Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 4. 2008,
10.49

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 15. 4. 2008, 10.49

8 let, 6 mesecev

Bohinc: Kovačič je načel svetinjo pravne države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Nekdanji notranji minister Rado Bohinc je zavrnil navedbe poročila parlamentarne preiskovalne komisije.

Preiskovalna komisija se je ukvarjala z razmerami na državnem tožilstvu pod vodstvom poslanca SDS Dimitrija Kovačiča. Kot je zapisal Bohinc, so očitki nedokazani in lažnivi, "inkvizicijska sodba" preiskovalne komisije pa je "nož v hrbet pravni državi".

Prejel niti ovadbe niti obtožnice Po besedah nekdanjega ministra mu omenjena parlamentarna komisija očita vplivanje na državno tožilstvo v obdobju, ko je vodil resor. Po našem kazenskem zakoniku, navaja Bohinc, bi bilo to kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Dodaja, da za to kaznivo dejanje doslej ni prejel niti ovadbe niti obtožnice, čeprav naj bi se sporno dejanje zgodilo v letu 2000.

"Ali so torej tisti, ki mi očitajo storitev kaznivega dejanja vzeli sodno oblast v svoje roke, ali pa so sami storili kaznivo dejanje opustitve ovadbe kaznivega dejanja ali storilca," se sprašuje nekdanji prvi mož notranjega ministrstva.

Je Kovačičeva komisija upoštevala temelje pravne države? Po Bohinčevih besedah za razliko od poslanca Kovačiča in njegove večine v odboru, sam ne želi soditi o tem, ali so tudi oni storilci teh kaznivih dejanj - še posebej ne v njihovi odsotnosti, tako "kot so storili oni". Nekdanjega ministra moti predvsem to, da naj Kovačičeva komisija ne bi upoštevala temeljev pravne države, kot na primer, "da vsak, kdor je obdolžen kaznivega ravnanja, velja za nedolžnega, dokler njegova krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodbo in da mora biti vsakomur zagotovljena pravica do obrambe in da se mu ne sodi v njegovi navzočnosti".

"Kovačič močno načel svetinjo pravne države."

Rado Bohinc še dodaja, da ga skrbi za slovensko parlamentarno demokracijo, ki da jo "najedajo oblasti željni kandidati za poslance na naslednjih volitvah, ki parlament kot svetišče demokracije zlorabljajo za svoje predvolilne igre". Kot pravi, je poslanec Kovačič s svojim ravnanjem močno načel svetinjo pravne države.

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se je v tem mandatu ukvarjala z razmerami na državnem tožilstvu in morebitno odgovornostjo nosilcev javnih funkcij za obdobje 2000-2004, je v četrtek sprejela poročilo o svojem delu. Komisija je med drugim ugotovila, da za nezadovoljivo stanje v tem obdobju nosi objektivno odgovornost Zdenka Cerar, ki je bila takrat generalna državna tožilka.

Predsednik komisije Dimitrij Kovačič je izpostavil ugotovitev o pritiskih na delo tožilcev v nekaterih primerih in pojasnil, da je šlo bodisi za politične pritiske ali pa za pritiske kapitala.

Ne spreglejte