Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 8. 2008,
15.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 27. 8. 2008, 15.43

8 let

Aurelio Juri kandidira za poslanca italijanske narodnostne skupnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanec SD in nekdanji koprski župan Aurelio Juri je vložil kandidaturo za poslanca italijanske narodnostne skupnosti.

Ob tem je zavrnil očitke, da poskuša spolitizirati položaj in znotraj manjšine ustvariti obsedno stanje ter tako pomagati svoji stranki. V primeru izvolitve namerava zamrzniti članstvo v SD. Nov obraz v političnem prostoru manjšine Kot je poudaril Juri, je njegova kandidatura plod suverene in samostojne odločitve in odgovor na nezavidljiv položaj, s katerim se danes sooča italijanska manjšina. "Upadanje števila članov, apatija, pomanjkanje notranje dialektike znotraj manjšine, slabo izvajanje dvojezičnosti na narodnostno mešanih območjih in težave s financiranjem manjšinskih programov, so nekateri problemi, ki pestijo manjšino danes," je pojasnil. Take razmere po njegovem narekujejo spremembo politike, pogledov, rešitev in nov obraz v političnem prostoru manjšine.

Battelliju očita šibko angažiranost in neselektivnost v podpori vlade Kot je dejal, si bo kot poslanec italijanske narodnostne skupnosti prizadeval za večjo zaščito interesov manjšine. Tako naj bi manjšina po njegovem pridobila večjo težo tudi pri iskanju rešitev, ki presegajo manjšinska vprašanja. Poudaril je, da je v DZ vedno podpiral predloge in zahteve predstavnikov obeh manjšin, sedanjemu poslancu Robertu Battelliju pa očita predvsem šibko angažiranost in neselektivnost v podpori vlade. Sodelovanje z vladno koalicijo ne glede na njeno politično barvo je sicer prva točka njegovega volilnega programa, poudarja pa, da bo to temeljilo na izpolnjevanju določenih pogojev, med drugim, da bo financiranje programov manjšine usklajeno z rastjo inflacije.

Kot del svojega volilnega programa je navedel tudi spremembo manjšinskih zakonov, da bi ti učinkoviteje spodbujali jezikovno enakopravnost na narodnostno mešanih območjih, revizijo zakonov o medijih in RTV z namenom doseganja večje programske in finančne samostojnosti manjšinskih medijev, boljše sodelovanje italijanske narodnostne skupnosti s slovensko manjšino v Italiji, sodelovanje s tistimi organizacijami ezulov, ki niso ujete v fašistično in revanšistično preteklost, obuditev vrednot partizanstva in antifašizma ter dobre sosedske odnose z Italijo in Hrvaško.

Jurijeva kandidatura ni všeč niti SD niti italijanski narodnostni skupnosti Kot je povedal Juri, z njegovo kandidaturo v vrhu SD niso preveč zadovoljni, saj so si želeli, da bi prevzel Pahorjevo funkcijo v evropskem parlamentu, prav tako pa z njo niso zadovoljni v italijanski narodnostni skupnosti, ki mu očita strankarsko pripadnost.

Ne spreglejte