Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
1. 10. 2013,
16.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 16.25

8 let

Bo Vatikan mariborski nadškofiji posodil 40 milijonov evrov? Nadškofija o tem ne ve nič.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vatikanska banka naj bi do konca leta zadolženi mariborski nadškofiji namenila 40 milijonov brezobrestnega posojila. L'Espresso poroča, da je finančno pomoč odobril papež Frančišek.

Ekonom mariborske nadškofije Lojze Cvikl, ki je trenutno na poti v tujini, nam je povedal, da ne ve nič o brezobrestnem posojilu vatikanske banke. "Po moje gre spet za raco. Te informacije nimam. Če bi jo imel, bi od veselja šel peš domov," je dejal.

Tudi celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je zadnji julijski dan po odstopu nadškofa Marjana Turnška kot apostolski administrator začasno prevzel vodenje finančno obubožane mariborske nadškofije, je za STA povedal, da o vsem skupaj ne ve nič več od tega, kar poročajo mediji.

"Meni nihče ni nič povedal. Hvala bogu, če bi to bilo res, a jaz ne vem nič, pa sem verjetno pristojen za te informacije," je bil kratek odziv Lipovška.

12 milijonov tudi italijanski nadškofiji O posojilu vatikanske banke IOR piše novinar časopisa Emiliano Fittipaldi, ki je pred dvema letoma prvi razkril vatikansko revizijo poslovanja mariborske nadškofije, po kateri naj bi dolg z njo povezanih družb znašal 800 milijonov evrov, poroča MMC RTV Slovenija.

Po novinarjevih virih je papež Frančišek nedavno upravi vatikanske banke poslal pismo, v katerem jo prosi za pomoč škofijam v težavah.

Poleg mariborske naj bi vatikanska banka brezobrestno posojilo v višini 12 milijonov evrov namenila tudi italijanski nadškofiji v Terniju severno od Rima, ki je prav tako doživela finančni zlom, njen dolg pa naj bi znašal približno dvajset milijonov evrov. V Terniju so potrdili, da so denar že prejeli.

V obeh primerih naj ne bi šlo za donacijo, pač pa za brezobrestno posojilo, ki ga bosta morali nadškofiji banki vrniti. Pred dvema letoma so nam namreč v Vatikanu potrdili, da ne nameravajo prevzemati ne moralne ne finančne odgovornosti za finančne polome mariborske Cerkve.

Vatikanska banka prvič objavila bilančno poročilo Ustanove Svetega sedeža gospodarskega poslovanja mariborske nadškofije ne morejo komentirati, saj se te, kot je znano, nanašajo zgolj na mariborsko nadškofijo, pravijo v vatikanskem tiskovnem uradu.

Vatikanska banka IOR, ki so jo italijanski preiskovalci v preteklosti osumili celo pranja denarja za sicilijansko mafijo, je v okviru prizadevanj, da se uvrsti na evropski seznam neoporečnih finančnih ustanov, danes prvič v svoji zgodovini objavila bilančno poročilo.

Banka žepne državice je imela leta 2012 za 86 milijonov evrov dobička, štirikrat več kot leto pred tem.

Ne spreglejte