Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2013,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

odškodnina opravičilo

Četrtek, 24. 1. 2013, 13.53

8 let

Država bo ugodila zahtevam Fojkarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada se je na današnji seji seznanila z dopisom Roberta Fojkarja, ki je predstavnikom države postavil tri zahteve, ki naj jih država izpolni, sicer se bo 5. februarja pred parlamentom sežgal.

Bralci medija Planet Siol.net poznajo primer Roberta Fojkarja, ki je po enajstih letih, ko je dokazoval svojo nedolžnost na sodišču, obupal. Kljub vsakokratnim oprostilnim sodbam je namreč tožilka Branka Oven, zdaj vodja novogoriškega tožilstva, vedno znova vlagala pritožbe, čeprav so tudi na višjem tožilstvu ugotavljali, da je pritožba neutemeljena.

In ko je bilo nočne more, ki je Fojkarju odnesla službo, prijatelje, odpovedali so se mu celo bližnji sorodniki, končno konec, se je odločil zadoščenje poiskati na sodišču, kjer je državo tožil za borih pet tisoč evrov zaradi dolgotrajnega postopka na sodišču. A zaman, sodišče je namreč odločilo, da Fojkar ni upravičen do te smešne odškodnine, še več, plačati mora tudi slabih tristo evrov sodnih stroškov.

Trije pogoji Fojkar se je sicer na odločitev sodišča pritožil, pretekli teden naj bi se odvila mediacija, a kot je za naš portal povedal njegov pooblaščenec Jože Hribernik, so zadevo prestavili na, kako zlovešče, peti februar. Torej na dan, ko naj bi država izpolnila tri pogoje, ki jih je Fojkar postavil v pismu, ki ga je konec lanskega leta poslal na naslove vseh predsednikov oblasti, ali pa bo grožnjo, da se bo zažgal pred parlamentom, uresničil. Iz komunikacije na družbenem omrežju Facebook je razvidno, da si Fojkar še kako želi živeti, a je v svoji nameri odločen.

Kazenski pregon zoper tožilko, odškodnina in opravičilo Naj spomnimo, da je zahteval, da država prevzame kazenski pregon zoper tožilko Ovnovo, da mu izplača odškodnino v višini pet tisoč evrov in da se mu država javno opraviči v vseh osrednjih medijih. Na njegovo pismo so se odzvali tako rekoč vsi predstavniki oblasti v državi, danes pa so primer obravnavali tudi na seji vlade.

"Z ministrom Senkom Pličaničem imava pooblastilo, da se skupaj z državnim pravobranilstvom pogajava o izraženih zahtevah Roberta Fojkarja," je za Planet Siol.net pojasnil notranji minister Vinko Gorenak. Spomnimo tudi, da je Gorenak za naš medij izjavil, da je primer Roberta Fojkarja "tipičen primer, kako država s pravnimi sredstvi ubije človeka".

Kot je zapisala Alenka Klepac z MNZ, je vlada na današnji seji pooblastila državno pravobranilstvo ter ministra za pravosodje in javno upravo in ministra za notranje zadeve, da za reševanje izraženih zahtev Roberta Fojkarja v pogajanjih v mediacijskem postopku ali neposrednih pogajanjih ponudijo plačilo odškodnine v višini nad 1.500 evrov ter pravdne stroške, nastale v postopku pred okrajnim sodiščem v Kranju. "Celotni ponujeni znesek pa ne sme preseči zneska 5.000 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 20. 9. 2010 dalje (kar na dan 16. 1. 2013 znaša 6.051,78 evra)," so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve.

Kar zadeva kazenski pregon tožilke, je Gorenak povedal, da je notranje ministrstvo z ovadbo primer odstopilo tožilstvu, opravičilo zaradi dolgotrajnega postopka pa naj bi Fojkar dočakal v prihodnjih dneh, ko bo Gorenak skupaj s Pličaničem sklical tiskovno konferenco

"Kaj naj rečem, presrečen sem, da bo stvar končno doživela epilog in bom lahko končno mirno zaživel," je povedal Fojkar, ki pa je, kar mu zaradi preteklih izkušenj seveda ne gre zameriti, še vedno skeptičen. Vseeno upa, da mu 5. februraja ne bo treba pred parlament.

Ne spreglejte