Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 3. 2008,
9.04

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 22. 3. 2008, 9.04

8 let, 6 mesecev

Bajuk: Upam, da ne bomo imeli takšnih primerov kot na Siciliji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vojna proti tajkunom je po besedah finančnega ministra Andreja Bajuka odziv pravne države na nepravilnosti, ki se dogajajo v našem prostoru, to pa poteka počasi in bo potekalo še desetletja.

"Upam pa, da ne bomo imeli takšnih primerov kot na jugu sosednje države, na Siciliji," je povedal v pogovoru za današnjo izdajo Dela.

Vinjeta za 55€ z upoštevanjem, da smo tranzitna država Glede uvedbe vinjet je minister za finance zatrdil, da je z odločitvijo vlade, da bo letna vinjeta za cestninjenje stala 55 evrov, soglašal. "Z novim sistemom, ki bolje upošteva dejstvo, da smo tranzitna država, bomo povečali prihodke za 20 milijonov evrov v letu 2008. Hkrati smo sprejeli odločitev, da se uvede satelitsko cestninjenje v drugi polovici 2009, kar je dokončna rešitev tega vprašanja," je povedal.

Vlada ne popušča glede Darsovih dolgov

Ob tem, kot je zagotovil, vlada ne popušča in plačila Darsovih dolgov ne prepušča davkoplačevalcem. "Ravno obratno! Kaj pa, če nekateri strokovnjaki zganjajo neke vrste 'verbalni terorizem', v podporo interesom, ki jih predstavljajo? Tudi to je možno, kajne? Vprašajte te strokovnjake, od kod njihovi podatki in na kakšni podlagi so prišli do svojih ocen," je dejal.

Padanje inflacije v drugem četrtletju Trend padanja inflacije se po njegovem mnenju lahko pričakuje šele v letošnjem drugem četrtletju. "Pričakujem, da bo inflacija ob koncu leta manjša kot lani decembra. Obstajajo pa tveganja, ki niso zanemarljiva. Nihče ni pričakoval, da bo šla cena za sod nafte čez 110 dolarjev. Še leto dni nazaj so po vsem svetu načrtovali, da bo nafta po 55 dolarjev, zdaj pa je še enkrat toliko," je izpostavil.

Katere delnice državnih podjetij državljanom?

Vlada preučuje, katere delnice državnih podjetij bi lahko ponudila državljanom. "Pri Pozavarovalnici Sava gre za zelo resen in dober projekt, na tem se dela, upam, da bo pravočasno izpeljan," je nanizal Bajuk. Kot je dejal, si iz srca želi tudi, da bi državljani lahko kupili delnice NLB. Ob tem je ocenil, da bi bilo "popolnoma normalno in dolgoročno dobro za Slovenijo", če bi imela Zavarovalnica Triglav v NLB večji delež.

Glede možnosti, da bi država delež KBC, 34-odstotne lastnice NLB, če ta ne bi sodelovala pri dokapitalizaciji NLB, ponudila državljanom, je minister povedal, da obstajajo predkupne pravice drugih delničarjev. "Smiselno bi bilo ostanek ponuditi državljanom," je menil. Na vprašanje, ali bodo državljani lahko še letos kupili delnice NLB, Telekoma in Zavarovalnice Triglav, pa je odgovoril: "Vse to je mogoče. Vendar to ne pomeni 100 odstotkov vsega."

V Sloveniji zgolj posredni učinki finančne krize

O finančni krizi, ki pretresa finančne trge in svetovno gospodarstvo, je dejal, da je "položaj resnično težaven, ker se odvija v veliko bolj globaliziranem svetu kot še pred nekaj leti. Učinki presegajo državne meje, in kot vemo, so v Sloveniji za zdaj zgolj posredni". Tu so se zaostrili pogoji pri dostopu do dolgoročnega financiranja, je poudaril.

"Vsekakor pa na evropski ravni ne bi govoril o polomu sistema, še zdaleč ni tako. Zdaj je naš največji problem ta, da nihče ne pozna dejanskega obsega finančnih težav," je ocenil. Kot je zagotovil, celotna evroskupina zaskrbljeno sledi razvoju dogodkov. "Čeprav sta Evropska komisija in Evropska centralna banka znižali letošnje ocene rasti v EU, smo še daleč od tega, da bi lahko rekli, da je v Evropi recesija," je dodal.

Ne spreglejte