Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 14.27

8 let

Erjavec Pahorja obvestil, da DeSUS ne bo podprl pokojninske reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
DeSUS bo glasoval proti sprejetju pokojninske reforme, je povedal predsednik stranke Karl Erjavec, potem ko je s takšno odločitvijo izvršnega odbora stranke seznanil predsednika vlade Boruta Pahorja.

Premier je zagotovil, da DeSUS kljub temu ostaja v koaliciji, je dejal Erjavec.

"Vseh pet poslancev bo glasovalo proti" "Vseh pet poslancev DeSUS bo glasovalo proti reformi," je dejal Erjavec, ko je predstavil torkovo odločitev izvršnega odbora. "Predsednik vlade je zaprosil, da ne bi glasovali proti, ampak da bi se vzdržali glasovanja, vendar je sklep izvršnega odbora jasen," je povedal predsednik stranke. DeSUS se namreč zavzema za polovično uskladitev pokojnin v prihodnjih dveh letih, na kar pa vlada ne pristane.

"Tudi v prihodnjih letih pričakujemo, da bodo sprejeti interventni zakoni" V DeSUS si po Erjavčevih besedah prizadevajo za izboljšanje trenutnega stanja upokojenk in upokojencev, medtem ko bi novi način usklajevanja pokojnin po reformi veljal šele kasneje, je opozoril Erjavec. "Tudi v letih 2012 in 2013 lahko še vedno pričakujemo, da bodo ob proračunih sprejeti interventni zakoni," je pojasnil.

Ker je predlog interventnega zakona zaradi gospodarske krize predvidel le četrtinsko in ne polovičnega usklajevanja pokojnin s plačami, je DeSUS 16. novembra glasoval proti njegovemu sprejetju.

"Draginjski dodatek ni sistemska rešitev" Vlada po njegovih besedah tudi kasneje ni pristala na spreminjanje tega zakona, pač pa je minister za delo Ivan Svetlik v petek predstavil predlog za izplačilo enkratnega draginjskega dodatka. V DeSUS ga podpirajo in bi si po Erjavčevih besedah želeli, da bi bil izplačan do 15. marca 2011.

Vendar pa je to interventni ukrep za blaženje krize in ne sistemska rešitev, je dejal. Poleg tega je opozoril, da sredstva v višini 17,5 milijona sredstev, potrebna za izplačilo draginjskega dodatka, še niso zagotovljena.

"Polovično usklajevanje je bilo že dogovorjeno" Polovično usklajevanje pokojnin za leto 2010 in 2011 je bilo že dogovorjeno, "zdaj pa kar naenkrat četrtinsko usklajevanje", je opozoril Erjavec. "Najprej je vlada sploh predvidela absolutno zamrznitev, k sreči pa je malce popustila in se odločila za četrtinsko usklajevanje v letu 2011. To pa je daleč od tega, kar mi pričakujemo glede na dogovor iz lanskega leta," je dejal.

Izvršni odbor se je 13. novembra odločil vztrajati pri tem, da niti proračuna za prihodnji dve leti niti pokojninske reforme ne bodo podprli, če se pokojnine ne uskladijo polovično. Ker je besedilo interventnega zakona predlagalo le četrtinsko uskladitev, so tako 16. novembra glasovali proti njegovemu sprejetju.

Odbor se je znova sestal v torek, vendar je Erjavec želel s sklepom najprej seznaniti premiera in šele potem javnost.

Poslanci SDS kritični do pokojninske reforme Poslanci SDS so med tem pripravili amandmaje k zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, za katerega menijo, da slabša upokojitvene pogoje. Pokojninska reforma po sedanjem zakonu še ni končana, prehodne določbe pa še niso dosegle svojega limita, zato se poslancem stranke SDS ne zdi pametno hiteti z novim zakonom, je poudaril poslanec SDS France Cukjati. Dejal je, da imajo poslanci SDS še vedno nekaj pomislekov glede predlaganega zakona, ki ima po njegovem mnenju mnogo pasti in krivičnih pristopov. Dodal je še, da ne pričakujejo, da bo koalicija podprla amandmaje, prav tako pa koalicija ne more pričakovati, da bodo poslanci SDS podprli zakon.

"Zakon diskriminira dve kategoriji ljudi" Predlog zakona diskriminira dve kategoriji ljudi, ki izstopata iz povprečja in katerih specifike je sedanji zakon upošteval, menijo poslanci SDS. "Ena kategorija je vstopala v delovno razmerje mnogo prej, že pred 18. letom starosti, druga kategorija pa po 25. letu starosti," je dejal Cukjati, ki meni, da sta bili ti dve kategoriji po sedanjem zakonu pravičneje obravnavani.

Poudaril je, da gre v omenjenemu primeru za izničenje varstva pričakovanih pravic, saj je prejšnji zakon skrbno upošteval pričakovane pravice, ki pa se drastično zmanjšujejo tudi na drugih področjih. Podobno je tudi pri znižanju starostne meje zaradi otrok, predlog zakona pa tudi ne upošteva varstva pričakovanih pravic na področju beneficirane dobe, meni Cukjati. Dodal je, da je bila do sedaj sprejeta samo ena od pričakovanih pravic, to je upoštevanje obveznega služenja vojaškega roka.

V prvi obravnavi so proti glasovali poslanci DeSUS in SNS Pokojninska reforma, ki jo je vlada v državni zbor poslala neusklajeno tako med koalicijskimi kot socialnimi partnerji, bo v četrtek na dnevnem redu izredne seje državnega zbora. Poslanci se bodo lotili njene druge obravnave. V prvi obravnavi so poslanci DeSUS in SNS glasovali proti. Na odboru DZ za delo pa so jo sprejeli soglasno.

Ne spreglejte