Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
18.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 29. 11. 2013, 18.55

7 let, 12 mesecev

Danes v Danes: Židan bi odpravil koncesije, dimikarji proti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes v Danes med drugim o črni gradnji Vitoslava Türka, ki še stoji, o visokih cenah, ki jih za svoje storitve zaračunavajo dimikarji, in o žvižgačih.

Iztekel se je rok za Vitoslava Türka, ki mu je država do danes postavila ultimat, da sam poruši svojo črno gradnjo - razkošno vilo v idiličnem okolju, ki je sicer uradno sušilnica sadja. Ko se je država s podobnim ultimatom pred slabim mesecem znašla pred vrati hišice g. Kuzmiča, ta ni imel veliko časa pospraviti in odnesti iz hiše svojo lastnino. Le dobri prijatelji so mu v trenutkih stiske pomagali in odnesli le najnujnejše.

Z dovoljenji je v Sloveniji na sploh težava. Nedavno je moral svoja vrata zaradi pritiska civilne iniciative in odločbe upravnega sodišča, češ da podjetje ne deluje v skladu z evropskimi okoljskimi predpisi, zapreti ljubljanski Papir Servis z 800 zaposlenimi. Podobna usoda lahko doleti tudi bioplinarno v Motvarjevcih. Iz gnojevke in koruzne silaže pridobivajo energijo in toploto. Sam objekt je v središču vasi, domačini so nezadovoljni zaradi smradu, bojijo za svoje zdravje in napovedi, da bo bioplinarna še povečala predelavo živalskih trupel.

Očitno se v Sloveniji splačajo le tisti posli, ki jih ščiti država in do katerih imajo dostop redki izbranci. Poleg kaste notarjev so v teh dneh posebej iskani dimnikarji, ki pa zaradi obstoječe ureditve pri ljudeh zbujajo več jeze kot veselja in sreče. Dimnikarji storitve namreč na določenem območju opravljajo prek koncesij. Ljudje zato ne moremo izbirati dimnikarja, ki bi nam bil bolj všeč ali bi bil bolj kakovosten, z res izjemno visokimi cenami opravljenih storitev pa se lahko zgolj sprijaznimo. In prav cene so tiste, ki najbolj razburjajo. Minister Dejan Židan zato razmišlja o odpravi koncesionarstva, s čimer pa se razumljivo ne strinjajo dimnikarji.

Aktualna je tudi finančna preiskava izvora premoženja prvaka SDS Janeza Janše. Preiskava je sprožila tudi razprave o odlivu informacij o preiskavah v javnost. Če se ozremo čez naše planke, potem je za večino Edward Snowden, trenutno najbolj znan žvižgač, junak, saj je objavil nečednosti številnih vlad in organizacij. V zvezde je kovan tudi Julian Assange, ki je na Wikileaksu objavil številne skrivnosti. Oba imata številne zagovornike tudi pri nas. A dvoličnost se pojavi takoj, ko nekdo pri nas objavi obremenjujoče dokumente.

Ne spreglejte