Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
16.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 16.53

8 let

Duhovnik: Tajkune je ustvarila politika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik KDS Jože Duhovnik se strinja s premierom Janezom Janšo, ki pravi, da gospodarskega kriminala ni mogel preganjati, dokler so nadzorne institucije vodili direktorji prejšnje vlade.

"LDS je naredil papirnate velike lastnike, od Matjaža Gantarja dalje," je dejal in dodal, da so za nastanek velikih lastnikov odgovorne vse vlade. "Oblast je imela možnost, da popravi zakone" "Vsakokratna politika je ustvarila velike lastnike zaradi svojega interesa, zato je njena dolžnost, da problem tudi odpravi. Kapital je bil vedno prerazporejen s pomočjo politike. Trditev, da so nekateri našli luknje v zakonu, je smešna, saj ima oblast možnost, da pripravi zakone, ki onemogočajo iskanje vrzeli," je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Krščansko demokratske stranke (KDS).

Med "velike lastnike" pa po Duhovnikovih besedah sodi tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je "ob odhodu iz Mercatorja prodal delnice".

"Če že so veliki lastniki, naj bodo Slovenci" Ob tem je izpostavil, da "če smo že dobili velike lastnike, je treba zagotoviti, da ta denar ostane v lasti Slovencev". "Najslabše bi bilo, da se veliki lastniki zaradi stalne gonje proti njim odločijo pridobljeno lastnino odprodati tujim lastnikom," ocenjuje Duhovnik.

"Namesto ščuvanja razumno sodelovanje" Politika mora namreč po njegovem mnenju "namesto ščuvanja proti velikim lastnikom doseči razumno sodelovanje, ki bi v pogojih konkurenčnega sodelovanja zagotovilo nove možnosti gospodarskega razvoja".

"Povečevanje stroškov izgradnje je izključno krivda države" Predsednik KDS se je opredelil tudi do vodenja javnih projektov. Slednje je po njegovem mnenju izključno naloga in odgovornost investitorja. "Pri javnih podjetjih je investitor država, zato je povečevanje stroškov izgradnje izključno njena krivda in ne krivda izvajalca," je prepričan Duhovnik.

Štrovs: Do nesorazmerji v pokojninskem sistemu je prišlo letos Član KDS in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za delo Marko Štrovs je izpostavil "nesorazmerja v pokojninskem sistemu", do katerih je po njegovem mnenju prišlo v letošnjem letu. Po njegovem je glavni razlog za nastala nesorazmerja ta, da se "pri uskladitvi pokojnin glede na rast plač v lanskem letu ne upošteva dohodninskih olajšav, zaradi katerih so neto plače porasle za dobri dve odstotni točki bolj kot bruto plače".

Po Štrovsovih besedah se pokojnine obdavčujejo po enotni povprečni dohodninski stopnji, ne glede na siceršnjo progresijo. Pojasnil je, da je vlada "prihranek delila upokojencem z različnimi dodatki, kot je draginjski, in tako naredila nove krivice". Pokojnine morajo v prihodnosti dosledno slediti gibanju neto plač zaposlenih, je kot edino pravo alternativo pokojninskemu sistemu še izpostavil Štrovs.

Ne spreglejte