Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
22. 4. 2014,
12.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 22. 4. 2014, 12.21

8 let, 5 mesecev

Bi Bratuškova sprejela to, da je prva v državi in druga v stranki?

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na kongresu Pozitivne Slovenije se bosta spopadli dve načeli, karizma ustanovitelja stranke in pragmatizem njenih podpornikov, meni analitik Samo Uhan, ki pravi, da izida ne more napovedati.

Medtem ko se v Pozitivni Sloveniji pripravljajo na petkov kongres, ki bo šele odgovoril na vprašanje, kdo bo v prihodnjih letih vodil stranko, javnost meni, da bo to Alenka Bratušek.

Da bo prav Bratuškova nova (stara) predsednica Pozitivne Slovenije, se je v anketi, ki jo je na vzorcu 693 vprašanih polnoletnih oseb za naš medij izvedla agencija Episcenter, izrekla slaba polovica vprašanih. Na drugi strani jih tretjina v vlogi še drugič potrjenega predsednika vidi ustanovitelja stranke Zorana Jankovića.

Ob omenjenih rezultatih javnomnenjskih meritev je treba pojasniti, da mnenje širše javnosti ne nakazuje nujno tudi končnega rezultata, saj bodo o tem, kdo v petek zadovoljnejši zapustil strankarski kongres in stranko vodil prihodnjih nekaj let, v petek odločali strankarski delegati, ti pa lahko sledijo drugačni kombinatoriki.

Ne le o stranki, kongres bi lahko odločal tudi o vladi Na kongresu Pozitivne Slovenije v igri ne bo le odločitev o tem, kdo bo v prihodnje na vrhu stranke, ki jo je ustanovil Zoran Janković, ampak morda tudi to, ali bomo imeli še naprej vlado, ki jo imamo zdaj.

Socialni demokrati, Državljanska lista in DeSUS kot najverjetnejšo možnost, če Janković premaga Bratuškovo, namreč omenjajo svoj izstop iz vlade in s tem predčasne volitve. Te bi se lahko zgodile tudi zaradi odstopa Bratuškove z mesta premierke, če na kongresu ne bi potrdili njenega položaja prve v stranki.

Bi Bratuškova sprejela to, da je prva v državi in druga v stranki? "Tega, kaj bi se zgodilo z vlado v primeru Jankovićeve izvolitve, ne znam napovedati, a kar lahko poudarim, je izjava predsednice vlade, da si težko predstavlja vodenje vlade brez podpore lastne stranke. V tem pogledu bi bil njen položaj tako oslabljen, da bi bilo učinkovito vladanje zelo težko. To bi se lahko nekaj časa še obneslo, ampak ne verjamem, da bi ona v to privolila," položaj, ki bi nastal, če bi Janković v stranki imel več zaupanja kot Bratuškova, opisuje politični analitik Samo Uhan.

Razpleta po njegovem mnenju ni mogoče napovedati, se bosta pa na kongresu najmočnejše parlamentarne stranke po Uhanovih besedah spopadli dve načeli.

"Eno je karizma ustanovitelja stranke Zorana Jankovića, drugo pa je pragmatizem podpornikov stranke, ki razmišljajo bolj strateško, o ohranjanju vlade. Tega, katero od obeh načel bo prevladalo na kongresu, ne moremo napovedati. Malo verjetno je, da bi imeli predsednico vlade in predsednika stranke. Tudi tretja oseba na vrhu stranke se mi zdi malo verjetna."

Se bo spopad za glasove na kongresu sploh zgodil? Nasprotno od Uhana, ki napovedi ne daje, pa analitik Aleš Maver meni, da bo za predsednico stranke izvoljena Bratuškova. Pri tem ni prepričan, da se bo spopad za glasove na kongresu resnično zgodil. "Dvomim, da si delegati ali kdor koli drug želi prevzeti odgovornost za morebitni padec vlade."

Maver pravi, da bi v običajnih razmerah in ob upoštevanju nekaterih temeljnih standardov moral morebitni poraz Bratuškove pomeniti njen odstop in hudo vladno krizo, a tokrat ne prvo ne drugo ni nujno. Kot razlog navaja nezavidljiv položaj koalicijskih partnerjev.

"Dva sta eno vlado že zrušila in samo Desus bi si lahko privoščil aktivno vlogo pri padcu koalicije razmeroma brez posledic, ampak to ni stranka, ki bi v takih stvareh igrala vlogo prve violine, toliko bolj, ker gre za levosredinski kabinet. Mogoče je torej, da premierka ostane kljub porazu ali se zgodi celo zamenjava kapitana, pa vlada preživi. Vendar verjamem, da nikomur ni do tega, da bi izvedel tak eksperiment."

Ljudskost proti stabilnosti Uhan med lastnostmi, ki govorijo v prid Jankoviću, našteva karizmatičnost, odločnost, jasnost izražanja in ljudskost.

Na drugi strani po njegovem mnenju za predsednico vlade velja, da se je izkazala z učinkovitostjo, v prid njenim argumentom, da Slovenija ta trenutek najbolj potrebuje politično stabilnost, pa govorijo makroekonomski kazalniki. Padec vlade bi sicer povečal politično nestabilnost v državi, dodaja Uhan.

Premierski položaj proti pomiritvi jedrnih volivcev Maver pa kot prednost Bratuškove vidi njen premierski položaj in morda tudi to, da lahko morda nagovori širši krog volivcev kot Janković.

"A je Jankovićeva bistvena prednost, da še vedno precej bolj uteleša nekatere ključne ideale jedrnih volivcev Pozitivne Slovenije in tistega bazena, iz katerega ta lahko zajema. Mislim celo, da sta Jankovićeva kandidatura in vsa drama, povezana z njo, namenjeni pomiritvi prav teh volivcev."

Ne spreglejte