Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2008,
7.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 2. 2008, 7.15

8 let

Dan žalovanja ob smrti Janeza Drnovška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji je danes dan žalovanja ob smrti bivšega predsednika republike Janeza Drnovška. Vpis v žalne knjige bo mogoč do srede, pogreb nekdanjega predsednika pa bo v torek.

Türk: Žalujemo za enim največjih sinov našega naroda

Na žalni seji v DZ je predsednik Danilo Türk poudaril, da žalujemo za enim največjih sinov našega naroda. "Malo je ljudi, ki so tako odločilno vplivali na naš razvoj v zadnjih dveh desetletjih," je dejal predsednik republike in dodal, da pa je še manj osebnosti, ki so znale pokazati nove poti in dobre rešitve, kar vse je bilo potrebno v burnih časih tranzicije, kakršni so bili naši.

V svojem nagovoru je spomnil na pot, ki jo je prehodil Drnovšek od njegovega nastopa na političnem prizorišču pred dvema desetletjema. Mirna, zadržana in hladnokrvna politična drža, kakor tudi sposobnost vztrajati pri tem, kar je prav - brez retorike in pretiravanja - so se v tistih težkih časih izkazale za dragocene lastnosti, ki so pomagale procesu velikih sprememb.

"Med osamosvojitvijo je imel posebno občutljivo nalogo"

Kot je dejal Türk, je imel Drnovšek v času osamosvojitvene vojne kot član predsedstva tedanje Jugoslavije posebno občutljivo nalogo: pomagati pri osamosvojitvi s premišljenim delovanjem v kolektivnem vodstvu tedaj še obstoječe skupne države, ki je osamosvojitvi Slovenije odločno nasprotovalo. Drnovškovi dogovori, ki so pospešili odločitev o odhodu Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije, bodo po Türkovih besedah ostali v zgodovini kot primer uspešnega diskretnega dogovarjanja, ki je Sloveniji prihranilo mnoge politične težave, materialno škodo in verjetno tudi človeška življenja.

Drnovšek se je uspešno loteval najtežjih zunanjepolitičnih projektov Slovenije - odnosov s sosedi, kandidature Slovenije za vstop v EU in NATO ter drugih. Vstop v Evropsko unijo leta 2004, potem ko je Janez Drnovšek že zapustil položaj predsednika vlade in je deloval kot predsednik republike, predstavlja njegov največji dosežek in vrhunec njegove politične poti.

"Spominjali se ga bomo tudi po širini njegovih obzorij" Ob tem, je poudaril predsednik republike, se bomo Drnovška spominjali še po nečem drugem in morebiti še pomembnejšem - po širini njegovih obzorij, po njegovem razumevanju svetovnih problemov in po sposobnosti razbrati, kaj je v teh problemih usodno pomembnega za Slovenijo. Kot je sklenil Türk, "mu bomo hvaležni za velike in merljive dosežke v našem razvoju. Ravno tako hvaležni pa mu bomo za opozorila, ki nas bodo vselej spominjala, kako veliko moramo postoriti, če želimo zagotoviti obstanek sveta, našim zanamcem pa človeka vredno prihodnost".

Cukjati: Drnovška sta odlikovali potrpežljivost in preudarnost

Predsednik DZ France Cukjati je na žalni seji DZ v spomin na bivšega predsednika Janeza Drnovška poudaril, da sta Drnovška odlikovali potrpežljivost in preudarnost. Kot je dejal, sta ti lastnosti prišli do izraza predvsem pri izgradnji nove demokratične Slovenije, pri kateri je Drnovšek aktivno sodeloval.

"Politika moramo ocenjevati po tem, ali je pripravljen storiti vse za lepši svet" "Kakšno sporočilo nudi jesen njegovega življenja nam, še živečim politikom," se je vprašal predsednik DZ in odgovoril: "To, da smo in da moramo tudi politiki biti predvsem ljudje, ki v sebi nikoli ne zatajijo čuta za stiske posameznih ljudi. In da moramo vsakega politika kot človeka ocenjevati ne le po tem, kaj mu uspe ali ne uspe, ampak tudi po tem, ali vidi človeško trpljenje in je pripravljen storiti vse za lepši svet."

Rupel: Ob Drnovšku sem se mnogo naučil

Pogovori z Drnovškom niso bili lahki, vendar zelo zanimivi in pomembni, je ob vpisu v žalno knjigo v spomin bivšemu predsedniku republike Janeza Drnovška dejal zunanji minister Dimitrij Rupel. "Bila sva skupaj pri vseh večjih projektih Slovenije in ponosen sem, da sem z njim sodeloval v treh vladah, ki jih je vodil. Ob njem sem se mnogo naučil".

Cotmanova: Pred vsako izrečeno besedo je Drnovšek vedno premislil Pred vsako izrečeno besedo je Janez Drnovšek vedno premislil in jo z razumom tudi povedal, je ob vpisu v žalno knjigo v spomin bivšemu predsedniku republike Janezu Drnovšku dejala ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman. "Njegove besede so bile premišljene, v nagovorih pa je vedno pazil, da nikogar ni žalil," je poudarila.

Podobnik: Bil je velika osebnost

Po oceni ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika je bil Drnovšek velika osebnost. Kot je dejal, se ga spominja kot politika, "ki je bistveno zaznamoval prehod iz prejšnje v novo državo" ter človeka, "ki je imel izreden talent za poslušanje in je znal videti, kaj je bistveno".

Kresalova: Z Drnovškovim imenom so povezana leta največjih uspehov LDS

Spomin na preminulega bivšega predsednika države in nekdanjega predsednika LDS Janeza Drnovška sta na žalni seji počastila tudi izvršilni odbor in poslanska skupina te stranke. Predsednica LDS Katarina Kresal je v svojem govoru poudarila, da so z imenom Janeza Drnovška povezana leta največjih uspehov in največjega vpliva LDS.

"Pečat Janeza Drnovška ostaja" "Pečat, ki ga je stranki vtisnil dr. Janez Drnovšek, ostaja - v programu in politiki, ki dajeta prednost reševanju konkretnih problemov pred kulturnim bojem, racionalnim rešitvam pred ideološkimi predsodki, iskanju kompromisov, pred blokovskimi zaostritvami. To je pot, po kateri je hodil on, in to je pot, po kateri nameravamo še naprej hoditi tudi mi," je zaključila predsednica LDS.

Švagan: Drnovšek je dal svoje življenje za Slovenijo

Pokojni bivši predsednik republike in dolgoletni predsednik vlade Janez Drnovšek je človek, ki je dal svoje življenje za Slovenijo, je na žalni seji občinskega sveta Zagorje ob Savi ob smrti Drnovška povedal župan Matjaž Švagan.

"Mir in dobro" Župan je članom in članicam občinskega sveta posredoval tudi zadnje besede, ki so bile namenjene njemu in tudi celotni Sloveniji. "Ustvarjati moramo dobro, to daje našemu življenju smisel. Torej mir in dobro. To so bile njegove zadnje besede, ki jih je dal meni in vsem nam v Sloveniji," je povedal Švagan. Po njegovih besedah sta bili na prvem mestu v Drnovškovem življenju življenje samo in okolje, šele nato je prišel na vrsti kapital.

"Drnovšek mi je bil vzor"

Po Švaganovih besedah je bil Drnovšek oseba, ki mu je bila za vzor in oseba, "ki mi bo dala tudi energijo za naprej". Po njegovem mnenju je bil eden izmed redkih politikov, ki je izhajal iz majhnega kraja in ni pozabil svojih korenin. Članica občinskega sveta Ana Režun je na seji spregovorila o življenjski poti preminulega predsednika. Ob tem je poudaril, da je bil Drnovšek pragmatik, ki se je izogibal ideoloških vprašanjem. "Vedel je, da bi pretirani idealizem družbenih vprašanj potegnil Slovenijo nazaj v obdobje kulturnega boja," je povedala Režunova.

Pogreb bo v torek

Kot so povedali v pisarni bivšega predsednika republike, bo pogreb v torek v ožjem družinskem krogu v Zagorju ob Savi, na dan pogreba pa bo žara med 9. in 15. uro v mrliški vežici pokopališča v Zagorju ob Savi. Ob 18.30 pa bo za pokojnega bivšega predsednika republike v ljubljanski stolnici mašo daroval ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran.

Ne spreglejte