Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 5. 2015,
11.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 22. 5. 2015, 11.29

7 let, 12 mesecev

Državnotožilski svet ne bo predlagal razrešitve Zvonka Fišerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Državnotožilski svet je danes ugotovil, da generalni državni tožilec Zvonko Fišer sicer ni ravnal v skladu z zakonom, a da kršitev ni bila tako huda, da bi morali predlagati njegovo razrešitev.

Državnotožilski svet (DTS) je danes ugotovil, da predlog generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja za imenovanje Boštjana Škrleca februarja 2012 ni bil podan v skladu z zakonom, a razrešitve Fišerja kljub kršitvi ne bo predlagal.

V obrazložitvi predsednica DTS Alenka Mežnar pojasnjuje, da se do ugotovitev upravnega sodišča, nadzorne komisije ministrstva za pravosodje in KPK niso opredeljevali, ampak so presojali le, ali je bilo Fišerjevo ravnanje v nasprotju s predpisi in ali je to ravnanje imelo tako težo, da bi moral Fišer odstopiti.

Ugotovili so, da je bila kršitev že časovno oddaljena (tri leta), da je bila pred dvema letoma odpravljena, da je bila formalne narave in ni imela škodljivih posledic. Sledili so Fišerjevemu pojasnilu, da je ravnal v dobri veri in le z namenom, da za delovno mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva pridobi kompetentno osebo.

"Zato DTS ocenjuje, da bi bila sankcija razrešitve očitno nesorazmerna tako s težo kršitev kot posledicami, ob upoštevanju okoliščin, v katerih je bila kršitev storjena," je v izjavi zapisala Mežnarjeva.

Izredna seja DZ na predlog SDS in NSi O Fišerju so danes na izredni seji razpravljali tudi poslanci. Poslanci SDS in NSi so predlagali, da bi državni zbor pozval državnotožilski svet, naj se čim prej opredeli do nepravilnosti, ki sta jih ugotovila KPK in upravno sodišče. Predlagali so še, naj vlada prouči možnosti za spremembe zakona o državnem tožilstvu, po katerih bi vlada znova dobila pravico, da predlaga razrešitev generalnega državnega tožilca.

Odbor za pravosodje je predloge v četrtek zavrnil, ker je večina njegovih članov menila, da se mora DTS opredeliti že po zakonu in ga k temu ni treba pozvati. Zakonodaje naj ne bi spreminjali samo zaradi enega konkretnega primera. Ker so sklepe na odboru zavrnili, državni zbor danes ni sprejel nobenih sklepov.

Fišer vse očitke zavrača in ne namerava odstopiti KPK je aprila ugotovila, da sta Fišer in tedanji minister za pravosodje Aleš Zalar z imenovanjem Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ravnala koruptivno. Fišer je po ugotovitvah komisije kršil dolžno ravnanje s tem, ko je Zalarju predlagal imenovanje generalnega direktorja in s tem Škrlecu omogočil nepremoženjsko korist. Tudi upravno sodišče je odločilo, da postopek imenovanja ni bil pravilno izveden.

Prejšnji teden je DTS prejel Fišerjev odgovor na ugotovitve KPK, v katerem očitke zavrača. Odločitev KPK je označil za politično motivirano, vso zadevo pa opisal kot afero "odstavimo Fišerja za vsako ceno". Fišer in Zalar sta zaradi ugotovitev KPK že vložila tožbi na upravnem sodišču.

Ne spreglejte