Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 3. 2008,
13.21

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 3. 2008, 13.21

8 let, 6 mesecev

Do večnega življenja samo preko velikega petka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Velika noč odgovarja na temeljno človekovo vprašanje o nujnosti trpljenja in smrti, je v svoji velikonočni poslanici zapisal ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran.

"Ustvarjeni smo za večno življenje, vendar je do njega mogoče priti samo po ovinku velikega petka," je zapisal Uran. Kristus je blizu trpečim in ljudem v stiski, je spomnil. Čeprav bi ljudje radi živeli čim bolj polno življenje, se neprestano soočajo z ovirami, trpljenjem in smrtjo. Evharistični zakonitosti, po kateri mora vedno nekaj umreti, da drugo lahko živi, je podvržen tudi človek, čeprav jo težko dojame in še težje sprejme, je zapisal ljubljanski nadškof. Velikonočna skrivnost - zagotovilo novega upanja in življenja Velikonočna skrivnost je v tem, da je Jezus "kot najdragocenejše Božje seme moral biti vržen v zemljo človeškega greha, hudobije in trpljenja," da bo nad ljudmi vseh časov izrečena Božja sodba odpuščanja. "Že v smrti tega semena je zagotovilo novega upanja in življenja," je dodal. Jezusove ljubezni ni mogoče ubiti ali izničiti Kristusovo odrešenje prihaja iz brezmejne ljubezni, s katero je sprejel trpljenje in smrt in se popolnoma daroval za nas, je spomnil Uran. "Te ljubezni ni mogoče ubiti ali je izničiti, ker je večna, ker je Življenje samo," je Uran pozval k sprejetju Jezusove resnice.

Erniša: Velika noč je zmaga človečnosti

Evangeličanski škof Geza Erniša je v svoji velikonočni poslanici vsem kristjanom voščil vesele in blagoslovljene velikonočne praznike. Ti po njegovih besedah pomenijo "zmago človečnosti in poraz vsega, kar v naše življenje ne sodi". Kot je zapisal Erniša, nas prava vsebina velike noči kliče k spoznanju, da je naša usoda potovanje k življenju.

Kramberger: Kristusovo vstajenje je preobrat zgodovine

Osrednje sporočilo velike noči je Kristusovo vstajenje od mrtvih, je v svoji poslanici zapisal mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger. Velika noč je v tem smislu "prvi dan novega stvarstva," saj je vstajenje "največji korak v prihodnost". Velika noč hkrati pomeni resnični dogodek, ki ovrednoti vsak kristjanov dan, je dodal Kramberger.

Škofje: Kjer človek sam ne more več, tam se razodene Božja moč Slovenski škofje so v velikonočnem voščilu zapisali, da se sporočilo velike noči glasi: Kjer človek sam ne more več, tam se razodene Božja moč. Vsem sobratom duhovnikom in redovnikom, redovnicam, vernikom, rojakom po svetu, še posebej pa vsem bolnikom in trpečim želijo blagoslovljene velikonočne praznike.

Slovenski škofje v velikonočnem voščilu, ki so ga poslali iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference, navajajo Sveto pismo: "Kdo nam bo odvalil kamen od vhoda v grob," so se spraševale žene, ko so hitele tisti "prvi dan tedna" navsezgodaj k Jezusovemu grobu. Toda presenečenje! Kamen je bil odvaljen, pečati odtrgani, stražarji so se razbežali. Grob je bil prazen in mladenič v belem oblačilu je rekel: "Ne čudite se! Jezusa iščete, Nazarečana, križanega. Ni ga tukaj. Vstal je, kakor je rekel. Poglejte kraj, kamor so ga položili."

"Vstal je in živi!" Slovenski škofje so zapisali, da je to velikonočna novica, ki jo Cerkev oznanja že skoraj 2000 let in jo obhaja z največjo slovesnostjo. "To je resnica, ki daje vsebino naši veri in življenju. To je govorica odvaljenega kamna, odtrganih pečatov in praznega groba. Vstal je in živi!"

"Če se ozremo po sedanjosti, zagledamo veliko kamnov, za katerimi je pokopano vsako upanje. V vsakdanjem življenju znamo na mnogo načinov zavaliti kamen in ga zapečatiti z izjavo: "Ne gre več! Ne morem več! Nič se ne da narediti! Ni več rešitve. Ni mogoče pozabiti! Ne morem odpustiti ..." To so kamni razočaranja, obupa in krivic, to so kamni sovraštva, nasilja, vojne in krvi. Kako veliki in težki so kamni brezbrižnosti, sodobnega liberalizma, naveličanosti, nevere ... Kdo nam jih bo odvalil?" se sprašujejo škofje.

"Kristjani nismo le za veliko noč, marveč vedno in povsod" "Velikonočno veselje naj odmeva v Cerkvi na Slovenskem, v našem osebnem, družinskem in občestvenem življenju. Veselje naj pričuje, da smo kristjani ne le za veliko noč, marveč velikonočni kristjani vedno in povsod," so v velikonočnem voščilu zapisali slovenski škofje.

Ne spreglejte