Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 5. 2008,
18.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 5. 2008, 18.18

8 let, 5 mesecev

Finska Patria osumljena podkupovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Finska policija je danes sporočila, da so v torek prijeli dve osebi v okviru preiskave, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom.

Podjetje je Egiptu prodalo topniško proizvodno tehnologijo, Sloveniji pa oklepna vozila in tope. "Preiskujemo, če so podjetje ali nekateri izmed njegovih zaposlenih krivi podkupovanja," so v izjavi sporočili s finskega Državnega urada za preiskave (NBI). Pri tem so še sporočili, da so v torek aretirali dve osebi.

NBI ni hotel komentirati vsote denarja, ki naj bi bil uporabljen za podkupnino, prav tako pa ni hotel razkriti narodnosti osumljencev. Kot so sporočili, pričakujejo, da bo šlo za dolgotrajno preiskavo.

Policisti so zasegli podatke v zvezi s pogodbo s Slovenijo Patria je v izjavi, ki jo je objavila na svoji spletni strani, zanikala obtožbe, in ob tem povedala, da je NBI v torek preiskal dve izmed njenih pisarn. Pri preiskavi so zasegli podatke v zvezi s pogodbo s Slovenijo in z delom, ki je vodilo do sklenitve pogodbe.

"Poleg tega na željo podjetja tudi preiskujemo, če so bili v poročilih medijev objavljeni zaupni poslovni podatki," je povedal visoki predstavnik NBI Janne Jaervinen. Finska je lastnica 73 odstotnega deleža Patrie, medtem ko je ostalih 27 odstotkov v lasti Evropske aeronavtične obrambne in vesoljske agencije (EADS).

Mladenov: O tem ne bom dajal izjav Namestnik direktorja Patria Slovenija Andrey Mladenov je pojasnil, da je dobil informacijo, da je Patria na svoji spletni strani objavila izjavo o preiskavi. "Ne vem nič drugega kot tisto, kar je objavljeno na naši spletni strani," je poudaril. Dodal je še, da sam o tem ne bo dajal izjav, saj lahko izjave v takšnih primerih daje samo sedež Patrie na Finskem.

"Nihče, ki je sodeloval s polnimi pooblastili, ni prejel nobene podkupnine" Obrambni minister Karl Erjavec je za Radio Slovenija dejal, da "kar se tiče ministrstva za obrambo, lahko odgovorno trdim, da nihče, ki je sodeloval s polnimi pooblastili, ni prejel nobene podkupnine". Erjavec je še povedal, da je vesel, da je prišlo do policijske preiskave, ker bo na koncu dvom o podkupovanju izbrisan.

Ne spreglejte