Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2024,
14.07

Osveženo pred

5 dni, 19 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Ten-T prometno omrežje promet promet Državni zbor

Sreda, 10. 7. 2024, 14.07

5 dni, 19 ur

DZ sprejel zakon za pospešitev projektov na vseevropskem prometnem omrežju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Vlak, Slovenske železnice | Na področju železnic določa čezmejne projekte Gradec–Maribor, Benetke–Trst–Divača–Ljubljana, Koper–Divača in Ljubljana–Zagreb ter cestno povezavo Lendava–Lenti, je naštel. | Foto STA

Na področju železnic določa čezmejne projekte Gradec–Maribor, Benetke–Trst–Divača–Ljubljana, Koper–Divača in Ljubljana–Zagreb ter cestno povezavo Lendava–Lenti, je naštel.

Foto: STA

Poslanci so danes potrdili predlog zakona o pospešitvi postopkov realizacije vseevropskega prometnega omrežja Ten-T. Zakon med drugim opredeljuje projekte za Ten-T omrežja, ki morajo biti v Sloveniji obravnavani prednostno, skrajšuje postopke v zvezi z njihovo gradnjo, nadgradnjo, prilagoditvijo ali spremembo projektov ter javna naročila zanje.

Z zakonom se v pravni red celovito prenaša direktiva EU o racionalizaciji ukrepov za pospešitev realizacije vseevropskega prometnega omrežja Ten-T, hkrati pa vlada po pojasnilih državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Andreja Rajha z zakonom pospešuje izvajanje uredbe o smernicah EU za razvoj tega prometnega omrežja.

"Cilj akta je vzpostaviti zanesljivo, nemoteno in visokokakovostno prometno omrežje, ki bo zagotavljalo, da bo tudi Slovenija prispevala k trajnostni prometni povezanosti Evrope. Cilj je torej, da bo prometno omrežje brez fizičnih prekinitev, ozkih grl in manjkajočih povezav," je na petkovi seji odbora DZ za infrastrukturo pojasnil Rajh.

Rok za izvedbo postopkov

Eno pomembnejših določil po Rajhovih pojasnilih določa rok za izvedbo postopkov od priglasitve projekta organu Ten-T po sprejetju uredbe o državnem prostorskem načrtu do izdanega gradbenega dovoljenja oziroma po sprejetju investicijskega programa, če se projekt načrtuje po vzdrževalnih delih v javno korist. Zakon trajanje teh postopkov omejuje na štiri leta.

Zakon zajema predhodno določene čezmejne povezave in manjkajoče povezave prometnih koridorjev jedrnega Ten-T omrežja in projekte v zvezi s koridorji jedrnega omrežja v vrednosti več kot 300 milijonov evrov. Za Slovenijo so po pojasnilih državnega sekretarja v obeh dokumentih navedeni isti odseki za koridor Baltik–Jadran in koridor jedrnega omrežja Sredozemlja.

Železnice

Na področju železnic določa čezmejne projekte Gradec–Maribor, Benetke–Trst–Divača–Ljubljana, Koper–Divača in Ljubljana–Zagreb ter cestno povezavo Lendava–Lenti, je naštel.

Med drugim bo zakon po njegovih besedah prinesel boljše in hitrejše povezave za potnike in tovorni promet ter boljše vključevanje pristanišč, letališč in multimodalnih tovornih terminalov v omrežje Ten-T.

Na področju cestnega prometa bo pospeševal vse projekte jedrnega prometnega omrežja, ki morajo imeti t. i. dva ločena vozna pasova. Zagotavljal bo varna in varovana parkirišča na jedrnem in razširjenem jedrnem omrežju, da bi poklicnim voznikom zagotovili boljše delovne pogoje in počitek. Taka parkirišča bodo na jedrnem in razširjenem jedrnem omrežju postavljena na povprečni razdalji največ 150 kilometrov.

Robert Golob, predsednik vlade
Novice Po Golobovi oceni sprememba volilnega sistema uresničljiva
Emilija Stojmenova Duh
Novice Država bi odštela tri milijone evrov za prostore ministrstva za digitalno preobrazbo
Robert Golob, Tina Gaber
Trendi Tino Gaber na vrhu Nata zamenjali z nekdanjo ženo Roberta Goloba #foto
Ne spreglejte