Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
6.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

DeSUS Karl Erjavec vlada

Torek, 5. 2. 2013, 6.40

8 let

DeSUS ni več del koalicije (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Svet DeSUS je soglasno sprejel sklep o odhodu stranke iz vladne koalicije, ministri in državni sekretarji pa bodo odstopili 22. februarja.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po seji sveta stranke dejal, da je od sveta dobil mandat za pogovore o "drugačni koaliciji" in da stranka podpira vložitev konstruktivne nezaupnice. "Če konstruktivne nezaupnice ne bomo vložili na prvi redni seji DZ, bomo od tega vedno bolj oddaljeni in bliže predčasnim volitvam." Že pred sejo sveta stranke je zunanji minister povedal, da si želi, da bi o novem mandatarju odločali že v začetku marca.

Optimistični Erjavec bi rušil Janšo po 4. marcu Februarska seja DZ-ja se sicer začne 4. marca, ko naj bi se parlament seznanil z odstopi ministrov in državnih sekretarjev iz vrst DeSUS. Erjavčeva želja torej je, da bi takrat že imeli kandidata za mandatarja, kar bi omogočilo vložitev konstruktivne nezaupnice Janševi vladi.

Zunanji minister bi mandatarja iz vrst finančnikov Glede imena novega mandatarja je zunanji minister dejal, da si želijo človeka, ki ne bi prihajal iz politike, bi pa imel predvsem izkušnje z bančnega in finančnega področja, ker Slovenija glede tega potrebuje dobre rešitve. Ni pa želel govoriti o imenih. "V naslednjih dneh bomo imeli zelo intenzivne pogovore z nekaterimi predsedniki strank, ki se zavzemajo za projektno vlado."

Kaj pa Janković? To ne bi smela biti težava Na novinarsko vprašanje, da se recimo SLS ne želi pogovarjati s Pozitivno Slovenijo zaradi neodstopa Zorana Jankovića z mesta predsednika PS, pa je Erjavec dejal, da PS zelo dobro ve, kakšne pogoje so preostale stranke postavile za pogovore o projektni vladi. "Mislim, da s tem ne bi smelo biti težav."

Nad Jankovića naj gredo Ljubljančani Erjavec je po seji sveta dodatno pojasnil, da se bodo v DeSUS s PS pogovarjali, pričakujejo pa, da bo Zoran Janković "naredil tisto, kar se pričakuje". Glede odstopa Jankovića kot ljubljanskega župana je predsednik DeSUS dejal, da je to stvar Ljubljančanov. Njegov odstop sicer zahteva tudi ljubljanski mestni odbor DeSUS, a to ni pogoj stranke za povezovanje s PS.

Jasnič: Ministra bi morala odstopiti hkrati z odhodom stranke iz koalicije Medtem se generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič, ki je tudi protikandidat Erjavcu na marčevskem volilnem kongresu stranke, ne strinja s tem, da bi ministra iz vrst DeSUS odstopni izjavi podala 22. februarja. To bi po njegovem morala storiti hkrati z odhodom stranke iz koalicije.

Jasnič bi predčasne volitve Medtem ko Erjavec omenja projektno vlado, pa so po mnenju Jasniča rešitev predčasne volitve. Do projektne vlade po njegovem mnenju ne more priti, saj da se ljudje, ki so "preveč enaki, težko dogovorijo". Prav tako meni, da do dogovora s PS ne bo prišlo, dokler bo ljubljanski župan Zoran Janković član PS.

Na vprašanje, ali po njegovih ocenah funkcionarji DeSUS odhajajo iz vlade šele 22. februarja tudi z namenom, da se "še kaj kadruje na ministrstvih", pa odgovarja, da se bo to dogajalo tako, kot se je v vseh mandatih.

Erjavec upa, da mu bodo delegati zaupali še en mandat V DeSUS se bije tudi boj za predsedniško mesto, saj poleg Erjavca in Jasniča med drugim kandidira še Meta Vesel Valentinčič. Kot pravi Erjavec, težko ocenjuje, ali bo obdržal mesto predsednika DeSUS, a upa, da bo deležen zaupanja delegatov.

Jasnič meni, da je boljši Jasnič meni, da je v vsaj petih točkah boljši od Erjavca. Med drugim našteva, da ne bo nikoli profesionalni predsednik stranke in ne minister. Ob tem zagotavlja, da pred kongresom ne bo nobenih dogovorov glede podpore. Pojasnil je, da so že bili poskusi "kupovanja glasov", vendar zagotavlja, da z njegove strani tega ne bo.

Izvršni odbor DeSUS je sicer že pred slabima dvema tednoma sklenil svetu stranke predlagati, da izstopijo iz koalicije in ne sodelujejo več v vladi Janeza Janše.

Politična kriza vse od objave poročila Komisije za preprečevanje korupcije Slovenija se s politično krizo sooča od objave poročila Komisije za preprečevanje korupcije. Poročilo tako predsednika vlade Janeza Janšo kot Zorana Jankovića, ki je v tem času zamrznil svoje predsednikovanje Pozitivni Sloveniji, bremeni večkratnega in sistematičnega kršenja protikorupcijske zakonodaje.

DL je koalicijo zapustila že januarja DL je Janši postavila rok, v katerem naj odstopi in predlaga drugega mandatarja, ali pa naj gre v DZ po zaupnico. Podobno so storili tudi v DeSUS in SLS. Po dosedanjih napovedih ni pričakovati, da bi Janša odstopil, DL pa je koalicijo zapustila že januarja.

SLS v vladi do marčevske seje DZ, PS že skuša oblikovati novo vlado Tudi SLS namerava ostati v vladi še do seje DZ, ki bo v začetku marca, NSi pa napoveduje, da bo ostala v vladi, dokler bo DZ normalno sprejemal njene zakone. Medtem skuša PS oblikovati novo, projektno vlado, čeprav še vedno največja zavora zanjo ostaja Janković, ki je zamrznil mesto predsednika stranke.

Ne spreglejte