Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
9. 3. 2017,
15.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

10

Natisni članek

Drago Šketa tožilstvo Zvonko Fišer pravosodje sodstvo

Četrtek, 9. 3. 2017, 15.35

6 let, 7 mesecev

Drago Šketa: Delo tožilstva želim spraviti na višjo raven

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

10

Drago Šketa, okrožno tožilstvo v mariboru | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Več poudarka na strokovnosti dela tožilcev, transparentnost in odprtost tožilstva javnosti, večja dinamika tožilskega dela. To je kot prioritete svojega dela v marčevskem zaslišanju v Državnem zboru (DZ)  izpostavil Drago Šketa, ki danes prisega in s tem začenja mandat generalnega državnega tožilca.

Novi generalni državni tožilec Drago Šketa, ki je zadnjih sedem let vodil okrožno tožilstvo v Mariboru, je danes pred predsednikom DZ Millanom Brglezem prisegel, da bo svojo funkcijo opravljal vestno, samostojno ter v skladu z ustavo in zakoni. S tem je na položaju uradno nasledil Zvonka Fišerja.

Ob tej priložnosti ponovno objavljamo članek s povzetkom njegovih izjav v marčevskem zaslišanju pred poslanci.  

Drago Šketa je bil marca zaslišan pred mandatno-volilno komisijo in odborom za pravosodje Državnega zbora (DZ).

Po večurni razpravi, v kateri so mu predvsem poslanci SDS postavili več vprašanj v zvezi s preteklim delom tožilstva in načrti, je Šketo podprlo deset poslancev, pet jih je glasovalo proti. Poslanci SDS so že pred glasovanjem povedali, da kandidata za tožilca ne bodo podprli.


Preberite še:

Najverjetnejši novi vodja tožilstva: "Gospodarski kriminal bo prioriteta vseh prioritet"


Kaj je Šketa povedal poslancem?

O politiki pregona

O politiki: "Kot veste, ima vsak generalni državni tožilec pravico, da oblikuje svojo politiko pregona. Politika, ki jo bom uvedel, ne bo izpeljanka prejšnje."

O pregonu povojnih pobojev: "Vsak zločin, ki je bil storjen, je treba preiskovati in sodno procesirati. Predvsem zločine zoper človeštvo, ki ne zastarajo."​

O potrebi po zakonodajnih spremembah: "Tu je dejstvo, da opažamo in opozarjamo na sistemske kršitve, kjer pričakujem tudi ukrepanje. Ena od takih je kršitev pravic delavcev, kjer je bilo v kriznih letih podanih več kot osem tisoč ovadb. Že ta številka kaže, da gre za anomalijo v sistemu. Za to ne more odgovarjati le tožilstvo, pričakujem zakonodajne spremembe, da se – če govorimo o kršitvah delavcev – malemu človeku zagotovi pravico do ustreznega plačila za delo, plačila prispevkov in tako dalje."

Drago Šketa napoveduje, da bo politiko pregona vodil v drugo smer kot aktualni prvi tožilec Zvonko Fišer (na fotografiji). Med odgovori poslancem je izpostavljal pregon bančne kriminalitete ter pregona sistemske korupcije v zdravstvu in energetiki.  | Foto: Tomaž Primožič/FPA Drago Šketa napoveduje, da bo politiko pregona vodil v drugo smer kot aktualni prvi tožilec Zvonko Fišer (na fotografiji). Med odgovori poslancem je izpostavljal pregon bančne kriminalitete ter pregona sistemske korupcije v zdravstvu in energetiki. Foto: Tomaž Primožič/FPA

O učinkovitosti tožilcev

"Ideje o plačilu tožilcev po učinkovitosti ne podpiram, podpiram pa, da se najboljše za dobro delo nagradi. Za vsakega tožilca je največja demotivacija, če se postopek ne konča z obsodilno sodbo. Poudarek je treba dati kakovosti tožilskega dela: čeprav je stopnja obsodilnosti med 86 in 92 odstotki, so ravno v tem majhnem deležu neuspelih pregonov ponavadi izpostavljene zadeve, ki oblikujejo tudi javno mnenje o pravosodju. Moj izziv je izboljšati delo tožilstva in ga spraviti na višjo raven."

O sankcijah zoper tožilce

"Tudi pravosodni organi moramo sprejeti soodgovornost za stanje v družbi in odgovornost za napake. Mogoči so disciplinski postopki, slabo delo tožilca se sankcionira tudi z negativno oceno državno-tožilskega sveta, ki lahko vodi tudi v razrešitev. Zakonodaja tako ponuja možnosti, ki jih pristojni organi tudi uporabijo. Od tožilcev se terja odgovornost."

"Napake tožilcev je treba evidentirati, to narekuje tudi zakon. Vedeti moramo, kdo je sodeloval pri posamezni napaki, to se mora upoštevati pri oceni tožilskega dela, od katere je odvisno napredovanje."

O padlih primerih mariborskega tožilstva 

Poslanci – predvsem iz vrst opozicijske SDS – so večkrat izpostavili primere, v katerih mariborsko tožilstvo naj ne bi bilo uspešno, med drugim so omenjali bančno afero Satex, ki se je končala z zastaranjem.

Odgovor Škete: "Ti postopki so bili odprti pred mojim imenovanjem za vodjo tožilstva leta 2010. Afera Satex se je končala leta 2010, ko sem nastopil mandat. Na našo pobudo je sodišče v okviru tega primera določilo sodno prakso glede zastaralnih rokov – kdaj ti tečejo in kdaj ne –, kasneje so to vpletli tudi v kazensko zakonodajo."

O dinamiki pregona bančne kriminalitete

"Pričakujem, da bodo tožilci te zadeve pospešili in da bo hitreje prihajalo do sodb. Seznanjen sem s stanjem zadev na tem področju, tu se še dogajajo tudi kadrovski premiki. Morate pa razumeti, da je bilo specializirano tožilstvo oblikovano šele predlani, prej je tam delalo le 12 tožilcev in je bilo nemogoče obvladovati maso zadev. Poleg bank je treba poudariti še sistemsko korupcijo v zdravstvu in energetiki."

"Zdaj se sicer sprejemajo spremembe zakonodaje, ki lajšajo pregon bančnega kriminala, kjer bo namesto direktnega zadostoval eventualni naklep, a to za nazaj ne bo veljalo."

O svojem dozdajšnjem delu

"Jaz sem vedno deloval proaktivno, to je razvidno iz mojih pisanj vrhovnemu državnemu tožilcu in tudi zakonodajalcu. Eden od mojih predlogov je bila ukinitev zemljiškega dolga, na naš predlog so bile sprejete nekatere spremembe kazenske zakonodaje."

O očitkih o politizaciji tožilstva

"Na tožilstvu se je v zadnjih letih zgodil generacijski premik. Prišli so neobremenjeni in mladi ljudje, ki želijo nekaj premakniti. Tako jaz kot oni so pri svojem delu in sprejemanju odločitev avtonomni, odločamo se po svoji vesti."

Tanko: Odgovori Škete so splošni

Šketi so vprašanja postavljali predvsem poslanci opozicijske SDS, ki pa z odgovori niso bili prav zadovoljni. "Odgovori so splošni in selektivni," je v razpravi med drugim dejal poslanec SDS Jože Tanko. Na koncu so kandidatu odrekli podporo.

Ne spreglejte