Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
17.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 25. 4. 2014, 17.04

8 let

Članice in člani PS za predsednika izbrali Zorana Jankovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kongres največje slovenske parlamentarne stranke na Brdu pri Kranju je končan. Za predsednika Pozitivne Slovenije je bil s 55,53 odstotki glasov izbran Zoran Janković.

00:45 Predsednik PS je Zoran Janković! Člani in članice PS so ga izvolili s 55,53% oz. 422 od 760 glasov.

00:25 Predsednik delovnega predsedstva kongresa Roman Jakič je prosil za potrpežljivost, ker glasove štejejo še enkrat. Zoran Janković v pričakovanju rezultatov sedi v tretji vrsti, Alenke Bratušek ni v dvorani. Vsak čas nam bodo sporočili rezultat.

23:56 Rezultat glasovanja bo znan 20 minut čez polnoč.

23:45 Glasovanje se zaključuje. Temperatura narašča. Vsi pričakujemo rezultate. Bo novi predsednik Zoran Janković ali Alenka Bratušek? Štetje glasovnic naj bi trajalo pol ure.

22:40 Zoran Janković je pred glasovanjem dejal: "Ne vem, kdo je tu z lahkim srcem." Dodal je, da je ves čas vlade Alenko Bratušek hvalil in da ji priznava, da je opravila dobro delo. "A ne razumem. Danes ne govorimo o vladi. Ne razumem, v čem Alenka nima podpore, če ni predsednica stranke," je dejal Janković in dodal, da ne smejo iti z Brda razdeljeni in da "smo na žalost prišli v položaj, ko nismo opravili svoje naloge". Na koncu je še dodal: "Jaz pričakujem, da se bova z Alenko sama usedla. To najino zadevo s tega večera bova razčistila."

22:27 Na koncu razprave članov stranke je Alenka Bratušek v sklepnem govoru dejala, da bo za vedno ostala prva predsednica vlade v Sloveniji. Če bi vedela, da se bo zgodba tako iztekla, ni prepričana, "če bi šla v to".

Ponovila je uspehe vlade in dodala: "Upam, da tega nismo pripravljeni prepustiti nekomu drugemu." Govor je sklenila z besedami, da bo iz dvorane odšla z dvignjeno glavo.

"Ne morem biti predsednica vlade, če ne morem biti predsednica stranke," je še dodala.

22:15 Alenka Bratušek in Zoran Janković sta dobila priložnost, da še zadnjič nagovorita delegate. Nato bodo začeli glasovanje, ki bo predvidoma potekalo eno uro. Kdo bo novi predsednik PS, bo znano okoli polnoči.

20:00 Kongres, ki se nadaljuje z razpravami članov stranke, so zdaj zaprli za javnost. Prijavljenih je 37 razpravljalcev.

19:59 Bratuškova je končala govor s "Srečno Slovenija, srečno Pozitivna Slovenija."

19:57 Bratuškova je Jankoviću očitala, da je ob prvem sklicu predčasnega kongresa lani julija le-to predlagal brez argumentov. Ob tem je priznala, da je takrat obljubila, da se ne bo bojevala proti Jankoviču, če bo on kandidiral, in dodala, da če bi tudi on držal besedo, tega kongresa ne bi bilo in "bi danes lahko člani enotno podprli enega kandidata".

Prav tako mu je navrgla, da položaj predsednika "nisi bil nikoli čisto pripravljen izprazniti". Ob tem je povedala, kako je prav Janković postavil generalnega sekretarja. Ko je dodala, da ga je ona hotela zamenjati, je pogledala Jankoviča in povedala: "Veš, kaj so bile tvoje besede." Priznala je, da je bila to napaka, saj stranka zaradi te poteze ni mogla učinkovito delati na terenu in krepiti stranke.

19:50 Bratuškova ponavlja, da je na preizkušnji tudi obstoj vlade in da bo šla v parlament po zaupnico.

"Danes odkrito prosim za vaš glas in vašo podporo. Moje izogibanje preštevanju ste mnogi razumeli napačno. Tokratno kongresno štetje je zame neizogibno."

"Na preizkušnji je vodenje vlade. Drage pozitivci in pozitivke, če nimam vaše podpore, ne morete pričakovati, da bom iskala podporo za vodenje vlade pri drugih strankah."

19:46 Bratuškova je v svojem govoru odgovorila na kritike Jankovića, ki ji očita, da je slaba banka izjemno slaba rešitev. Očita ji tudi – kar je po mnenju Jankovića najbolj pomembno –, da njena vlada ni zagnala investicij. Predsednica vlade mu je odgovorila, da je bil projekt slabe banke zastavljen do te mere, da ga je bilo težko ustaviti. "Ni bilo druge rešitve." O investicijah pa je povedala, da je državni proračun omejen, da pa se je zdajšnja vlada zavezala, da bo do konca mandata odprla več kot 100 projektov, pri čemer bi bil vsak vreden vsaj milijon evrov. "Med temi je tudi drugi tir, tretja razvojna os."

19:32 Alenka Bratušek je začela s kongresnim govorom, govori o začetku oblikovanja njene vlade, poudarila je, da je postala prva predsednica vlade v zgodovini Slovenije.

"Morali bi kreniti v resno opozicijsko platformo januarja lani na kongresu. To je bila napaka. Letos so se začela obtoževanje v naši stranki, da ne izpolnjujemo programa."

Bratuškova opozarja na izboljšanje gospodarskih razmer, kar kažejo statistični podatki v zadnjem času.

19:29 Zoran Janković ne sprejema kompromisov, s kandidaturo gre do konca: "Odločimo se, katere projekte bomo zastavili, in pojdimo na volitve zmagat prihodnje leto," je napovedal Janković ter dodal, da ne vidi razloga, zakaj Bratuškova ne bi bila več predsednica vlade. Dodal je, da je vzbujanje strahu, da bi šel v vlado z Janezom Janšo, nerealno. "Ali bo Janez Janša izbral kakšno novo lokacijo? Ali si bosta Erjavec in Virant spet premislila?" se je vprašal in dodal: "Danes odločamo o tem, ali ta dvorana hoče peti Hej brigade ali hoditi pokončno. Ali ta soba ima pogum, da stopi pred državljane in državljanke ter reče, da delamo za vse, da delamo bolje? Lahko smo vzor Evropi. Nihče v Bruslju nima pravice, da bi bili kunci, da bi bili zajci. Vsak od vas bo dal svoj glas, vsak se odloča za državo, ki jo želi imeti. Vsak ima prav."

19:11 Janković predlaga rekonstrukcijo vlade z Alenko Bratušek na čelu. Začeti je treba z velikimi projekti, kot je drugi tir. "Od tega programa ne odstopam."

V govoru je orisal tudi svojo pot do zmage na parlamentarnih volitvah 2011 ter med drugim zanikal govorice, da naj bi skupaj z Janezom Janšo oblikoval koalicijo. "Večje žalitve in neumnosti še nisem slišal."

18:55 Kandidat za predsednika PS Zoran Janković je začel kongresni govor: "Moj govor bo predstavljal pogled, kako smo nastali in kako smo se razšli. Jaz sem bil žrtev, ki naj bi preprečila drugo republiko in 50 plus." "Jaz svojih ljudi ne žrtvujem, ne prodajam, zato da bi dosegel nek položaj," je še dejal.

18:49 Robert Golob je poudaril, da Zoran Janković ni postal predsednik vlade, "ker mu nihče ni ter mu še danes nihče ne dovoli biti predsednik vlade. Celo Slovenija je združena proti njemu. Vsi se trudijo, da ne bi imel priložnosti vladati v Sloveniji. Žal so pri teh naporih uspešni", je povedal Golob in dodal, da ima sicer odločba protikorupcijske komisije veliko težo, na katero se ne moreš pritožiti, in dodal: "Zoran Janković se žal ni mogel oprati tožb KPK in teh obtožb ne moremo oprati mi. Operejo jih lahko le Ljubljančani."

Med drugim je tudi pohvalil prizadevanje Alenke Bratušek, ki je stabilizirala javne finance, a naj bi bilo to premalo, saj je treba zagnati tudi gospodarstvo. Na koncu pa je povedal, da zanj ni pomembno, kdo bo zmagal, "saj eden lahko premaga drugega, ne more pa zmagati stranka ali država. Zame je zmaga le, če ostanemo enotni". Golob je zbrane nagovoril, da bi bilo najbolje, da podprejo Jankoviča za župana Ljubljane, Bratuškovo pa za predsednico vlade, Jankovič pa naj postane tudi častni predsednik stranke Pozitivne Slovenije.

18:38 Podpredsednica stranke Melita Župevc je delegate nagovorila: "Želim si, da ne razmišljate, kaj drugi politični akterji mislijo o nas, temveč kaj mi mislimo o sebi. Danes pozabite na Karla Erjavca, Gregorja Viranta in Igorja Lukšiča. V mislih imejte državljanke in državljane. Danes vas bosta nagovorila Alenka in Zoran. Zoran, sanjač, Alenka, realistka.

Sanjač, ki je v Ljubljani dokazal, da sanje lahko postanejo resničnost, ki je s konkretnimi rešitvami dokazal, da se da. Realistka, ki je državljanom in državljankam ter mednarodni javnosti dokazala in poskrbela, da nimamo trojke. Predsednica vlade in predsedujoča PS, ki je poskrbela, da bomo lahko kmalu rekli, da je kriza mimo."

18:33 Podpredsednica Maša Kociper ni povedala, koga bo obkrožila na glasovnici, a je bilo iz njenega govora jasno, da podpira Alenko Bratušek. "Odločamo tudi o prihodnosti ne samo naše stranke, ampak celotne države. Jaz sem svojo odločitev že sprejela, sprejela sem jo s polno odgovornostjo. Koalicijska vlada zahteva kompromise. Ne smemo ogroziti lastne vlade. Moja odločitev nič ne govori o tem, koga imam raje, Zorana ali Alenko."

18:25 Maša Kociper: "Ne gre za kongres, na katerem bi se poenotili, na katerem bi strnili vrste. Zgodilo se je to, česar si nisem želela. Ni se vam treba odločati med Zoranom in Alenko, vsak od vas dobro ve, kdo in zakaj ima posebno mesto."

18:18 Nosilec liste za evropske volitve Jože Mencinger je povedal, da se je za odhod na evropske volitve odločil po povabilu vodstva stranke, in poudaril, da ni član stranke ter da ga zanima evropska politika, še posebej v tistem delu, "kjer je veliko narobe". Kritično je nastopil proti Evropski uniji, saj naj bi bila sokrivec za gospodarsko krizo. Povedal je tudi, da je prav evropska komisija kriva tudi za številne brezposelne, ter da prevečkrat vsako njeno usmeritev Slovenija sprejme brez obotavljanja.

Mencinger je povedal, da se ne strinja tudi z določenimi ukrepi aktualne vlade, priznava pa, da je preprečila prihod trojke, "ki jo je opozicija tako vabila v Slovenijo". Želi si, da bi bila Pozitivna Slovenija enotna tudi po kongresu, in ji zaželel srečo.

18:03 Četrti kongres Pozitivne Slovenije se je začel s predstavitvijo kandidatov za evropske volitve. Zbrane bo nagovoril nosilec liste na evropskih volitvah Jože Mencinger, potem pa bosta imela govor predsednica vlade Alenka Bratušek in Zoran Janković. Vsak od njiju bo imel za prepričevanje članov na voljo pol ure, sledila pa bo razprava, ki bo zaprta za medije, in nazadnje glasovanje. Izid današnjega volilnega kongresa je pričakovati po 23. uri.

18:01 "Ali ne bi počakali? Pred kongresom nimam nobenih komentarjev." Tako skop je bil ob prihodu na kongres ustanovitelj Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki je prišel nasmejan v spremstvu žene Mije. Tudi predsednica vlade Alenka Bratušek pred kongresom ni dajala izjav. Začetek kongresa poteka tudi v znamenju omejevanja dela novinarjev, ki jih predstavniki stranke odganjajo tudi iz preddverja kongresne dvorane. Podpredsednica stranke Maša Kociper nam je sicer potrdila, da je odločitev o zaprtju dela kongresa sprejel izvršni odbor PS. Kaj je razlog za takšno odločitev, ni znano.

17:53 Po nekaterih ocenah se je na kongresu zbralo preko 800 delegatov.

17:45 Prišla je tudi premierka Bratuškova in brez besed odkorakala v dvorano.

17:30 Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je pred kongresom dejal, da pričakuje pametno odločitev in upa, da bosta stranka in poslanska skupina ostali enotni tudi po kongresu.

17:27 Pred nekaj minutami je na kongres PS prišel ustanovitelj stranke Zoran Janković.

Večina delegatov PS je prišla tik pred začetkom kongresa, več jih je menilo, da utegne biti kongres prelomen za Slovenijo ne glede na to, kdo zmaga. Med novinarji prevladuje mnenje, da bo zmagal Zoran Janković. Premierka Alenka Bratušek na kongres še ni prišla.

Preberite še:

V sodobni, poosamosvojitveni zgodovini Slovenije že poznamo primere, ko je razplet na strankarskem kongresu pozneje zrušil vlado in vzpostavil dolgoročna razmerja moči v slovenski politiki in družbi, ki so vidna še dandanes.

Ne spreglejte