadevi je bila 16. junija ustanovljena skupna preiskovalna skupina slovenskih in finskih preiskovalnih organov. Sklenitev sporazuma o skupni preiskovalni skupini omogoča zakon o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU, so v ponedeljek sporočili z vrhovnega državnega tožilstva. Pred sklenitvijo tega sporazuma se je od minulega meseca med Slovenijo in Finsko začelo mednarodno policijsko sodelovanje glede zadeve Patria.

Ne spreglejte