Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 4. 2014,
14.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek stranke predčasne volitve

Sreda, 30. 4. 2014, 14.30

8 let

Bratuškova: Ne želim, da bi predčasne volitve pomenile politično krizo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Premierka Alenka Bratušek je predsednikom parlamentarnih strank in vodjem poslanskih skupin poslala pismo, v katerem jih poziva, naj se opredelijo glede možnosti za čimprejšnje predčasne volitve.

"Če želimo skrajšati roke, povezane z njimi, potrebujemo skupno zavezo, da ne bomo iskali novih mandatarjev za sestavo vlade," je med drugim zapisala.

Bratuškova: Ne želim, da bi predčasne volitve pomenile politično krizo Bratuškova je v pismu še zapisala, da se je ob prevzemu vodenja vlade zavezala, da bo delovala v dobro Slovenije in njenih državljank in državljanov. "Ob dogodkih v zadnjem tednu dni je postalo jasno, da moramo bolj kot kadarkoli prej odločitve sprejemati z mislimi na to zavezo," je opozorila.

"Kljub temu da nam je z ukrepi skupaj uspelo izboljšati gospodarske razmere v državi, smo na pragu novih predčasnih volitev. Vendar ne želim, da bi te pomenile politično krizo, ki bi zagotovo imela negativne posledice za gospodarstvo in ugled Slovenije v mednarodni skupnosti," je še navedla premierka.

"Z vašo podporo lahko predčasne volitve izpeljemo že pred poletjem" Zato parlamentarne stranke prosi, naj se, če imajo iskreno željo preprečiti novo politično krizo v državi, opredelijo za možnost za čimprejšnje predčasne volitve. "Če želimo skrajšati roke, povezane z njimi, potrebujemo skupno zavezo, da ne bomo iskali novih mandatarjev za sestavo vlade, s tem pa, kolikor je mogoče, skrajšali roke za razpis volitev, določene z ustavo. Z vašo podporo lahko predčasne volitve izpeljemo že pred poletjem," je še dodala Bratuškova.

V pismu še meni, da je prav, da ljudje povedo, kdo so tisti, ki bodo imeli usodo države v rokah v prihodnjih letih. "Hkrati pa je tudi prav, da do tega trenutka ravnamo odgovorno in premišljeno. Le tako bomo lahko zagotovili, da s političnimi potezami ne bomo škodovali svoji državi," je dodala.

Vsaj v delu strank podpora čimprejšnjim predčasnim volitvam Za čimprejšnje predčasne volitve so se po pozivu premierke, naj se opredelijo do tega vprašanja, za zdaj zavzeli v SD, NSi in Državljanski listi (DL). Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je napovedal, da v špekulacijah, kdaj bi bile predčasne volitve, ne bodo sodelovali.

"V SD smo za takojšnje volitve brez improvizacij in eksperimentiranja. Mandatarja zato ne bomo iskali, podprli pa ne bomo niti drugega predloga," je v odzivu na premierkin poziv zapisal predsednik SD Igor Lukšič.

Tonin: Nujno je, da se čim prej zgodijo predčasne volitve Tudi v NSi so pojasnili, da so za čimprejšnje predčasne volitve, saj se glede na ekonomske razmere politična kriza ne sme nadaljevati. Vodja poslancev NSi Matej Tonin je v izjavi novinarjem zatrdil, da NSi v tem sklicu DZ ne bo podprla nobenega kandidata za novega mandatarja, sama pa tudi ne bo kogarkoli predlagala. Po Toninovem mnenju je nujno, da se čim prej zgodijo predčasne volitve, saj je vsak dan, ki ga izgubijo, izgubljen dan za Slovenijo.

Medtem je vodja poslancev SDS dejal, da SDS ne daje nobenih zavez nikomur in da so odločitve v rokah Bratuškove. SDS in njeni poslanci pa se bodo odločali v skladu z razmerami in takrat, ko bo to potrebno.

"Menimo, da je treba politično krizo čim hitreje končati" Predsednik DL Gregor Virant je v odgovoru Bratuškovi zapisal, da se v DL zavzemajo za čimzgodnejši datum predčasnih volitev, po možnosti že v juniju 2014. "Menimo, da je treba politično krizo čim hitreje končati, to pa je mogoče le z volitvami. Poslanska skupina Državljanske liste se je za skrajšanje rokov pripravljena odpovedati ustavni možnosti predlaganja mandatarja," je še zapisal v odgovoru.

"Premierka naj raje ostane načelna in sledi svojim obljubam" V SLS pa so nad dopisom Bratuškove presenečeni, saj po njihovi oceni premierka odgovornost za politični položaj očitno želi prevaliti na vse druge stranke, kar pa je nerazumljivo. "Premierka naj raje ostane načelna in sledi svojim obljubam ter odstopi s položaja, skupaj s koalicijskimi partnerji, ki so obljubljali podobno," so navedli v SLS.

Šele zatem bodo, kot pravijo, lahko stekli zakonsko predvideni roki v zvezi s predčasnimi volitvami, škarje in platno, kako do njih, pa sta za zdaj še vedno v rokah premierke.

Ne spreglejte