Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
11.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

plešavost

Torek, 22. 10. 2013, 11.06

8 let

Bodo tudi plešastim še zrasli lasje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Znanstveniki so naredili korak naprej v boju zoper plešavost. Po zaviranju izpadanja las in lasnih presaditvah so našli način, kako obnoviti rast las.

Pretirana izguba las je lahko dedna ali pa je posledica dolgotrajne bolezni in močnih zdravil, za njo pa trpi od 70 odstotkov moških in 45 odstotkov žensk. Izpadanje je lahko trajno ali začasno, v vsakem primeru pa je mogoče najti pomoč.

Doslej so plešavost večinoma zdravili z različnimi zdravili ali kirurško presaditvijo. Vendar ti postopki zgolj zavirajo izpadanje ali spodbujajo rast že obstoječih las, ne ustvarjajo pa novih lasnih mešičkov. To je zdaj odkrila skupina ameriških in britanskih znanstvenikov, ki je v laboratoriju razvila postopek ponovne rasti las, na mestih, kjer jih ni več.

Ključni razlog trajne izgube las sprememba celic Ključni vzrok za zaviranje rasti novih las so matične celice v lasnem mešičku, ki se namesto da bi iz njih zrasli novi lasje, spremenijo v kožno celico. Raziskava, objavljena v Proceedings of the National Academy of Siences, pa je pokazala, da če se celice iz več lasnih mešičkov združijo, te obdržijo lasno identiteto in tako iz njih spet zrastejo lasje.

Laboratorijski poskus združitve celic in presaditve na kožo so izvedli na koži sedmih ljudi in po šestih tednih so v petih primerih zrasli lasje.

Nevarnost razvoja rakavih celic To bi sicer lahko bila učinkovita metoda zdravljenja trajnega izpadanja las, pravi profesor Colin Jahoda z univerze v Durhamu, a dodaja, da so "še vedno daleč od tega, česar si ljudje dejansko želijo, to je enako obliko, količino, dolžino".

Hkrati je posvaril na nevarnost laboratorijskega razvijanja in presajanja celic, saj s tem tvegajo okužbe ali pa povečajo rast neobičajnih, celo rakavih celic.

Ne spreglejte